Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Gabrielle: "Jag tittade på Skam och sen började det bara att spåra ur"

03 feb, 2017 
AvJoel Linde
Norska Gabrielle Leithaug har gjort den mest uppmärksammade låten i succéserien Skam. ELLE träffade Gabrielle för att prata Norgehistorier, Skam och så klart, musik!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förstår du svenska?

– Ja, jeg tror jeg förstår svensk. Förstår du norsk?

Än så länge. Vi får se hur det går.

– Ja, du må bare si fra hvis du ikke forstår. Jeg tror det verste er hvis du bare… ja… ja…

HÄR KAN DU BESTÄLLA HEM DE SNYGGASTE KLÄDERNA MED SKAM-TRYCK

Sitter och nickar utan att förstå, nej jag lovar… Men du, har du hört den här: Varför kryper norrmännen på knä inne i butikerna?

– Gör vi det?

Ja, tydligen letar ni efter låga priser.

– Ja! Haha men den var bra. Den var faktiskt bra för ”that’s real you know”, allt är väldigt dyrt i Norge!

Gabrielle Leithaug, 32, från norska Bergen släppte låten ”5 fine frøkner” 2014. Den blev en hit, men inget världsomvälvande. Drygt två år senare fick hennes manager en förfrågan från NRK P3 om att använda låten till en webbserie. Själv hade hon ingen aning om hur eller när den skulle användas.

– Det var en väninna till mig som sa att de använde min låt i en scen och att de pratade om mig och så. Sen tittade jag på det och så började det bara att spåra ur, säger Gabrielle.

Annons

”5 fine frøkner” spelas i en särskilt emotionell scen i Skam (säsong 3, avsnitt 8) och efter det har låten börjat spelas frekvent på både svensk och norsk radio. På Spotify har den ökat i populäritet med över 3 000 procent.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vad tycker du om Skam?

– Det är väldigt bra. Jag gillar verkligen att de tar upp tabubelagda teman och att de behandlar dem så fint i serien.

Känner du igen dig?

– Vi var ju russ, så det känner jag igen. Men jag kan inte relatera till det där med hooking och det där med att betala för att hooka.

Vem är du i skam?

– Jag är kanske lite Noora. Fight for your rights och låt ingen trampa på dig och så. Men sen är jag ju från Bergen, som Eva, så det är väl lite en blandning.

Har du någon favoritscen?

– Förutom min egen, haha… vilken kan det vara. Okej, jag tycker nog den när de är på festen, Isak och Even, och Even hånglar med sin flickvän och Isak är med Emma och så ser de på varandra. Det tycker jag var väldigt starkt och intensivt.

Annons

Vilka är dina bästa gymnasieminnen?

– Russetiden var ju rolig! Jag jobbade med att flippa burgare på en restaurang som hette Bon Appétit. Varje torsdag jobbade jag alltid till klockan 22, sen kom mina tjejkompisar och mötte mig och så var det bara rätt ut och dansa, och jag stank pommes frites i hela håret. ”Started from the bottom now we’re here!” haha.

Det var en härlig tid.

– Ja det var det, det fanns liksom inga bekymmer. Eller det fanns det ju, och de kändes väldigt stora, men de var ju ingenting jämfört med nu kan man säga. Det kändes som att det var en bekymmersfri period även om alla de problem vi hade där och då kändes superäkta, och så var det en känsla av att vi liksom alltid var tillsammans, alla tjejkompisar var ett sånt team som stöttade varandra. Nu när man blir äldre bor många i olika städer, folk får barn och gifter sig och så. Men jag är väldigt god vän med många från skolan fortfarande.

Annons

Kläderna var också bra!

– Ja! Det var så mycket härliga kläder! Men nu börjar ju det komma tillbaka. Jag kommer dock aldrig börja använda Miss Sixty-byxor igen. Supertighta och så hade man g-stringen upp på ryggen. Det var sådär.

På fredag den 27 januari släpper Gabrielle singeln Vekk meg opp, som sedan följs upp med en ny varje månad fram till maj.

Vad har vi att se fram emot?

– Jag älskar ju popmusik, det är vad jag är uppvuxen med. Jag älskar elektro så det är ganska ”energized”, explosiv popmusik och mitt liveuttryck är ännu mer explosivt. Det ska vara bra på cd men det ska vara mycket bättre live, det är viktigt för mig!

Har du en egen favoritlåt?

– Oj, nej det blir lite pinsamt att säga. Jag har en låt som heter MER, som betyder mycket, rent textmässigt, den tycker jag är fin. Och jag gillar verkligen det som kommer nu! Men så klart, 5 fine frøkner är ju min baby.

Vad har du för relation till svensk musik?

– Jag har lyssnat väldigt mycket på Robyn, obviously. Veronica (Maggio), Melissa Horn, Bob Hund tycker jag är härligt, Bo Kaspers… det är så mycket bra, listan är lång. Det spelas mycket svensk musik i Norge, det är bara synd att det inte spelas så mycket norsk musik i Sverige. Until now!

Här hittar du Gabrielle på Instagram och Facebook .

Gillar du musiken från Skam?

MUSIKEN I SKAM GÖR SUCCÉ – LYSSNA PÅ DEN HÄR!

SKAM-ORDLISTA: 16 NORSKA ORD OCH UTTRYCK DU BEHÖVER KUNNA FRÅN SUCCÉSERIEN

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons