Stora trender hos kedjorna 2019

Nyfiken på vad som kommer finnas i inredningsbutikerna 2019? Vi har frågat experterna på butikskedjorna för att få en smygtitt på vilka färger, material och trender som kommer ta sig in i flera hem under 2019 – och det är mycket spännande på ingång!
05 november, 2018

Med ett nytt år kommer även nya trender och influenser. Det betyder dock inte att du behöver inreda på nytt i hemmet, utan det handlar snarare om hur du nyttjar det du har och vad du väljer att addera där det saknas något.

Vi har frågat tre inredningsproffs från Ikea, H&M Home och Ellos Home om vilka trender de tror kommer synas i butikskedjorna (och därmed även i flera hem) år 2019. Och enligt dem går vi ett färgstarkt år till mötes med maximalistiska mönster och eklektiska färger. Men det kommer även finnas ett lugnare stuk med neutralare färger, moderna former och ett jordnära tänk.

Ulrika Sjövall, designchef på Ellos Home

Vilka är de största nya trenderna vi kommer se i butikskedjorna 2019?

– Jag tror det kommer vara stort fokus på färg, gärna rosa som numera snudd på klassas som en basfärg. Även fortsatt fokus på sammet som återtagit sin plats i hemmet. Det kan vara allt från gardiner, soffor, fåtöljer eller kuddar. Alla färger blir vackra i sammet och lystern skapar en känsla av lyx i vardagen.

– Vi kommer även att se mer starka uttryck och motiv mönstermässigt. Vi har varit i en period då vi knappt har haft mönster på något i hemmet, men nu gör mönster ett återintåg och då ska det vara exotiska uttryck som skapar avtryck i inredningen. Kanske en kudde med ett djurmönster eller en matta med leopardmönster.

Varför just dessa trender?

– Det blir som en kontrast till allt som vi redan har i våra hem, nu vill vi tillföra dynamik till allt enfärgat och då kan vi addera utropstecken i inredningen och skapa glädje!

Vilka trender från 2018 kommer hänga med in i 2019 och vilka kommer intresset svalna kring?

– Generellt så kan man säga att trenderna rör sig långsammare och är mer överlappande, vilket jag tycker är positivt på många sätt. Vi vill skapa mer hållbara hem och vill investera i produkter som håller över tid och bara blir vackrare. 2018 började vi plocka in mycket mer färg i våra hem och skapade en inredningsglädje som vi snudd på har glömt bort, det fortsätter och tilltar in i 2019 då vi ser allt större fokus på färg. Det kan vara allt från svala toner till mer färgstarkt för att skapa dynamik.

– Fortsatt kommer vi att ha stort fokus kring att inreda våra rum ”fullt ut”, vilket innebär att vi vågar lägga stora mattor på golvet, hänga upp riktiga gardiner och klä väggarna med tavlor, allt från äkta konst till posters. Allt för att skapa en ombonad och personlig känsla. I den tid vi lever så behöver våra hem ge möjlighet till återhämtning och därför fokuserar vi mycket på att skapa en ombonad känsla.

Vad kommer du själv att satsa på i inredningsväg 2019?

– Jag kommer att satsa på en riktigt fin matta för att rama in sovrummet och skapa ett lugn. Sedan vill jag gärna investera i ett runt matbord till köket. Känner att just ett runt bord skapar en speciell känsla när man sitter ner tillsammans och äter, det blir en naturlig mötespunkt i vardagen.

Rosa och färg utlovas hos Ellos Home våren 2019

Vi såg en hel del rosa och färg hos Ellos våren 2018 – och nu lär det bli än mer! Foto: Ellos Home

Guillaume Vaillant, konceptdesigner på H&M Home

Vilka är de största nya trenderna vi kommer se i butikskedjorna 2019?

