Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

9 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter

10 aug, 2021 
Hur hade Eddie Redmayne axlat rollen som en ung Lord Voldemort och hade Hugh Grant passat som professor på Hogwarts? Här är listan på skådisarna som var tänkta att få en roll i Harry Potter! Håll i dig – för det är många välkända namn på listan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Se 5 skådisar som nästan fick en roll i Harry PotterBrand logo
TV: Se 5 skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter

I år är det hela 20 (!) år sedan den första Harry Potter-filmen hade premiär! Och visst kan det i dag kännas omöjligt att se någon annan än Daniel Radcliffe, Emma Watson och Rupert Grint i rollerna som Harry, Hermione och Ron... Men hur hade filmerna sett ut om produktionen castat annorlunda? Med tanke på att det fanns en budget på över 125 miljoner dollar till den första filmen, fanns det också möjlighet att vara lite mer fri i valet av skådisar.

Annons
Hermione, Ron och Harry i Harry Potter från 2001

Här är listan på kändisarna som nästan fick en roll i filmerna om Harry Potter!

Liam Aiken som Harry Potter

Liam Aiken var tänkt till Harry Potter

Innan Daniel Radcliffe fick rollen som "pojken som överlevde" var den amerikanska skådespelaren Liam Aiken, känd från Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv och Vid din sida (där även Julia Roberts medverkar), tänkt till rollen. Han provspelade och kom långt i processen, men tillslut satte författaren J.K Rowling ner foten. Varför? Han var från USA och pratade därför inte heller klockren brittisk engelska, vilket var ett krav från hennes sida.

Annons

Hugh Grant som Professor Gilderoy Lockhart

Hugh Grant var tänkt till rollen som Professor Gilderoy Lockhart

Kenneth Branagh var inte förstahandsvalet till rollen som Professor Gilderoy Lockhart. Rollen gick först till Hugh Grant som till och med tackade ja. Men ett fullspäckat schema och en del konflikter gjorde att Grant tillslut valde att inte ta rollen.

Robin Williams som Hagrid

Robin Williams hade kunnat spela Hagrid

Robin Williams hörde själv av sig till Warner Bros om att han ville spela rollen som Hagrid. Och visst hade han gjort det med bravur! Men skaparnas strikta regler om att det endast fick vara britter med i casten gjorde att det sprack.

Annons

Kate Winslet som Helena Ravenclaw

Kate Winslet hade fått rollen som Helena Ravenclaw

Att spela spöket Helena Ravenclaw hade kanske inte resulterat i en Oscarstatyett, men Helena Ravenclaw hade faktiskt en betydande roll i Harry Potter och Dödsrelikerna del 2, eftersom spöket Ravenclaw hjälpte Harry att hitta en av horrokruxerna. Tanken var att rollen skulle gå till Kate Winslet, men hennes agenter tackade nej, utan att ens ha frågat Winslet själv...

Rosamund Pike som Rita Skeeter

Rosamund Pike tackade ja till att spela Rita Skeeter

Gone Girl-skådisen Rosamund Pike tackade först ja till rollen som journalisten Rita Skeeter som först medverkade i filmen Den flammande bägaren. Men eftersom att Rosamund Pike i samma veva även behövde skriva kontrakt för de två sista filmerna, tackade Pike nej, eftersom hon inte visste hur hennes schema skulle se ut framöver.

Annons

Eddie Redmayne som Tom Riddle

Eddie Redmayne gjorde audition för rollen som Tom Riddle

Eddie Redmayne, känd från bland annat The Danish Girl och Fantastiska vidunder och var man hittar dem (som är en spin-off på Harry Potter), gjorde först audition i rollen som Tom Riddle, även känd som den unga Lord Voldemort, men fick inte jobbet. Redmayne själv hoppades också länge på att han skulle få en roll i Weasley-familjen.

Jamie Campbell-Bower som Tom Riddle

Jamie Campbell-Bower som Tom Riddle

Men Eddie Redmayne var inte den enda som var nära att få rollen som Tom Riddle. Även Jamie Campbell-Bower, känd från Tim Burtons Sweeney Todd och Twilight, sökte rollen. Han fick däremot nöja sig med en roll som Dumbledores barndomsvän Gellert Grindelwald i Dödsrelikerna del 1.

Annons

J.K Rowling som Lily Potter

J.K Rowling ville spela Lily Potter

Du läste rätt! Författaren bakom böckerna ville också ha en roll i filmerna. Och inte vilken roll som helst – hon ville spela Harrys mamma Lily Potter. Men tillslut kom hon fram till att hennes närvaro i filmerna skulle bli för mycket... till och med i en värld av magi.

Hatty Jones som Hermione Granger

Hatty Jones från Madeline hade kunna få rollen som Hermione Granger

Kan du tänka dig Hermione Granger utan Emma Watson? Nej, inte vi heller. Men faktum är att det inte var helt enkelt för Emma att få rollen. Den då nio-åriga Emma provspelade för rollen åtta (!) gånger, innan hon tillslut fick den. En annan tänkt skådis var Hatty Jones, som redan hade slagit igenom som barnskådespelare i filmen Madeline från 1998.

Foto: TT

TV: Det här gör barnen från Harry Potter-filmerna idagBrand logo
TV: Det här gör barnen från Harry Potter-filmerna idag
Annons