Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

8 iPhonehacks du (antagligen) inte hade en aning om

30 okt, 2022 
iphone 14-hacks
Även om du älskar din nya iPhone finns det en mängd sätt att få ut mer av den. Har du koll på hur du till exempel döljer minnen med ditt ex, hur du tar skärmdump av en hel hemsida, snabbredigerar dina bilder – eller hur du snyggt och stabilt kan filma medan du (och objektet) springer? Spana in våra bästa hacks som kommer ta din telefon till nästa nivå!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Precis som alltid när den nya iPhonen släpps får vi ha-begär, även om det så bara är för en ny kulör! Nu senast med iPhone 14 var det de olika lila nyanserna som lockade, men det är inte bara utsidan som räknas.

Nya telefonen (och operativsystemet) har en hel radda funktioner som optimerar den – låt oss guida dig till oväntade hacksen och funktionerna du kommer både älska och ha stor nytta av!

8 iPhonehacks och funktioner som tar din telefon till nästa nivå:

1. Filma i action mode

Förutom en ännu bättre kamera för stillbilder (bättre selfiekamera, autofokus, makro, night mode och starkare blixt, för att bara nämna några förbättringar) har nya iPhone 14 pro också en ny slags videofunktion, nämligen action mode.

Annons

Det innebär att din video stabiliseras även om du – och det eventuella objektet du filmar – exempelvis springer. Vanligen skulle videon göra oss åksjuka, men med nya stabiliseringen blir filmen stabil och inte alls skakig. Helt utan gimbal. Perfekt om du vill filma när du åker skidor ner för en backe, ta en rolig video på din springande hund eller vad annat du kan komma på!

Action mode hittar du när du väljer Video i kameraläget och sedan sveper upp och trycker på den springande gubben.

action mode i iphone 14

2. Göm ditt ex

Visst kan man bli lite extra heartbroken när telefonen regelbundet föreslår och visar minnen med – och bilder på – ditt ex? Men nu behöver du inte längre radera alla bilder i kamerarullen bara för att slippa påminnas om en viss person. Allt du behöver göra är att dölja den personen!

Annons

Tryck helt enkelt upp en bild på personen i fråga, och uppe i högra hörnet trycker du på den runda symbolen med tre punkter och väljer sedan: Visa den här personen mer sällan. Klart!

dölj person i iphone-hack

3. TA SKÄRMDUMP PÅ EN HEMSIDA – FULLSCREEN

Brukar du också ta skärmdump på saker som kan vara bra att spara och läsa vid ett senare tillfälle? Är det långa textstycken och flertalet bilder kan det leda till ett tiotal (eller fler) olika skärmdumpar för att få med all info. No more! Nu kan du nämligen ta en skärmdump och få med exakt hela hemsidan.

Hur gör du då? Du tar skärmdumpen precis som vanligt och när du trycker upp bilden är förvalet högst upp i toppen på Skärm, byt där till Helsida och vips så har du hela sidans innehåll som en smidig scroll-lista (till höger)!

Skärmdump fullscreen nya iphone

4. SNABBREDIGERA DINA BILDER

Du har säkert redan koll på att du inte behöver något extra program eller app för att redigera dina bilder. I telefonens operativsystem kan du, som bekant, enkelt fixa allt från klarhet och kontrast till värme, skuggor och mättnad (med mer). Om du har flera bilder som du vill fixa på liknande sätt kan det bli tidskrävande. Då är det tur att du nu kan kopiera dina förvalda bildredigeringsinställningar till så många bilder du vill!

Annons

Redigera din bild efter smak. När du är nöjd med din redigering, tryck på symbolen med tre punkter upp i högra hörnet och välj Kopiera redigeringar.

Gå sedan till albumet och välj en eller flera bilder du vill lägga över dina bildinställningarna på. Gör samma sak här för att fixa det, alltså: markera bilden/bilderna, välj symbolen med de tre punkterna och välj Klistra in redigeringar.

Ångrar du dig är det bara att gå in i bilden, välj Ändra och sedan Återgå.

kopiera och klistra in bildredigering, iphone

5. Gör hemskärmen oskarp

Att anpassa och personalisera hemskärmen var en efterlängtad feature, en hemskärm på jobbet, en annan privat och en tredje for fun – varför inte? En annan bra sak med den här funktionen är att du kan få bättre koll på dina app-ikoner (och göra det mer bekvämt för ögonen) genom att helt enkelt blurra den upplåsta hemskärmen.

Annons

Gör det genom att hålla fingret på den låsta skärmen, välj Anpassa. När du valt din bild, typsnitt, färg (och dina widgetar så klart) trycker du på Klar —> anpassa hemskärm och här väljer du om du vill ha oskärpa (eller färg och övertonen också för den delen). När du är nöjd med ditt val så väljer du bara Klar igen.

6. Håll koll på fotokopiorna

Har du också lite smått panik över att din kamerarulle börjar närma sig 100 000 bilder? Vi med... Men har du tur är många av dem kopior som finns på flera ställen helt i onödan. Med den nya funktionen kan du rensa bland kopiorna och slå ihop bilderna, så att de bara ligger på ett ställe. Och det är enkelt!

Annons

När du går in i Bilder, scrolla nästan längst ner och du hittar Dubbletter. Tryck på Dubbletter och sen får du upp dina fotokopior och kan här välja Slå ihop.

När vi ändå är inne i den här inställningen i Album: nedanför Dubbletter hittar du dina senast raderade bilder och nytt för nu är att du måste använda face-ID för att komma in i den mappen. Hur bra?

Radera dubbletter iPhone

7. Radera gamla wifi-uppkopplingar (och hitta gamla lösenord)

Är du trött på att du automatiskt loggas in på ett hotells trådlösa nätverk när du passerar byggnaden – som dessutom ändå aldrig funkar! – bara för du varit uppkopplad där en gång i tiden? Nu kan du hitta alla dina gamla uppkopplingar och radera dem.

Annons

Gå in i Inställningar —> Wi-Fi och tryck på Ändra uppe i högra hörnet.

Här hittar du alla (vi menar verkligen alla) gamla wifi-uppkopplingar du använt någon gång i livet (!). Tryck på info-symbolen så kan du rensa bort dem.

Vill du istället ta reda på lösenord (alla wifi med hänglås) kan du trycka på info-symbolen och sedan på lösenordet som då visas. Smidigt om du ska dela det med någon!

8. Signera direkt i telefonen

Får du ett kontrakt att skriva på eller liknande kan du numera enkelt lägga till din signatur via telefonen.

Börja med att ta en skärmdump och tryck upp dumpen, tryck därefter på plus-tecknet i nedre höger hörn och här väljer du Signatur.

Har du aldrig lagt till din signatur förut så gör du det nu, har du gjort det redan kommer det upp som val, du kan också välja att lägga till en annan (eller ta bort den gamla om du vill skapa en ny).

Klistra in din signatur, iphone
12 saker du kan göra idag utan att använda din telefonBrand logo
12 saker du kan göra idag utan att använda din telefon

Foto: Imaxtree, Apple

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons