Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Stockholm Pride ställs in – så ser det ut i övriga länder

29 apr, 2020 
AvNina Nyström
Prideparaden
Pride är hårt drabbat av corona. Runt om i världen ställs nu pridefestivaler in eller skjuts på framtiden. Men inget ont som inte har något gott med sig. I år kommer Winter Pride till Stockholm och flera digitala fester väntar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I april har beskeden om inställda event duggat tätt, och eftersom pride på de flesta håll i världen firas under de kommande månaderna har just dessa evenemang drabbats hårt. I princip alla festligheter är inställda, små som stora, men några har fortfarande hoppet kvar och vissa har i dagsläget nöjt sig med att ge beskedet ”framskjutet”.

Summer Stream – digital pridefestival

Här om dagen kom beskedet många misstänkt – att även Stockholms Pridefestival ställs in i år. Istället satsar man på en digital festival; Summer Stream.

Den digitala festivalen kommer att vara kostnadsfri och pågå mellan 31 juli – 2 augusti, med livesändningar från seminarier och artister. Schemat för det digitala programmet kommer att släppas i juni, men redan nu avslöjas att Mel C från Spice Girls kommer att uppträda. 

Man uppmanar också butiker, restauranger och Stockholms Stad att aktivera sig och flagga och smycka staden så mycket det går i regnbågens färger för att uppmärksamma prideveckan.

Pride 2019
I år blir det pride i hjärtat och online istället.

Ny festival: Stockholm Winter Pride

I slutet av november anordnas dessutom en helt ny festival, Stockholm Winter Pride, som är tänkt att bli ett återkommande evenemang.

Annons

– Det är en fyra dagar lång fysisk festival med event både inomhus och ute på stan. Vi har funderat på detta i många år. Under vinterhalvåret händer det väldigt lite för hbtq-personer och många tycker att det är väldigt långt till sommarens pridefestival. Vi är otroligt glada för vår nya satsning, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride till Aftonblandet.

50-årsjubileum på många håll

I år skulle dessutom många parader fira 50-årsjubileum vilket gör det extra trist att man tvingats ställa in. På många håll väntade man därför in i det längsta med att ge besked, exempelvis i New York.

Men fira, hylla och minnas kommer man göra ändå.

”Corona kommer inte att stoppa oss från att enas och fira vilka vi är och vad vi står för”, säger Kristine Garina, President of the European Pride Organisers Association.

Digitalt globalt pridefirande 27 juni

Den 27 juni kommer man att samla och bjuda in till digitalt, globalt firande. Bakom initiativet står InterPride, the European Pride Organisers Association och nationella organisationer från bland annat USA, Kanada, Storbritannien och flera andra länder. Mer detaljer om Global Pride väntas släppas kommande veckor, men här finns mer info redan nu.

Annons

Inställda och uppskjutna pridefirande världen över

Här listar vi  statusen på några av alla pridefirande runt om i världen.

Europa: I London (27 juni) avvaktade man in i det längsta, men har nu skjutit upp till oklart datum. Även i Paris och Madrid är festligheterna uppskjutna. Berlin (25 juli) Köpenhamn (18-23 augusti) och Oslo (19-28 juni) har annonserat att onlineevent ersätter den vanliga festivalen. I Helsingfors däremot siktar man på 7-13 september istället för slutet av juni. Helt inställt är det i Rom, Milano, Amsterdam och Aten. 

USA: I San Fransisco, L.A, Boston och New York är pridefirandet inställt, medan Washington i dagsläget håller sig till ”uppskjutet”.

Sydamerika: Sao Paolos pridefestival är bland de största i världen, och lockar ut över tre miljoner människor på gatorna. I år har den dock flyttats från 14 juni till 22 november. Rio de Janeiro ligger fortfarande enligt plan den 27 september. Även i Buenos Aires hoppas man kunna köra som planerat i slutet av november.

Annons

Asien: Tokyo Rainbow Pride skulle ha varit i full gång över månadsskiftet april-maj, men är självfallet inställt.

Australien: I Australien hann man fira färgglatt i februari innan virusets utbrott, så nästa gång den kombinerade Mardi Gras och Pride-paraden i Sydney och Midsumma i Melbourne går av stapeln är 2021.

Afrika: I Sydafrika finns det fortfarande hopp för att Pride 2020 ska kunna gå av stapeln som planerat. Firandet i Johannesburg är nämligen inte förrän den 26 oktober och i den bästa av världar har coronaviruset ebbat ut tills dess. I Kapstaden firade man i februari, innan utbrottet.

Här hittar du en karta över samtliga uppskjutna och inställda pridefirande.

Foto: TT

Källa: Metro weekly, Stockholm Pride.

LÄS MER:

Straight på Pridefestivalen? 5 saker du måste veta!

Så gör du en regnbågsfärgad Pride-ros

Corona: Här är evenemangen som ställs in eller skjuts upp i Sverige

Annons