Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Sofi Fahrman i stor intervju i ELLE

13 mar, 2020 
AvELLE -redaktionen
Sofi Fahrman i stor intervju i ELLE
Journalist, författare, designer, stylist, influencer, programledare, 
poddare och skidlärare – Sofi Fahrmans CV är minst sagt välfyllt. Nu är hon tillbaka där allting började för tjugo år sedan, på ELLE.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

”Vad gör du?” är ingen konstig fråga att ställa till personen som sitter bredvid under en vanlig middag. Men den som får Sofi Fahrman som bordsdam får inget självklart, vanligt svar.

– Det är den krångligaste frågan! Särskilt om den kommer från någon som inte är svensk. Men för några år sedan förenade jag det jag gör i två ord: multitaskande journalist, säger hon.

Den här veckan är inte olik någon annan. På måndagen spelade hon in podden 30 plus trevar i studion hos Perfect Day, på tisdagen stod hon framför kameran i en fotostudio för en intervju i ett magasin om hennes nystartade badklädesvarumärke Seaquelle, på onsdagen satt hon hos en kommunikationsbyrå och jobbade med strategi och marknadsföring för ett nytt hårvårdsmärke som hon kommer att jobba med under året. Och i dag, det är torsdag, blir hon intervjuad av ELLE.

– I morgon jobbar jag hemma för att få lite lugn och ro. Då arbetar jag som revisor och ekonomiansvarig i ett av mina företag.

Annons

Från skidlärare till ELLE

Hon skrattar. Nej, det är inte lätt att ge ett rakt svar på den där standardiserade middagsfrågan. Men så har Sofi Fahrmans karriär heller inte varit särskilt rak. Den började när hon tog ett pausår efter gymnasiet, innan hon skulle plugga vidare. Juristlinjen var målet, men först ville hon göra något helt annat – så hon jobbade som skidlärare en säsong i Bad Gastein, Österrike, innan hon fick jobb som ateljéassistent på en reklambyrå hemma i Stockholm. Där blev hon kvar och fick så småningom rollen som produktionsledare. Hon älskade att arbeta i team och jobbade hårt.

Sofi Fahrman i stor intervju i ELLE

– Det första karriärsrådet jag fick var: ”Jobba så att du gör dig oumbärlig.” Det kände jag att jag ville implementera, så jag jobbade som tusan. En copywriter i teamet såg hur dedikerad jag var och sa ”jag ser inte dig här, jag tycker att du ska träffa min fru – hon jobbar på en arbetsplats som jag tror att du kommer gilla”.

Annons

Hans fru var Hermine Coyet Ohlén, då chefredaktör på ELLE. Och han fick rätt.

– När jag kom in genom dörrarna på redaktionen var det något som kickade igång inom mig. Kombinationen av text, berättande, rubriksättning, skapandet av layouter, bildsättande, modefotografi, reseberättelser. Jag gick igång på hela magasinsskapandet.

Hon kom på intervju och fick tjänsten som koordinator. Men hon ville fortfarande ha en utbildning, så hon läste journalistik på Poppius och Pressinstitutet på kvällarna och jobbade på ELLE på dagarna. Där satt hon nära redaktionschefen, pratade med Cia Jansson som då var modechef och älskade att titta på när AD:n jobbade med layouten.

– Jag sög i mig allt. Det blev min plantskola.

Efter fyra år fick hon ett erbjudande från Aftonbladet om att bli deras nya modejournalist. Tidningen ville ha en motsvarighet till Expressens framgångsrika dragplåster Ebba von Sydow.

Lanserade Sofis mode 2008

– På Aftonbladet träffade jag så många likasinnade, som hade det där journalistiska drivet och var nyfikna och ville göra något nytt. Jag jobbade tätt ihop med en kvinna som heter Anna Kult och vi började skissa på vad vi trodde var framtidens modetidning…

Annons

2008 kom första numret av Sofis mode ut, Sveriges första ”glossy weekly”, med Sofi som frontfigur och avsändare.

– Den hade ett annat namn först, men det köpte inte redaktionsledningen. ”Om vi ska lansera ska det vara i ditt namn!”.

Även om hon själv kände att hon var sist på bollen var det också då hon började blogga, med hjälp av Aftonbladets nydanande teknik som innebar att hon kunde posta ögonblicksbilder till bloggen direkt i telefonen med en kort text till. Ja, detta var före Instagram.

Sofis mode-eran tog slut 2014 och sedan dess har hon lanserat fler projekt än de flesta gör under en hel livstid: Mode- och skönhetssajten The you way, som hon drev med Anine Bing och Pernille Teisbæk. Appen Left or right, som lades ner när Instagram precis före lanseringen introducerade en röstningswidget med samma funktion som appen. Hon har hunnit skriva sju böcker, bland dem trilogin om Elsa som också blev tv-serie. Hon har varit programledare för tv-program som Stylisterna och svenska versionen av Project runway.

Annons

Ambassadör för Escadas dofter

Och 2017 blev hon Escadas ambassadör för dofter, med stora kampanjbilder över hela världen. Hon är med sina 135 000 följare på Instagram en av Sveriges största influencers och nu lanserar hon alltså badklädesmärket Seaquelle, tillsammans med sin syster Frida Fahrman – och har precis kommit tillbaka till ELLE, som bloggande influencer.

– Ja, nu känns det som att jag har knutit ihop säcken!

Seaquelle drivs av ett litet team på fyra personer och alla badkläder är tillverkade av econyl som görs av återvunnet plastskräp och nät som plockats ur haven. De görs i en familjeägd fabrik i Portugal, kampanjerna plåtas i Sverige och förpackningarna är gjorda av återvunnet material.

