Sömnvanan som gör det lättare att bli gravid

Sömnvanan som gör det lättare att bli gravid

Planer på tillökning i familjen? Då är det dags att prioritera din sömn. En ny studie från Washington University visar att goda sömnvanor ökar möjligheten att bli gravid.
31 oktober, 2018

En stressfri tillvaro, balanserad kost och god hälsa. Det är tre faktorer som kan påverka chanserna att bli gravid. Däremot är sömnen minst lika viktig, något som forskare vid Washington University i St Louis lyfter i sin nya studie vars resultat redovisades på American Society for Reproductive Medicines konferens i Denver nu i oktober månad.

Baserat på antalet deltagare, 176 stycken, är studien av den mindre skalan. Däremot är studien den första i sitt slag att visa en tydlig länk mellan sömn och kvinnlig fertilitet. Forskarna samlade in sin data genom nyutvecklade aktivitetsmätare som mäter testpersonens sömn samtidigt som forskarna kan ta del av och analysera resultaten i realtid.

Sömnen påverkar ägglossningen

I vårt moderna samhälle är det många faktorer som stör sömnen, något som studien belyser. Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig påverkar dygnsrytmen negativt – och försämrar även chanserna för tillökning.

– Par som vill bli med barn blir snabbt medvetna om vad de stoppar i sig och undviker alkohol och koffein, medan sömnen är det som verkligen offras, säger studiens huvudförfattare Dr Emily Jungheim.

I studien framgår det tydligt att de kvinnor som gick och la sig ungefär samma tid varje dag, med max en timmes skillnad från dag till dag, blev gravida snabbare. Nu hoppas forskarna att resultaten inspirerar och når ut till kvinnor som försöker bli gravida.

– I takt med att sömnforskningen ökar börjar vi äntligen se resultaten av goda sovrutiner. Sömn minskar inte bara risken för hjärtkärlsjukdomar och diabetes utan påverkar också ägglossningen, fortsätter Dr Jungheim.

Yoga för bättre sömn med Johanna
Slå på ljud

Läs också:

Kakan Hermansson: ”Om hudvård när man är gravid och/eller ammar”

11 roliga och kreativa sätt att avslöja din graviditet på

Så outade ELLEs bloggare sina graviditeter

Av: Linnéa Ruiz Mutikainen