Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Straight på Pridefestivalen? 5 saker du måste veta!

01 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Visa gärna din solidaritet, men kom ihåg att Pride inte är din "fest".
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 31 juli inleds Stockholm Pride Festival, ett årligt evenemang för HBTQ-personer i första hand. Kom ihåg det, om du är straight.

Såklart är alla välkomna oavsett sexuella preferenser eller könsidentitet, men det finns ett par saker du som hetero bör ha lite koll på innan du besöker festivalen. För det här är faktiskt inte din ”fest”.

LÄS OCKSÅ: Äntligen! Samkönade äktenskap blir lagligt i Tyskland

1. Lika delar protest som party

Pride avfärdas ibland lite lättsamt som en sorglös fest. I själva verket belyser evenemanget en på många sätt livsfarlig kamp som straighta kanske aldrig ens reflekterat kring.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Pride föddes ur Stonewall-upploppen 1969, en av de allra första organiserade HBTQ-protesterna. Detta under en tid då homosexualitet fortfarande ansågs vara såväl brottsligt som ett tecken på psykisk sjukdom. I dag har vi gjort framsteg, men fortfarande utsätts HBTQ-personer dagligen för diskriminering och trakasserier.

Annons

Stockholm Pride Festival är alltså lika delar protest som party. Och exakt hur communityt väljer att minnas och fira sin kamp har du inte att göra med.

2. Fota aldrig utan tillstånd…

Galna outfits, drag queens och nakenhet – nej, inget av det är för din skull. Pride har aldrig varit ett spektakel för att roa dig eller andra straighta, utan ett sällsynt tillfälle för HBTQ-personer att offentligt kunna uttrycka sig precis som de vill.

Så lägg ner luren och sluta fota. Det är aldrig okej att ta en bild utan att fråga!

3. … och lämna fördomarna hemma

Kommentarer som ”gays är helt okej, men vad är grejen med trans?” eller andra korkade fördomar hör inte hemma här. Det gör inte du heller om du slänger ur dig sådana kränkande saker.

4. Ingen vill ha din möhippa här

Pride handlar inte om att du som hetero ska kunna festa ostört med dina tjejkompisar utan jobbiga män, eller att det helt enkelt är lite ”kul” att gå på gayklubb under möhippan eller tjejkvällen.

Annons

Mäns sexuella trakasserier mot kvinnor (ofta i krogsammanhang) ska självfallet alltid tas på allvar, men det är en annan kamp som du får ta i ett annat forum.

5. Du är en gäst – bete dig därefter

Som straight är du alltid välkommen till Pridefestivalen, men hotfullt eller okänsligt beteende mot HBTQ-personer (som Pride ju faktiskt arrangeras för) är det inte. Ja, kärleken du har till din partner är minst lika vacker som någon annans – skillnaden är att du inte behöver frukta för er säkerhet om ni visar den kärleken offentligt, en lyx som inte alla har.

Visa din solidaritet, men glöm aldrig att du är en gäst här, menar ELLE:s skönhetsbloggare Kakan Hermansson.

– Vi har självklart allierade som jag gärna välkomnar i kampen, men Pride är för oss. Det ska inte vara en kul fest för exempelvis straighta kvinnor som känner festliga bögar och flator och det är heller inte en fest för killar som kan sexualisera flator. För oss är Pride en överlevnadsstrategi. Här får vi samlas och vara normen för en vecka. 

LÄS OCKSÅ: Paret återskapade sitt Prideo-foto efter 25 år – nu sprids det över hela världen

Foto: IBL 

Annons