Så ser du om någon har skärmdumpat dina foton på Instagram

24 maj, 2021 
AvEmma Castman
Kvinna tittar på telefonen
Går det att se om någon har tagit en skärmdump på Instagram, och hur gör man i så fall? Här beskriver vi knepet som alla borde känna till!
Annons
5 saker med Instagram du kanske inte vissteBrand logo
5 saker med Instagram du kanske inte visste

Du scrollar på Instagram, ”råkar” komma in på ditt gamla ex profil – och tar en skärmdump på hens senaste post för att skicka till dina vänner. Samtidigt fylls kroppen med en känsla av obehag. Kan personen i fråga se att du varit inne och snokat på hens profil och dessutom skärmdumpat ett inlägg?

Om skärmdumpar syns eller inte är en fråga många ställer sig – och faktum är att svaret både är ja och nej.

Det betyder den snurrande cirkeln bredvid ett direkt meddelande på Instagram

Tar du en skärmdump av en användares inlägg eller händelse kommer hen inte att märka att du har gjort det. Är du däremot inne på direktmeddelande och tar en skärmdump på ett försvinnande inlägg, det vill säga ett foto eller en video som bara går att öppna och se en gång, kan användaren se att du har gjort det.

Annons

Då syns nämligen en snurrande cirkel bredvid meddelandet som informerar om att bilden eller videon blivit skärmdumpad.

Skärmdump på Direkt meddelande på Instagram
Den snurrande cirkeln intill foto-ikonen visar att bilden har skärmdumpats.

Ser du att någon har tagit en skrämdump på en DM-bild eller DM-video kan du sätta fingret på ikonen som visar att du skickat ett tillfälligt foto och då få du upp alternativen ”detaljer” och ”ångra sändning”. Klickar du på detaljer kan du se tidpunkten då personen öppnade fotot samt när skärmdumpen togs.

Direkt meddelanden Instagram, tillfälligt foto har skickats
Klickar du på "detaljer" får du upp information om när skärmdumpen togs.

Skärmdumpar på Instagram – det här gäller

Summa summarum: Man får alltså ingen notis om att någon skärmdumpat ens meddelande, stories eller inlägg på Instagram, men handlar det om ett tillfälligt foto som skickats via DM går det att se.

Annons

Instagram ändrar sina riktlinjer och introducerar nya funktioner hela tiden, så det är viktigt att du håller dig uppdaterad. Men för tillfället kan du i alla fall andas ut när du snorkar runt bland olika profiler – vara bara eftertänksam när du skärmdumpar privata meddelanden.

Foto: TT

Se också: 8 peppiga konton att följa på InstagramBrand logo
Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram
Annons