Skönhetstävlande i uppror – bröt manus för att tala om våld mot kvinnor

01 nov, 2017 
AvJoel Linde
De tävlande i Miss Peru använde den stora scenen för att adressera ett av de största problemen i landet, nämligen det fruktansvärt utbredda våldet mot kvinnor och avsaknaden av lagar som skyddar dem.
Annons

Sedan Harvey Weinstein-skandalen uppdagades har allt fler kvinnor fått en plattform att tala ut om olika kränkningar, övergrepp och annat våld från män. Det gjorde även de tävlande kvinnorna i skönhetstävlingen Miss Peru när de frångick traditionerna i en tävling under söndagen.

Under det moment där de tävlande vanligtvis läser upp sina kroppsmått, byst-midja-höft, valde de att i stället belysa det fruktansvärt utspridda våldet mot kvinnor i landet, skriver Elle UK.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Så här sa några av dem:

”Mitt namn är Camila Canicoba och jag representerar Lima. Mina mått är: 2 202 fall av mord på kvinnor har rapporterats de senaste nio åren i mitt land.”

”Mitt namn är Melina Machuca, jag representerar Cajamarca, och mina mått är: fler än 80 procent av kvinnorna i min stad är utsatta för våld.”

”Mitt namn är Juana Acevedo och mina mått är: fler än 70 procent av kvinnorna i vårt land utsätts för trakasserier på gatan.”

Annons

”Almendra Marroquín här. Jag representerar Cañete, och mina mått är: fler än 25 procent av flickor och tonåringar utnyttjas i sina skolor.”

”Mitt namn är Luciana Fernández och jag representerar Huánuco, och mina mått är: 13 000 flickor utsätts för sexuellt våld i vårt land.”

”Mitt namn är Bélgica Guerra och jag representerar Chincha. Mina mått är: de 65 procenten av kvinnor på universitetet som misshandlas av sina partners.”

Samtidigt, på skärmen bakom de tävlande, visades tidningsurklipp upp, med nyheter om kända fall av kvinnomisshandel och kidnappning som skakat landet.

Ett fall handlar om en man som fångades på övervakningskamera när han släpade sin flickvän i håret, för att hon försökte undfly honom. Mannen dömdes till ett års villkorlig dom – han slapp alltså fängelse – och knappt 15 000 kronor i böter.

Annons

I en intervju med peruanska Univision Noticias förklarar chefen för Miss Peru, Jessica Newton, att lagarna i landet gör att kvinnor som anmäler ofta utsätts för mer våld, eftersom männen ofta släpps utan påföljd efter ett par dagar i häkte.

Broadly har rapporterat att detta misslyckande att utdöma rättvisa var sista droppen för den växande rörelsen mot våld mot kvinnor i Peru.

Annons