Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så städar du ditt hem – på 20 minuter

07 sep, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Kan man städa sitt hem på 20 minuter? Ja, om du städar på rätt sätt. Det hävdar en amerikansk författare som samtidigt ger oss konkreta tips på hur vi städar smart och minskar ångesten över att inte alltid ha ett perfekt hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kanske har det inte funnits tid, kanske är det orken som har trutit. Hemmet som för bara en liten stund sedan var skinande rent ser just nu ut som ett bombnedslag. Att ägna en hel dag åt att plocka undan och städa känns överväldigande. Men måste det ta en hel dag att städa sin bostad, eller kan man korta ner tiden genom att städa smartare?

Läs också: 10 vanliga (och snuskiga) städmisstag vi gör – så undviker du dem

Enligt författaren Rachel Hoffman är det fullt möjligt. Men framförallt menar hon på att det är dags att sänka förväntningarna och inse att hemmet inte måste se ut som om det är taget ur ett inredningsreportage. I boken Unf*ck Your Habitat: You’re Better Than Your Mess ger hon oss tips på hur vi städar på smartast sätt – utan att behöva ägna en hel dag åt det.

3 tips för att städa ditt hem under 20 minuter:

1. 20/10-regeln

Den här regeln handlar om att du ska slippa känslan av ett maratonpass av städning – eller för all del slippa risken att du drar fram exakt allt i lägenheten för att sedan inte orka plocka undan det. Genom att städa i 20 minuter för att sedan vila i 10 minuter kan du dela upp städningen i olika block vilket troligtvis gör dig både mer effektiv och mindre stressad eftersom varje block har en konkret start och ett konkret slut.

Annons

2. Sätt på en timer

Sätt en timer på tio-femton minuter och städa undan så mycket du kan. Lägg tillbaka saker på sin rätta plats, sätt på en tvättmaskin och släng sopor tills timern går av. Alternativt hitta tio (eller femton!) saker att lägga tillbaka på deras rätta plats.

Läs också: Trendenser: mitt bästa inredningstips är att storstäda

3. Hitta din egen minimalism

Kom ihåg att de perfekta och felfria hemmen du ser i inredningsreportage och på Pinterest inte alltid är realistiska. Ofta är det stylat och undanplockat just för fotots skull. Och du behöver inte göra dig av med alla dina saker bara för att ha ett stilrent och städat hem. Rachel Hoffman tipsar om att fundera över hur många ägodelar som är realistiskt att ha och om någon ägodel du har framme gör dig stressad, varför gör du dig bara inte av med det?

Källa mydomaine

Annons