Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Skaffa en hobby i höst – lär dig på Youtube

30 sep, 2018 
AvNathalie Mark
Lär dig yoga via youtube
Sakerna du kan lära dig – utan att lämna soffan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är något med hösten som får en att fundera över sitt liv. Kanske är det något med att sommaren man sett fram emot så länge börjar lida mot sitt slut och jobbet och vardagen tar över allt fler av dygnets timmar. Du kanske tänker att det är dags att byta jobb? Eller om det är dags att göra slut?

Men kanske är det inte riktigt något så dramatiskt du söker – bara en ny hobby. Att hitta något man tycker om och vill ägna sig åt när jobbdagen är slut kan ge stor glädje i livet men det är också lättare sagt än gjort. Att börja rida är dyrt, att ta en konstkurs tar för mycket tid och det kanske inte är klättring som är din grej. Men tur då att youtube finns! För där kan du lära dig allt möjligt utan att ens behöva lämna soffan eller betala en enda spänn.

Därför har ELLE hittat 6 nya hobbies du kan börja med i höst.

Yoga

Yoga with Adriane.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Yoga är något många är nyfikna på och gärna vill testa på, men steget att skaffa ett kort till en yogastudio känns ofta rätt långt och ärligt talat rätt dyrt. Därför är det tur att det finns en hel uppsjö yogavideos på youtube där allt du behöver införskaffa är en matta. En av de allra största och mest älskade kanalerna är ”Yoga with Adriene”.

Annons

Anledningen till att många tycker så mycket om henne är att hon är väldigt äkta i sitt sätt, är inte så flummig och alltid peppar en att göra det som känns bra och inte försöka krånga till saker. Hon har dessutom verkligen en video för varje tillfälle; för när du har bråttom eller när du vill varva ned, när du har ont i nacken eller vill jobba med magmusklerna – you name it, hon har det!

Vi på ELLE älskar Adriene och om du är nyfiken kan du läsa en hel artikel om henne här. Och här är hennes kanal – bara att testa lite nu direkt!

Photoshop och bildredigering

bild på man och kvinna i 3D

I takt med att mobilkamerorna blivit allt bättre och sociala medier gjort bilder tillgängliga har ett ökat fotointresse väckts i samhället. Men ibland kanske man också vill göra lite mer med sina bilder än att bara ladda upp dem rakt ut i flödet. En program man då kan vilja pröva, men som många drar sig för eftersom det är lite krångligt, är Photoshop. Och ja, det är svårt att börja jobba i ett helt nytt program men som tur är finns hjälp att få.

Annons

En nästan klassisk kanal i sammanhanget är svenska Moderskeppet. Få har satsat så mycket på så gedigna videos som dem och även om de har en rad betalkurser finns också många tillgängliga gratis på Youtube. Där finns bland annat en hel spellista med Photoshopkurser där det bara är att välja, vraka och testa.

Spela gitarr (eller ett annat instrument)

man som spelar gitarr.

Att ha en dröm om att lära sig spela ett instrument är vanligt men som vuxen känns det kanske lite krångligt att börja ta lektioner från ingenstans. Särskilt om man inte har någon som helst förkunskap. Här är youtube din bästa vän. Det finns kurser för alla möjliga instrument och det enda de kräver av dig är att du har tillgång till instrumentet och möjlighet att öva.

Annons

Är det gitarr du vill lära dig finns bland annat denna tio dagars-kurs som helt gratis lär dig grunderna du behöver.

Måla tavlor

man som målar tavla.

Tänk dig att sitta i soffan och se ut över ditt hem – och där på väggen hänger en tavla som DU har målat! Det låter kanske som en lite högtflygande dröm men det är verkligen helt möjligt. Att måla behöver inte alls vara svårt (vad din bildlärare än tutat i dig) och det finns sannerligen en uppsjö av kurser att tillgå på nätet.

En av världens mest älskade målarprofiler är Bob Ross med sitt karaktäristiska afro, som under decennier fick amerikaner att lämna sina soffor för att måla med i hans halvtimmeslektioner. Bob Ross har tyvärr gått bort men ofantliga mängder av hans videos finns samlade på hans youtubekanal helt gratis.

Annons

Och det är något med honom som gör en alldeles varm inombords. Dels är det hans väna, mjuka röst som beskriver det han gör men också hans lugna sätt och hur han säger att ”alla träd måste ha en liten vän” samtidigt som han målar de mest fantastiska landskap. Dessutom är hans steg-för-steg-videos verkligen lätta att följa med i (och tack gud för att man ibland kan pausa dem) och vi garanterar att du kommer att bli imponerad av hur bra du kan måla efter detta.

Laga mat

Middag på tallrik

Laga mat bör man annars dör man. Men emellanåt vore det kanske roligt att våga testa något nytt eller bara få grepp om hur man egentligen gör en béchamelsås från grunden. Vad det än är du vill lära dig så finns det en video för dig.

Annons

Är du sugen på lite japansk mat med en twist finns den supergulliga kanalen ”Cooking with dog”. Ibland är recepten här ganska krångliga men samtidigt är videosarna så mysiga att man bara kan titta på dem som avkoppling också.

Är det något lite lättare och snabbare du letar efter har Köket en kanal med videos som alla är under 5 minuter långa. Här finns allt från inspiration för vardagsmiddagen till efterrättsrecept för helgen. Bara att klicka igång och börja laga!

Sticka

rosa stickning

Visst vore det coolt att lagom till vinterns ankomst ha stickat ett par Lovikavantar helt själv? Låter det omöjligt? Tänk om! Stickning är en klassisk grej som fungerar alldeles utmärkt att lära sig på nätet. Eftersom man dessutom kan pausa, spola tillbaka och titta igen kan man lära sig precis i den takt man själv behöver.

En kanal som har riktigt bra bas-videos för den som aldrig hållit i ett par stickor tidigare är Anna-Karin Unnefeldt. Här kan du få veta hur du ökar antalet maskor, hur du stickar om du är vänsterhänt eller hur du gör resår.

Foto: IBL

Läs mer:

Vill du byta jobb eller ge karriären en boost? Se hit!

Så får du ordning på din karriär – en gång för alla

Elsa Billgren: Så redigerar jag mina Instagrambilder

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons