Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

10 saker som gör oss riktigt upprörda i SVT-dokumentären Spice Girls

23 nov, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Alla gruppmedlemmar i Spice Girls.
Spice Girls erövrade världen med girlpower, men bakom framgångarna fanns flera mörka historier som nu visas i en dokumentär. Här är tio saker som gör oss riktigt upprörda!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Spice Girls-hitsen du kan ha sjungit felBrand logo
TV: Spice Girls-hitsen du kan ha sjungit fel

Spice Girls bildades 1994 och bestod av fem tjejer som gick under namnen Scary Spice, Sporty Spice, Baby Spice, Ginger Spice och Posh Spice. Framgången var snabbt ett faktum och 1997 sjöng en hel värld deras låtar. Med listettor i över 35 länder blev gruppen omåttligt populär. Med bilden av ett enat tjejgäng och ett girlpower-mantra.

I dokumentären Spice Girls, som nu finns tillgänglig på SVT Play får vi följa de fem tjejerna Melanie Brown, Melanie Chisholm, Emma Bunton, Geri Halliwell och Victoria Adams på deras resa, mot att bli en av de mest framgångsrika musikgrupperna i historien.

I tre avsnitt, Världen ska erövras, Framgångens mörka sida och Styrkan finns i gruppen, visas allt från deras första casting till vad de fick utstå bakom fasaden.

Spice Girls på scenene.

Dokumentären om Spice Girls

Bakom den stora framgången fick de utstå hat, sexism, vikthån, dödshot, rasism och en kändiskultur som splittrade gruppen. Dokumentären ger ett uppvaknande om vad tjejerna fick uppleva och vad som var normaliserat under den tiden – vilket känns helt sjukt idag.

Annons

Vi har samlat tio saker som gör oss riktigt upprörda i dokumentären Spice Girls:

1. Castingen

De fem tjejerna castades till Spice Girls där de fick presentera sig själva och sjunga. Managern Chris Herbert skrev så här om Victoria: ”Dans: 6, sång: 5, utseende: 7 (ingen bra hy), personlighet: 5”. Riktigt sunkig kvinnosyn...

2. Rivalitet i gruppen

Geri och Emma i Spice Girls.

Spice Girls var en grupp som pratade mycket om gemenskap och styrka. Något som omgivningen gärna ifrågasatte. En rivalitet mellan kvinnorna målades allt som oftast upp i media där Geri Halliwell pekades ut som en mobbare, utan att det fanns några underlag för det.

Annons

Hon var den av tjejerna som var mest frispråkig i media och det tyckte omgivningen att hon skulle få sota för. Hon beskrevs som hänsynslös och rubriker runt om i världen tecknade en rivalitet mellan Geri och Melanie B.

3. Försök att skämma ut Geri

Mediadreven mot Geri tog aldrig slut, allt som oftast försökte de sätta dit och skämma ut henne. I direktsänd tv ställer två manliga programledare henne frågan. ”Du modellade för herrtidningar innan, vad tänker du nu när du ser bilderna?”

Geri hade alltid snabba svar och stod upp för sig själv.

”Jag blev inte förvånad. När vi bildade gruppen visste jag att bilderna skulle dyka upp. Det hör till mitt förflutna och det är inget jag skäms för, en del har jobbat på krogen och jag har varit nakenmodell”.

4. Fick utstå sexism

Hela Spice Girls gruppen framför kameran.

Spice Girls popularitet bidrog till en rad olika samarbeten. Bland annat spelade de in en reklamfilm för Polaroid, klädda som skolflickor. Under inspelningen skriker filmteamet ”visa mera bröst och visa mer mage”.

Annons

Gruppen avbryter inspelningen och ifrågasätter männen, deras svar är att ”alla män drömmer om det”. En nära vän till gruppen berättar att det här hörde till tjejernas vardag…

Emma Bunton deltar i direktsänd radio och den manliga programledaren säger ”När jag älskar med dig ska jag ta hjälp av en vibrator, du ska få en stor svart vibrator, jag skojar inte”.

Emma blir helt paff av vad som händer i studion och blir påtagligt berörd och kränkt. Sedan svarar hon, ”kära nån, uppför dig nu”.

Allt detta pågick utan att någon reagerade på vad de fick utstå...

5. David Beckhams otrohetsaffär

David och Victoria Backhem.

I april 2004 ryktas det om att David Beckham haft en otrohetsaffär. Men ingen skam över David, media skyllde såklart allt på Victoria. ”David var otrogen för att han saknade sin fru, istället för att vara vid hans sida satsar hon på sin karriär och då kan sådant hända”. Det pratas och skrivs även om att David gör fina insatser på så väl planen som vid sidan av. Medan Victoria anses vara desperat och otrevlig…

Annons

6. Victoria vägs i direktsändning

Vikthetsen var enorm, dagligen skrevs det om tjejernas kroppar och vikt. Efter Victorias graviditet fortsätter medierna att kommentera hennes kropp. Tolv veckor efter förlossningen medverkade hon i TFI Friday.

Programledaren frågar om hon återfått sin normalvikt och plockar fram en våg. ”Det här är hemskt” säger Victoria innan han tvingar henne att ställa sig på vågen.

”50 kilo, inte illa”, brister programledaren ut följt av applåder från publiken. Några veckor tidigare hade samma programledare tvingat Geri att väga sig, det efter att hon öppet pratat om sin ätproblematik och att hon led av bulimi.

Oavsett vad tjejerna gjorde ansågs de vara för tjocka eller för smala. Victoria kallades i media för Skelett Spice och fick ofta svara på frågor om sin kropp. Deras kroppar blev ett slagfält…

7. Led av depression

Mel C led av depression efter skriverierna om hennes vikt och sexualitet. ”It´s Who-Ate-All-Pies-Spice” löd rubrikerna om henne och Geri. Geris depression ledde till bulemi vilket hetsades i media.

Annons

I direktsänd tv pratade de om att hon rasat i vikt . ”Oavsett vad, hon är snygg”, sade programledaren. I tv-soffan satt Noel Gallagher från Oasis och sade ”Om Geri Halliwell verkligen är 24 år nu, då kommer hon att se för jävlig ut när hon är 30”.

8. Dödshot mot Victoria

Spice Girls på scenen.

Innan en spelning på BRIT Award hade Victoria, nu gift Beckham, fått ta emot dödshot riktat mot henne och sonen Brooklyn. Ett brev hade skickats hem till familjen, postat med kulor. Victoria gjorde entré på scenen, livrädd att något skulle hända henne. När showen öppnas med fyrverkerier börjar hon gråta, hon trodde att hon hade blivit skjuten.

Annons

9. Upskirting – blev fotade underifrån

I början av 00-talet fotas kvinnliga kändisar underifrån när de kliver ut eller in i bilar. Allt för att fånga en bild på deras underliv, så även Spice Girls. Dessa bilder publicerades sedan i media och alla tog sig friheten att ta del av dem…

10. Rasism mot Melanie

Melanie Brown var ständigt utsatt för rasism, både i media och inom gruppen. Hon har bland annat berättat hur nära medarbetare inom gruppen försökte tvinga henne att platta sitt hår, då de inte tyckte att hennes frisyr passade in. Något hon vägrade att göra och sa ”Mitt hår är en del av min identitet”. Mel B flyttade från Storbritannien till Los Angeles för att komma undan pressen, alla skriverier och rasismen.

Då splittrades Spice Girls

Baksidan av framgångarna ledde till splittringar inom gruppen. Under slutet av europaturnén 1998 lämnade Geri Spice Girls och gruppen fortsatte som kvartett. I början av 2000 gjorde alla fem olika solokarriärer innan de 2007 återförenades för ett nytt album och världsturné.

Spice Girls under turnén 2019.

Under de olympiska sommarspelen 2012 uppträdde hela gruppen i London, vilket blev det sista framträdandet med alla fem medlemmar. Under 2019 gav sig Baby Spice, Ginger Spice, Sporty Spice och Scary Spice ut på turné under namnet Spice World men Victoria Beckham valde att inte delta.

Foto: TT

Se också: 7 ikoniska Spice Girls outfitsBrand logo
Se också: 7 ikoniska Spice Girls outfits
Annons