Svenska kvinnliga supermusiker engagerar sig i valet

25 mars, 2014

Riksdagsvalet i september i år kallas av många som ett av de viktigaste någonsin. Om det är sant eller inte ska vi låta vara osagt. Men det märks hur som helst, både här och där, att ett val är i antågande. Bland annat har ett 50-tal artister gått samman för att göra en valskiva – för Feministiskt initiativ som i år väntas, och själva hoppas, göra sitt bästa val någonsin.

Det är i huvudsak kvinnliga musiker som kommer att medverka, bland artisterna märks Marit Bergman, Zhala, Robyn, The Knife, Gnucci, Jenny Wilson, Alina Devecerski, Jaqee och Christopher Sander. Även Nina Persson kommer att höras på skivan:

– Det kändes som att det var dags att lägga in en högre växel i mitt engagemang, det slår mig så ofta hur skevt det fortfarande är trots att man vill tro att Sverige är i framkant när det gäller mänskliga rättigheter, säger Nina Persson.

Med valskivan vill partiet lyfta ”kulturens bärande roll i ett jämställt och demokratiskt samhälle”.

– Feministiskt initiativ går till val på mandatet att driva en feministisk och antirasistisk politik. Vi är oerhört glada för att så många artister och musiker ställer sig bakom oss, just för att kultur och musik är en så viktig del i ett demokratiskt samhälle, säger Sissela Nordling Blanco, talesperson och riksdagskandidat för FI.

Artisterna har själva fått välja vilken låt de vill bidra med. Skivan kommer även att finnas på Spotify och Itunes och släpps i slutet av april.

av LISA ARNELL foto STELLA PICTURES