Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Svårt att sova? Då bör du och din partner göra det här i sängen

28 mar, 2019 
AvEmma Castman
Svårt att sova? Testa det här med din partner.
Även om du tillhör dem som slumrar till så fort du lagt huvudet på kudden finns det ingenting att förlora på att testa det här sömnknepet. För oavsett om det genererar bättre sömn eller inte, går det definitivt att se som en investering i kärleksrelationen.
Annons

Räkna får till förbannelse, dricka varm mjölk innan läggdags eller undvika kaffe efter klockan fem på eftermiddagen. Knepen för att lättare kunna somna är många, och allt fungerar så klart inte för alla. Det viktiga är att hitta det som passar en själv, oavsett om det är ett familjeknep som hängt med i generationer eller något som är mer vetenskapligt förankrat.

För en tid sedan undersökte psykologer vid Gonzaga University i Washington, USA, hur kommunikationen i parrelationer påverkade måendet – och de kunde då se ett tydligt samband mellan sömn och hur vi kommunicerar. Ytterligare ett sömnknep har alltså sett dagens ljus – och det härliga med det här är att det samtidigt också stärker relationen.

Dela er glädje – och sov bättre

Under 32 dagar följde forskarna 162 par och deras dagliga rutiner. Deltagarna fick enskilt svara på olika frågor, bland annat om vad som var det bästa som hänt dem under dagen och om de valt att dela den information med sin partner. Paren fick också svara på hur de upplevde konversationen de i så fall haft med varandra, samt berätta om hur de såg på ensamhet och intimitet, och hur bra de sovit kvällen innan.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Forskarna kunde tydligt se att de dagar som deltagarna delade goda nyheter med sin partner – och upplevde det som att de delade glädjen tillsammans – också somnade snabbare och sov bättre än de dagar då de kände att deras partner inte var lika intresserade av vad som hänt dem. Forskarna kunde också se att ett stöttande gensvar från partnern ledde till minskad känsla av ensamhet och ökad intimitet.

Har du och din partner som vana att dela med er av positiva nyheter för varandra före läggdags är chansen alltså stor att ni också sover bättre. Det hela hänger dock på att ni gläds åt varandra, lyssnar nyfiket och på riktigt är engagerade – annars gör det ingen nytta.

Foto: Unsplash
Källa: Health

Läs mer:

Annons