– Vi har tittat på alla steg för hur framtidens varumärke skulle kunna se ut. Vi försöker inte göra någon storytelling, den är vad den är. När jag är med min dotter i skärgården tar jag bilder där, eller när jag och min syster och hennes barn är på plats tillsammans. Så att det blir så äkta som det bara kan bli. Det känns fantastiskt att få vara med från start och skapa något nytt från scratch.

Sofi Fahrman i stor intervju i ELLE

Teamwork är något som Sofi Fahrman återkommer till, både i tips till andra som vill driva eget och när hon pratar om de bästa perioderna i sin karriär.

Annons

– När jag började jobba på reklambyrån trodde jag att jag var en chefsperson. Jag skulle nå toppen! Men jag förstod snart att nej, det lirar absolut inte med min personlighet. Jag är en teamperson. Cheferna var alltid i ett eget rum, teamet var i det andra. Och det var där jag trivdes bäst. Jag hade större talang för att motivera, inspirera och skapa kraft än att vara bossen som bestämde allt.

Hon flyttade tillbaka till Sverige för tre år sedan efter sex år i Schweiz, där hon levde med sin fästman, pappan till dottern Lily, 6.

– När jag tänker på hur mitt liv såg ut för fem år sedan, då jag levde på en plats och jobbade på en annan … Jag flög med min dotter till jobbet i Sverige var och varannan vecka. Det var så otroligt slitigt. Och jag fick inte någon förståelse i den relationen jag levde i. Jag krigade varenda dag för att behålla karriären och hade samtidigt hundra procent ansvar för min dotter, fast jag levde i en relation. Jag tackar min starka vilja för att jag tog mig igenom det och att jag kom ur. Nu, när jag bor i Sverige och jobbar i Sverige, lever i ett lyckligt förhållande och har alla nära vänner och familj runt mig – jag har svårt att se att dagarna kan vara jobbiga då.

Annons

Sofi Fahrman om sina drivkrafter

Vem som helst blir svettig bara av att höra om allt du gjort under din karriär. Varifrån kommer din drivkraft?

– Ju äldre jag blir och ju fler människor jag träffar, desto mer tror jag att antingen har man det eller så har man det inte. Jag tror att det är svårt att träna upp ett driv. Jag har nog haft det i mig sedan jag var liten. Mina föräldrar har aldrig pushat mig i en viss riktning eller krattat gångar och introducerat mig för personer – men de har gett mig självkänsla och självförtroende i det jag gör. Och en viktig grundtrygghet. Men drivet, att ta för mig, avsluta och förverkliga – det har jag inom mig. Jag vet att jag är en doer.

Hur var du som liten?

– Då var jag försiktig och lite blyg. Jag tog inte så mycket plats. Och någonstans är det fortfarande en del av mig. I den rollen jag har i dag måste jag göra precis tvärtom, jag måste ta för mig och synas. Det är min största struggle, för jag är en ganska privat person. Men mitt jobb gör att jag måste ge av det privata och personliga i många kanaler kontinuerligt. Om jag hade jobbat med något annat hade jag troligtvis inte ens haft Instagram…

Annons

Hur hanterar du motgångar?

– När jag ser tillbaka i backspegeln på de här tjugo åren som jag har jobbat, så har varenda motgång varit en lärdom. Det kan låta som bullshit, men nu är det snarare så att när jag möter en motgång så tackar jag för den. Den tar jag med mig i nästa projekt. Om jag går emot något nu så tänker jag ”okej, vad är det här nu, som jag borde lära mig?”.

Och stress?

– Jag har blivit sämre på att hantera stress, jag var mycket mer stresstålig för tio år sedan. Det gör att jag har förstått värdet i att andas, träna, äta bra och sova. Jag är snällare mot mig själv i dag. Jag vet att om jag inte bryter ner stresshormonerna så kommer de förgöra mig bit för bit. Det måste finnas andningshål, self-care och träning, annars går det inte.

Vad gör du om tio år?

– Jag har aldrig haft ett mål som är längre än ett år framåt. Jag är ödmjuk inför att livets vägar kommer förändras. Vägen till målet ska vara lustfylld och med för hårt satta mål och drömmar är det lätt att bli besviken om det sker förändringar. Jag är mycket en leva i nuet-person och har lärt mig att om jag är sann mot mig själv, lycklig och kär – vilket jag är nu! – då kan jag utföra stordåd.

Annons

Av: Helena Skoog
Foto: Emma Grann

Namn: Sofi Fahrman
Ålder: 40 år.
Yrke: Multitaskande journalist.
Bor: Stockholm.
Familj: Pojkvännen Filip Engelbert, dottern Lily, bonusbarnen Andrea, Elsa och Hugo.
Aktuell: Som ny ELLE-influencer och grundare av badklädesvarumärket Seaquelle, tillsammans med sin syster Frida Fahrman.
Följ: @sofifahrman1

Sofi Fahrmans 5 bästa karriärtips:

  • Ensam är inte stark. Skapa team! I mina mest framgångsrika projekt har vi plockat ihop byggstenar av de bästa egenskaperna från olika personer.
  • Ta rygg på personer som är bättre än du själv.
  • Var nyfiken och orädd. De egenskaperna har tagit mig dit jag är i dag.
  • Var beredd på att du behöver jobba med många olika saker. Inte bara det du är bäst på, eller det som är roligast. Du är ekonomiansvarig, säljare, utförare, marknadsförare och den kreativa kraften.
  • Om du har ett ”bread and butter”-jobb är det bra att ha något vid sidan av som du verkligen brinner för, som kan ge energi till det andra jobbet.

LÄS MER:

Sofi Fahrman är ELLEs nya bloggare

7 framgångsrika kvinnor ger sina bästa karriärtips

Emma Wiklund: ”Tack vare modellandet är jag här idag”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons