Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Sommarläsning 2023 – ELLE listar 5 favoriter

07 jul, 2023 
AvLinda Strömbäck
strand
Letar du efter böcker att fylla på bokhyllan med inför sommaren? Vi har listat några favoriter som passar utmärkt att ta med till stranden, balkongen eller hängmattan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Sommarläsning 2022Brand logo
Sommarläsning 2022

Finns det något härligare än att inleda semestern på en härlig plats med en god bok i handen? Redaktionen har samlat sina bästa böcker att läsa under solparasollet i sommar!

Se alla boktips här!

Linda Strömbäck, digital redaktör – En vänskap

För dig som älskade Lina Wähäs Babetta och Elena Ferrantes Neapel-kvartett. En vänskap är skriven av italienska författaren Silvia Avallone, som i sina tidigare böcker Stål och Där livet är fullkomligt skildrat vänskap och klassamhället i Italien. Likt Nina Wähäs Babetta handlar En vänskap om två vänner som träffas i tonåren – och där den en av dem blir världskändis.

Annons

”Om någon hade bett Elisa tala om exakt när hennes och Beas vänskap började skulle hon inte ha kunnat svara. Var det den där kvällen när Beatrice dök upp på stranden – plötsligt, som en stjärna som föll ner från himlen? Eller var det senare, när de stal ett par jeans i en exklusiv butik och flydde på sina moppar? Slutet är hon däremot säker på, trots att det har gått tretton år gör det fortfarande ont.”

Silvia Avallone tar också upp en av de stora frågorna av vår tid – måste man verkligen berätta om sitt liv för att existera?

En bladvändare som enligt mig är måste i strandväskan!

En vänskap

Louise Åström, redaktör för populärkultur – One night on the Island

Jag kan inte läsa tragiska böcker. Då får jag för mycket ångest. På sommaren (eller okej, vem försöker jag lura... alltid) vill jag läsa romantiska böcker som kanske får mig att fälla en liten tår. Just nu läser jag One night on the Island av Josie Silver. Den handlar den kvinnliga journalisten Cleo som ska fylla 30, bor i London och känner sig lost i livet. Hennes chef skickar ut henne på en resa till en avlägsen ö utanför Irland. Där ska hon bo i en liten stuga. Men det visar sig att stugan blivit dubbelbokad. Där bor även Mack, en deprimerad fotograf som är jättesnygg och har blivit dumpad av sin fru. Jag vet att det låter cheesy. Men det är det inte! Boken handlar framför allt om att komma hem och att våga lita på sig själv.

Annons
One night on the island

Penellope Ness, digital redaktör – Rogues: True stories of Grifters, Killers, Rebels and Crooks

Periodvis känner jag mig extra inspirerad att läsa, men problemet är att jag då köper ett tiotal böcker och (kanske) fastnar för en eller två av dem. Men det här är en bok som jag har svårt att släppa! Författaren och journalisten Patrick Radden Keefe har samlat sina mest minnesvärda reportage från The New Yorker. Han skriver om visselblåsare och vapenhandlare, knarkkungar och bedragare. En perfekt bok för alla true crime-älskare!

Annons

P.s. den finns även på svenska om man föredrar det.

Rouges

Amie Chorr, Moderedaktör – Monica Magnus 1966

Den här boken har jag läst flera gånger och jag blir lika uppslukad av den varje gång! Man får följa Ulrika Ewerman när hon försöker hitta svar om vad som egentligen hände hennes syster sommaren 1966. Det är en sann historia som utspelar sig i Uppsala. Om två personer som inte kan hålla sig flytande utan varandra och relationen Ulrikas syster Monica hade till sin mamma.

Annons
Monica Magnus

Sade Borquez, junior moderedaktör – Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

Jag har få böcker som ligger mig varmt om hjärtat, men den här självbiografiska boken skriven av Björn Natthikko är en av dem. Författaren berättar med humor och lättnad om hans resa från att vara en välbärgad affärsman till att bli en buddhistisk skogsmunk och de lärdomar som uppstått under resan. Efter 17 år väljer han att lämna sitt kloster och återvänder hem till Sverige. Björn Natthiko berättar även om hur han som “fridfull” buddhistmunk kämpar med sina inre demoner trots sin rogivande livsstil. Och hur han bemöter sina tillkortakommanden med kärlek och omsorg.

Annons

Boken är för dig som vill få en livgivande läsupplevelse och få en inblick i hur även de mest harmoniska individerna möter livets toppar och dalar. En bok som inspirerade mig att möta mig själv och andra med kärlek samt ödmjukhet.

Glad sommarläsning!

bBjörn Natthiko
5 vanliga misstag när du söker jobbBrand logo
5 vanliga misstag när du söker jobb
Annons
Annons