Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Sara Danius avhopp och krisen i Svenska Akademien – detta har hänt

13 apr, 2018 
AvSofia Börjesson
Hashtaggen knytblus används för att visa stöd för Sara Danius. Detta har hänt!
Under torsdagskvällen kom beskedet: Sara Danius avgår från sin post som Svenska Akademiens ständige sekreterare, en post som hon var första kvinna på. Men varför? Detta har hänt.
Annons

Den senaste veckans nyheter har nästan enkom handlat om Svenska Akademiens dramatik och intriger, men det har inte varit helt enkelt att hänga med i alla svängar. Varför fick Sara Danius avgå som ständig sekreterare? Vad har Kulturprofilen för koppling till Svenska Akademien? Varför avgick Katarina Frostenson trots att Akademien röstat för att ha henne kvar? Finns det några kvinnor kvar i Svenska Akademien nu?

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Vi har gjort en recap, här är allt du behöver veta för att hänga med i snacket kring Svenska Akademien, Sara Danius, Katarina Frostenson, Horace Engdahl och den omtalade Kulturprofilen.

Detta har hänt:

November 2017

Under brinnande metoo vittnar 18 kvinnor om att den så kallade Kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien, har utsatt dem för sexuella övergrepp och trakasserier. Övergreppen ska bland annat ha inträffat i Akademiens lägenheter. Avslöjandet görs i Dagens Nyheter.

Annons

Som en följd av detta avbryter Svenska Akademien allt samarbete med mannens kulturscen, i media kallad Klubben, som även drivs av mannens hustru – akademiledamot Katarina Frostenson.

December 2017

Källor till Dagens Nyheter vittnar om att Kulturprofilen ska ha läckt information om Nobelpristagaren i litteratur. Peter Englund, akademiledamot, blir arg och tror att den ursprungliga läckan är Katarina Frostenson.

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, berättar i SvD att hon själv fått skamliga förslag av Kulturprofilen. Åtta kvinnor polisanmäler Kulturprofilen och en förundersökning inleds.

Sara Danius får intern kritik för sitt hanterande av ärendet av flera ledamöter.

Mars 2018

Kulturprofilen nekar till samtliga anklagelser och menar att hans liv har slagits i spillror. Några dagar senare avslöjar Dagens Nyheter att Kulturrådet granskar utbetalningarna från Svenska Akademien till Klubben, där omkring 1,3 miljoner kronor ska ha överförts till ett inofficiellt föreningskonto. Uppgifter om att Klubben systematiskt betalat ut svarta löner framkommer också.

Annons

Delar av förundersökningen mot Kulturprofilen läggs ner. Katarina Frostenson misstänks för jäv.

April 2018

  • Ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar akademien efter att en hemlig omröstning om att utesluta Katarina Frostenson har hållits. Majoriteten röstade för att Frostenson ska få sitta kvar. De sex som röstade emot var: Sara Danius, Per Wästberg, Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund och Jesper Svenbro.
  • Sara Danius går ut med att Svenska Akademiens stadgar ska ändras, att reglerna för jäv och sekretess ska skärpas, och att hon ska fortsätta arbete med detta så länge hon orkar och för det som ”är rätt”.
  • Efter att ha anlitat en advokatbyrå som utrett Akademiens kopplingar till Kulturprofilen får Akademien rekommendationen att polisanmäla hans verksamhet. Akademien anmäler inte. Advokatbyråns hemliga utredning läcks, och det framkommer bland annat att Kulturprofilen ska ha avslöjat sju Nobelpristagare i förtid sedan 1996.
  • Horace Engdahl, Svenska Akademien, skriver i Expressen att Sara Danius är den sämsta sekreteraren sedan 1786. Kjell Espmark, som nyligen hoppat av Akademien, kallar Horace Engdahls text för det skändligaste han läst. Flera reagerar starkt på texten, däribland Lotta Ilona Häyrynen på tidningen Frihet som påpekar att det var under Horace Engdahls tid som ständig sekreterare som hans vän Kulturprofilen härjade fritt.
  • Nobelkommittén kritiserar Svenska Akademien hårt och säger att Nobelpriset tagit stor skada av händelserna.
  • Anna-Karin Bylund berättar att hon för 22 år sedan skrev ett brev till Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Sture Allén och larmade om Kulturprofilens övergrepp. Hans svar på uppgifterna var: ”brevets innehåll framstod inte som viktigt”.

12 april 2018

Efter ett möte på torsdagskvällen meddelar Sara Danius att hon lämnar sin stol i Svenska Akademien med omedelbar verkan, och att avhoppet är Akademiens vilja. En stund senare framkommer att Katarina Frostenson också lämnar sitt arbete i Svenska Akademien, men inte sin plats.

13 april 2018

Svenska folket visar sitt stöd för Sara Danius genom att bära hennes signaturplagg: knytblusen.

Från att ha varit ”de aderton” ledamöterna i Svenska Akademien är de bara 11 kvar, varav tre är kvinnor.

Ledamöter i Svenska Akademien

Stol nr 1 – Lotta Lotass

Stol nr 2 – Bo Ralph

Stol nr 3 – Sture Allén

Stol nr 4 – Anders Olsson

Stol nr 5 – Göran Malmqvist

Stol nr 6 – Tomas Riad
Stol nr 7 – Sara Danius

Stol nr 8 – Jesper Svenbro

Stol nr 9 – Jayne Svenungsson
Stol nr 10 – Peter Englund
Stol nr 11 – Klas Östergren

Annons

Stol nr 12 – Per Wästberg

Stol nr 13 – Sara Stridsberg

Stol nr 14 – Kristina Lugn
Stol nr 15 – Kerstin Ekman
Stol nr 16 – Kjell Espmark

Stol nr 17 – Horace Engdahl
Stol nr 18 – Katarina Frostenson

Läs mer:

Annons