– Vi på H&M Home kommer att fokusera på två stora trender som kompletterar varandra. Å ena sidan kommer vi att satsa på en mjuk och samtida minimalism med fokus på material som linne och trä i enkla moderna former och neutrala färger. Å andra sidan är vi övertygade om att kunderna längtar efter en maximalistisk livsstil, eklektisk och färgstark. Att blanda mönster med personliga föremål och att hänge sig åt det storslagna ligger i tiden. Dessa trender blir nycklarna till att uttrycka sig genom sitt hem.

Varför just dessa trender?

– Jag tycker att båda dessa trender är talande för hur man vill inreda sitt hem idag. Vi längtar efter lugn och enkelhet, att knyta an till det som betyder något. Att noga välja vilka material vi vill omge oss med blir viktigare och att skapa design som håller. Samtidigt vill vi uttrycka oss och skapa ett hem som berättar en alldeles egen historia.

Vilka trender från 2018 kommer hänga med in i 2019 och vilka kommer intresset svalna kring?

– Vi ser en tydlig fortsättning på den varma modernistiska trend som dominerat 2018. Färger som beige, brun och gul fortsätter att vara aktuella och matchas 2019 med organiska, skulpturala former och naturliga material. Vi kommer också fortsätta utforska lyxiga och eklektiska områden med tunga tyger, djupa juveltoner och inspiration från flora och fauna.

Vad kommer du själv att satsa på i inredningsväg 2019?

– Jag inspireras av en modern approach till naturliga material och former! Det känns nytt och fräscht med handgjorda referenser och att ge dem en samtida touch med vågade former och minimalistisk grafik. Mitt hem har en modern, urban stil och det känns därför naturligt att ta keramik, trä och linne som jag kombinerar med metall- och glasytor. Det är också det vi på H&M Home kommer satsa på nästa år, mötet mellan det organiska och det mer arkitektoniska.

H&M Home satsar på färgstarka detaljer

Vi såg fina färgklickar i H&M:s höstkollektion och nu lovas mer färgsprakande inredning 2019! Foto: H&M Home

Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikea

Vilka är de största nya trenderna vi kommer se i butikskedjorna 2019?

– Jag tror att vi kommer bli lite mer lekfulla, åtminstone hos oss på Ikea kommer det att bli mer mönster och klara färger. Vi går från det dimmiga till en lite mer lekfull stil med mycket färger, vilket känns roligt.

Varför just dessa trender?

– Människan har alltid behövt förnya sig och vi kan inte vara i det dimmiga stuket vi haft nu för länge. Det behöver inte vara mycket utan det kan vara att vi satsar på en kombination av starka färger och dämpade, dimmiga färger som gör att det blir en spännande inredning. Vårt behov av förnyelse gör att det pendlar lite grann mellan olika trender.

Vilka trender från 2018 kommer hänga med in i 2019 och vilka kommer intresset svalna kring?

– Vi har sett väldigt mycket sammet och det tror jag kommer svalna lite. Sedan tror jag på att det blir en kombination när vi går över i det färgstarkare, att vi tar med oss de mer dämpade färgerna. Det är roligt att kunna kombinera och dessutom känns det väldigt omodernt att gå från en trend till en annan. Vi måste ta ha hand om jordens resurser och det är inte längre okej att kasta ut saker, utan man ska tänka på vad man har och vad man kan addera till det för att det ska kännas nytt för en själv. Det är väldigt viktigt att ta med sig, att man inte slösar så mycket.

Vad kommer du själv att satsa på i inredningsväg 2019?

– Jag håller det faktiskt rätt så nertonat själv för det passar den lägenhet som jag bor i. Det är dova färger och det kommer jag fortsätta att ha, men det är lätt att byta ut kuddar, vaser och liknande mindre inredningsdetaljer.

Ikea-katalogen maximalism

Mysig maximalism syns bland annat i Ikeas katalog 2019. Foto: Ikea

Läs mer:

Här är materialen som spås bli populära 2019

3 experter: Här är julens stora inredningstrender

Så målar vi 2019 – 5 stora (och snygga!) färgtrender