Studie för manligt preventivmedel avbröts – män fick jobbiga bieffekter

Studie för manligt preventivmedel avbröts – män fick jobbiga bieffekter

Flera män valde att hoppa av på grund av humörsvängningar, högt blodtryck och smärta. Det låter som något kvinnor är ganska vana vid.
01 november, 2016

Det har varit mycket snack om manligt preventivmedel genom åren. ELLE har bland annat skrivit om en liten apparat som opereras in i pungen för att kunna stänga av och sätta på flödet av sädesceller, och det pågår många andra projekt för att hitta en bra lösning för en motsvarighet till kvinnornas p-piller, stavar och spiraler.

Nu skriver magasinet Broadly om en ny studie där forskarna kommit relativt långt, som kan vara ett sätt för män att ta en del av den börda som i dag ligger helt och hållet på kvinnor. 320 män i åldern 18-45 deltog i studien som pågick under 56 veckor, och fick under tiden två olika hormoner injecerade. Totalt inträffade fyra graviditeter, så det var ju inte helt perfekt, men det innebär en effektivitet på 96 procent, jämfört med 99,9 procent för p-piller.

Tyvärr fick studien avbrytas tidigt eftersom tjugo män valt att hoppa av på grund av bieffekter.

LÄS OCKSÅ: KAN DIN VAGINA VARA DEPRIMERAD?

Sex av männen ska ha avbrutit på grund av humörsvängningar medan sex andra valde att hoppa av på grund av acne, smärta, panik vid första injektionen, hjärtklappning, högt blodtryck och erektionsproblem. De övriga åtta hoppade av på grund av orsaker som kan relateras till humörsvängningar.

Det låter ju inte alls särskilt roligt, men inte heller ovanligt. Om vi jämför med kvinnors preventivmedel, alltså.

Trots resultaten verkar forskarna positiva eftersom injektionerna åtminstone fungerade väldigt bra. Jakten på det manliga preventivmedlet fortsätter…

Här kan du läsa mer om studien.