Nostalgi: Serier som hade premiär för tio år sedan

Lena Dunham i serien Girls. Serien hade premiär för tio år sedan.

Det känns inte alls länge sedan som Girls var den enda serien vi pratade om. Men faktum är att det gått hela tio år sedan den hade premiär. Här är ytterligare exempel på serier som är betydligt äldre än du tror.
20 januari, 2022
5 svenska serier vi ser fram emot 2022
1:35

Efter reklamen: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022

(1:35)

Slå på ljud

Kanske följde du serierna på linjär-tv eller så hade du de på en samlings-dvd. Alternativt var du en av de första som signade upp dig hos steamingjätten Netflix när de lanserade sin tjänst i Sverige för tio år sedan. Oavsett hur du tittade och följde din favoritserie så är det en hel del av dem som är betydligt äldre än du tror.

Serier SOM hade premiär 2012

Serierna var många under 2012 och visst kan vi fortfarande flera av dialogerna och scenerna? Men vissa, ja vi hade faktiskt glömt bort att de ens existerade. Vi har samlat arton serier som fyller tio år 2022.

30 grader i februari

30 grader i februari hade premiär i SVT 6 februari 2012. Serien handlar om ett några svenskar som beger sig till Thailand i hopp om ett lyckligare liv. Vi fick bland annat följa Kajsa (Maria Lundqvist) som drabbats av en stroke och bestämmer sig för att flytta med sina döttrar.

Majlis (Lotta Tejle) som aldrig vill åka hem från semestern i Thailand utan istället bosätta sig där med sin make Bengt (Kjell Bergqvist). Samt Glenn (Kjell Wilhelmsen) som drömmer om ett familjeliv och försöker hitta sin stora kärlek i Thailand. Serien släppte även en säsong två.

Alcatraz

Amerikanska tv-serien Alcatraz hade premiär i Sverige 9 april 2012. Serien handlar om fångar som försvann när fängelset Alcatraz stängdes ned, men som sedan började dyka upp igen. Det underliga i det hela är att ingen åldrats sedan de släpptes ur fängelset. I maj 2012 beslutade tv-bolaget Fox att lägga ned serien på grund av svikande tittarsiffor. Seriens första och enda säsong bestod av tretton avsnitt.

Beauty and the Beast

Inspirerad av Skönheten och odjuret hade den amerikanska serien premiär 11 oktober 2012. Vi fick följa Catherine Chandler (Kristin Kreuk) som arbeta som mordutredare tillsammans med sin partner Tess (Nina Lisandrello). Som ung blev hon vittne till hur hennes mamma dödades medan hon själv räddades av något oförklarligt.

Catfish: The TV Show

2012 hade realityserien premiär där Nev Schulman och Max Joseph hjälpte unga människor att undersöka om deras internetromans var äkta eller catfish. De tog även reda på varför vissa människor motiveras av att använda sig av falska identiteter på nätet. Serien var inspirerad av filmen Catfish från 2010 och sändes i åtta säsonger.

Drömmen om landet

I Drömmen om landet fick vi följa fyra barnfamiljer från svenska storstäder som förverkligade sina drömmar och prövade på livet på landet. Under en sommarmånad lämnade de sina storstadsliv för att bo på landsbygden. Serien följde deras arbete, utmaningar och relationsförändringar. Serien sändes i totalt två säsonger med sexton avsnitt.

Girls

15 april 2012 hade Girls premiär på HBO. Serien skapades av Lena Dunham som även spelade en av huvudrollerna. Serien är inspirerad av Dunhams eget liv och upplevelser och vi fick vi följa en grupp vänner i 20-årsåldern i New York. Girls sändes i sex säsonger och det sista avsnittet visades 16 april 2017. Serien utsågs till Bästa komediserie och Lena Dunham utsågs till Bästa kvinnliga skådespelare i en komediserie på Golden Globe-galan 2013.

Hela Sverige bakar

Tilde de Paula Eby,Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg i Hela Sverige bakar.
Foto: Pierre Rosengren/TV4

Ja, visst känns det som om programmet sänts i en evighet? Hela Sverige bakar hade premiär i Sverige 2012 och programledare var Tilde de Paula Eby och juryn bestod av Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg. Programmet blev en tittarsuccé och tio säsonger har gjorts sedan start.

Historieätarna

Historieätarna baserades på den brittiska förlagan The Supersizer och hade premiär hösten 2012. I programserien fick vi följa Lotta Lundgren och Erik Haag på deras matresa genom olika tidsepoker i Sveriges historia. De fann det bästa och det sämsta i vår svenska matkultur genom tiderna.

Programmet kammade hem Kristallen 2013 i kategorin Årets bästa livsstilsprogram. Serien sändes i olika upplagor fram till 2016. SVT:s julkalender Tusen år till julafton 2015 var baserad på Historieätarna.

