Stop Asian Hate – Detta har hänt

Stop asian hate, kändisarna bakom protesterna

De hemska våldsdåden riktat mot spa-anläggningar som skakade Atlanta i USA nyligen har väckt starka reaktioner. Nu kräver flera kändisar att våldet mot den asiatiska befolkningen måste få ett slut. Det här är bakgrunden till Stop Asian Hate.
18 mars, 2021

Våldsdådet i Atlanta har väckt stora debatter kring våld och trakasserier mot den asiatiska befolkningen i USA. Det var under tisdagen den 16 mars 2021 som en 21-årig man sköt ihjäl åtta personer på tre olika spa-anläggningar i Atlanta-området. Enligt polisen var sex av offren asiatiska kvinnor.

AAPI Hate om skjutningarna i Atlanta

Polisen har ännu inte kunnat bekräfta motivet för våldshandlingen, men den ideella organisationen AAPI Hate, som arbetar med att förebygga diskriminering av personer med asiatiskt ursprung, har gått ut och kallat massakern för ”en obeskrivlig tragedi för både offrens familjer och den asiat-amerikanska gemenskapen som har drabbats av många rasistiska attacker”.

Människorättsgruppen AAPI Hate har också presenterat en undersökning som visar att våldsbrotten mot den asiatiska befolkningen ökat explosionsartat i USA under det senaste året. Och värst drabbade är asiatiska kvinnor – 68 procent av brottsoffren i attacker mot den asiatiska befolkningen är kvinnor.

Under de senaste dagarna har flera kända röster tagit till sociala medier för att beklaga hatbrottet – och kräva förändring.

Olivia Munn

Skådespelerskan Olivia Munn skrev på Twitter att ”de våldsamma attackerna och morden på asiater pågår fortfarande. Vi behöver hjälp. Vi behöver hjälp för att kunna vara trygga i vårt land”.

Jamie Chung

Jamie Chung, som senast syntes i HBO-serien Lovecraft Country, kommenterar också hur coronapandemin bidragit till att hatbrotten mot den asiatiska befolkningen ökat.

Rihanna

Artisten Rihanna skriver i sina sociala medier att hatet måste få ett slut!

Lana Condor

Lana Candor, som blivit en superkändis med sin roll som Lara Jean i Netflix-filmerna To All the Boys I've Loved Before, uppmanar sina 11 miljoner följare att ”vakna” – och tackar också för allt stöd hon själv fått av sina följare.

Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow har lagt upp en bild på Instagram med texten Stop Asian Hate, som också blivit hashtagen för den rörelse som just nu sprids online.

ASHLEY PARK

Skådespelerskan Ashley Park, känd främst från Emily In Paris, delade en känslosam video på Instagram där hon fördömer våldet.

Gemma Chan

"Vi måste sluta avhumanisera asiater. Vi måste sluta göra asiater till syndabockar för Covid. Vi måste förena oss mot all form av hat. Snälla, var inte tysta"

Amy Schumer

Skådespelerskan Amy Schumer la upp en bild på sociala medier som säger att gärningsmannen är en inhemsk terrorist och att USA som land har stora problem som kräver lösningar.

Mindy Kaling

Även Mindy Kaling kräver förändring. Hon skriver att hon inte är förvånad över attackerna mot den asiatiska befolkningen med tanke på hur normaliserat hatet har blivit mot personer av asiatisk härkomst.

Foto: TT