Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Se bilderna från trosprotesterna som visar vad samtycke INTE är

21 nov, 2018 
AvSofia Börjesson
Kvinnor håller i skyltar med hashtaggen "This is not consent" som har spridit sig till Sverige.
Ett våldtäktsmål på Irland har lett till protester runtom i världen efter att en 27-årig man friats – för att offret bar stringtrosor. Nu har trosprotesterna spridit sig till Sverige!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förra veckan fylldes sociala medier till bredden av bilder på underkläder tillsammans med hashtaggen #ThisIsNotConsent (det här är inte samtycke). Detta efter att en 27-årig man på Irland våldtagit en 17-årig flicka men friats för att offret bar sexiga underkläder vid tillfället för brottet.

Försvarsadvokaten visade upp underkläderna under rättegången och sa att 17-åringen kan ha varit öppen för att träffa och vara med någon eftersom hon hade på sig stringtrosor med spets. Hon spekulerade även i huruvida offret till och med varit attraherad av gärningsmannen eftersom hon bar sådana underkläder.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Feministiska organisationer över hela världen har reagerat starkt på hur försvarsadvokaten formulerade sig under rättegången och menar att det är att skuldbelägga offret. Linnea Claeson och Cissi Wallin är två kända svenskar som har uppmärksammat hashtaggen på sina sociala medier.

Den friande domen fick stark kritik och förra veckan tog parlamentsledamoten Ruth Coppinger med sig ett par stringtrosor till en debatt i Dáil, det irländska parlamentet. Hon sa bland annat så här:

Annons

– Det kanske verkar pinsamt att visa upp ett par stringtrosor här. Men hur tror ni ett våldtäktsoffer känner sig när hennes underkläder visas upp i rätten?

Ett liknande fall från 2002 har också uppmärksammats under trosprotesterna. Offret, en tonåring från Skottland, tvingades då hålla upp sina underkläder inför juryn under rättegången, något som var djupt traumatiserande enligt flickans mamma. Flickan tog livet av sig två veckor efter den friande domen.

Annons

Här är några av alla tusentals bilder som har lagts upp på Instagram under trosprotesten den senaste veckan.

#ThisIsNotConsent

https://www.instagram.com/p/BqcRWgyFsgH/

Annons
Annons
Annons

https://www.instagram.com/p/Bqam7VlnWQY/

Annons

https://www.instagram.com/p/Bqa5VSrnGf_/

https://www.instagram.com/p/BqRu_KJFaxS/

Läs mer:

Sverige har fått en samtyckeslag – det här innebär den

Första domen efter samtyckeslagen har fallit – efter Tinderdejt

Folk dödar feminister i tv-spel och laddar upp på Youtube

Regissören spelade in en våldtäktsscen utan samtycke

Annons