Knepen vi väntat på! Här är bästa städknepen!

Ett rent hem är härligt – men städning är inte alltid rolig. ELLE har skakat fram 7 smarta tips – för att städa snabbare och smartare.
05 januari, 2018

En av anledningarna till att många skjuter upp städningen är för att det känns som ett alldeles för stort projekt. Det finns helt enkelt för mycket som måste göras, vilket känns jobbigt och överväldigande.

Men innan du låter det gå så långt finns det några enkla knep du kan ta till, som håller ditt hem i schack mellan städningarna. Och tips på hur du får hemmet att upplevas som renare, även om du inte storstädat.

Smarta städknep för hela hemmet – 7 tips:

1. Snabbstädning med insamling

Påse fylld med gosedjur.

Foto: Granit

Gå igenom rum för rum med en tom korg, låda eller behållare som du fyller med alla lösa saker som inte ligger på sin plats. Här pratar vi alltså inte om inredningsdetaljer som är medvetet placerade för att agera prydnad, utan om föremål som ligger och skräpar och hör hemma någon helt annanstans. Sladdar, post it-lappar, pennor, reklamblad, sminkborstar, enstaka klädesplagg och så vidare.

Att rensa upp tar bara några minuter och vips så är rummet mycket prydligare. När du senare får lite tid över kan du gå igenom lådan, sortera innehållet och lägga det på rätt plats, eventuellt slänga. Såvida du inte är en tvångsmässig samlare av saker kommer din låda aldrig bli full om du gör detta några gånger per vecka.

Ditt hem kommer däremot se mer städat ut (och vara lättare att dammsuga och torka).

2. Torka ytorna effektivt

Många tror att de sparar tid på att torka ytorna på hyllor, bänkar och bord, utan att först plocka undan det som står på dem. Resultatet blir dock att jobbet bara blir halvbra – och det tar längre tid att kryssa mellan föremål än att kunna dra trasan över hela på en gång.

Så börja med att plocka av föremålen från ytorna du ska torka och våttorka med en trasa. Det tar bara några sekunder och resultatet blir ett rent och fräscht intryck – och det finns ingen risk att det byggs upp smuts som damm, hårstrån, smulor eller intorkade vattenringar från glas eller vaser.

3. Fluffa kuddarna

Grå soffa från Jotex.

Foto: Jotex

Genom att fluffa prydnadskuddarna i soffan kan du ge vardagsrummet ett helt nytt liv. Detsamma gäller så klart i sovrummet om du har prydnadskuddar i sängen.

Fluff-knepet kräver knappt någon ansträngning, men ger ett hotellvärdigt intryck.

4. Töm alla papperskorgar

Grönt badrum.

Foto: Brabantia/Rum 21

Du kan aldrig gå ut med soporna för ofta och genom att rensa sop- och papperskorgar flera gånger i veckan håller du hemmet rent och prydligt.

Särskilt viktigt är detta om du har korgar utan lock, då det upplevs som stökigare när man ser skräpet, även om papperskorgen inte är full.

5. Dölj tvättkorgen

Tvättkorg.

Foto: IBL

Hemmet ser mindre rent ut om smutstvätten är synlig. Det spelar ingen roll om de använda kläderna ligger i högar på en stol eller i en tvättkorg – resultatet blir detsamma.

Ett tips är att placera tvättkorgen i garderoben eller någon annanstans där den helt enkelt inte syns.

6. Rensa kylskåpsdörren

Ljust vitt kök med snittblommor på bordet.

Foto: Cim Ek Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg

Kylskåpets och frysens dörrar kan hjälpa till att skapa harmoni i köket – men inte om de är belamrade med magneter, kom ihåg-lappar, teckningar, pizzeriamenyer och annat plotter.

Rensa dörrarna och njut av ett prydligare kök på nolltid.

7. Köp snittblommor

Ljus lägenhet med blombukett.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Det här har visserligen ingenting med städning att göra, men efter allt plock, torkning, damning och städning finns det ingenting som sätter pricken över i:et så som en vas med fräscha snittblommor. Det kan göra all skillnad.

Källa: My domaine

Läs mer:

Så inreder du ett lättstädat vardagsrum – 11 tips

Studie: Städning kan vara lika bra för hälsan som träning

Så skapar du ordning och reda i garderoben – med KonMari-metoden