Högklackat

Svenska humorserien Högklackat baserades på franska tv-serien Vous les femmes. Varje avsnitt bestod av ett antal sketcher med återkommande karaktärer och platser. Sketcherna drev med klichébilden av kvinnor och kvinnliga stereotyper där karaktärerna ofta hamnade i besvärliga situationer. Medverkande i serien var bland annat Anna Blomberg, Petra Mede och Rachel Mohlin.

Kontoret

Komediserien Kontoret baserad på brittiska förlagan The Office hade premiär 12 februari 2012. I serien fick vi följa Ove Sundberg (Henrik Dorsin), Viking (Björn Gustafsson), Erik (Kim Sulocki) och Terese (Sissela Benn). I deras arbete på kontoret. Seren gjordes i två säsonger med sammanlagt arton avsnitt.

The Newsroom

Den amerikanska tv-serien tog oss bakom kulisserna på nyhetsredaktionen för den fiktiva kanalen Atlantis Cable News. Huvudrollsinnehavare var Jeff Daniels som nyhetsankaret Will McAvoy samt Emily Mortimer som MacKenzie McHale. Där arbete blandades med drama och kärlek. Det blev tre säsonger och sista programmet sändes 2014.

Pappas pengar

Svenska komediserien Pappas Pengar sändes i SVT och blev en uppskattad komediserie. Serien handlade om den bortskämde sonen Bröli (Olof Wretling) i hans skyddade och extremt välbärgade vardag på slottet Stjärtnäs. Hans far spelad av Johan Ulvesson som tappert försöker få sin son att få en bättre verklighetsuppfattning. Serien skapades av syskonen Sara och Erik Haag och sändes i två säsonger.

Portkod 1321

Fanny Klefelt och Happy Jankell i serien Portkod 1321.
Foto: SVT

Webbserien Portkod 1321 kunde vi följa på SVT Play där Agnes (Fanny Klefelt) och Steph (Happy Jankell), två 16-åriga tjejers sommar kantas av både glädje och besvikelse. Under en sommar får de lära sig att ta hand om sig själva och alla livets utmaningar där till. I serien medverkade även skådespelare som Hedda Stiernstedt, Valter Skarsgård och Adam Pålsson. 2014 släpptes andra säsongen med namnet Portkod 1525.

Scandal

Amerikanska tv-serien Scandal hade premiär 5 april 2012. Serien utspelar sig i Washington D.C och handlar om Olivia Pope (Kerry Washington) och hennes arbete på krisrådgivningsbyrån Pope & Associates. Vi fick även följa medarbetarna runt presidenten Fitzgerald Grant (Tony Goldwyn) i Vita huset. Serien gjorde totalt sju säsonger och det sista avsnittet visades 2018.

The Voice Sverige

Talangprogrammet The Voice Sverige hade premiär 4 januari 2012 på TV4. Programledare var Carina Berg. De tävlande skickade in röstprov på webben som folket kunde rösta på. Sedan plockade röstcoacherna ut olika lag. Röstcoacherna bestod av artisterna Petter, Carola Häggkvist, Ola Salo och Magnus Uggla. Programmet fick mycket kritik gällande deltagarkontraktet och det blev heller ingen tittarsuccé. Programmet lades ned efter första säsongen.

Torka aldrig tårar utan handskar

Svenska miniserien Torka aldrig tårar utan handskar hade premiär på SVT hösten 2012 . Serien baserades på Jonas Gardells romansvit med samma namn. Serien skildrar 80-talets Stockholm där homosexuella börjat resa sig för ett liv i frihet. Rasmus (Adam Pålsson) lämnar småstaden och trångsyntheten för att flytta till Stockholm.

Han lär känna Paul (Simon J.Berger) och kärleken Benjamin (Adam Lundgren). Det unga paret är lyckliga men i bakgrunden finns mycket sorg och sjukdom. Unga män börjar magra av, tyna bort och dö. Aids har drabbat Stockholm. Adam Lundgren, Adam Pålsson och Simon J. Berger tilldelades Lars Rading-priset för sina rolltolkningar i serien. Och serien vann Kristallen 2013 för årets tv-drama.

Veep

Seriens namn Veep står för vice president och i serien får vi följa Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) i rollen som USA:s vicepresident. Tillsammans med sin stab hamnar hon i mängder av komiska, tragiska och absurda situationer. Komediserien blev en succé och sändes i sju säsonger med totalt 65 avsnitt. Serien har vunnit tolv Emmy Awards och bland annat utsetts till bästa komediserie.

Äkta människor

Science fiktion-dramaserien Äkta människor hade premiär 2012. Serien utspelar sig i ett alternativt nutida Sverige. Där forskare utvecklat robotar som är till förväxling av människor, så kallade hubotar. Medan vissa omfamnar den nya tekniken känner andra en rädsla inför vad som händer när människor kan ersättas av maskiner som arbetare, sällskap, föräldrar eller till och med älskare. I serien spelar bland andra Andreas Wilson, Lisette Pagler och Eva Röse. Sändes i SVT med två säsonger.

Foto: TT