Sandra Beijer tipsar om 10 bra böcker att läsa i sommar

Gråtfest, meningen med livet, längtan och sex. ELLEs Sandra Beijer tipsar om 10 bra böcker att läsa sommaren 2018.
24 juni, 2018

Av Sandra Beijer

För dig som ska tågluffa genom Europa

Och solen har sin gång

av Ernest Hemingway (Albert Bonniers Förlag)

En klassiker om ett kompisgäng som driver runt på barer i Paris, beklagar sig över sina brustna hjärtan och dränker sorgerna i rödvin och ostron. När sommaren kommer tar de tåget ner till Spanien för att fiska, festa och gå på tjurfäktning. Hemingways realistiska skrivsätt får en att känna det som att man sitter där bredvid, alldeles intill dem på baren och delar på en kall öl.

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway.

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway.

För dig som jobbar när alla andra är lediga

Linjen

av Elise Karlsson (Natur & Kultur)

Emma får plötsligt ett jobb som redaktör på ett företag efter en tid som arbetslös. Hon går helt upp i sitt nya liv. Men vad händer när det plötsligt sker nedskärningar i personalen? Vem är Emma om hon inte har företaget? Och hur långt är man egentligen villig att gå för att få jobba kvar? Hypnotisk med korta poetiska kapitel.

Linjen av Elise Karlsson.

Linjen av Elise Karlsson.

För dig som ska tillbringa sommaren i skogen

Väggen

av Marlen Haushofer (Thorén & Lindskog)

En kvinna vaknar upp en morgon i sin kusins jaktstuga. Hon är ensam och förstår inte var de andra tagit vägen. När hon beger sig ut för att leta går hon snart rakt in i en osynlig vägg. På andra sidan väggen ser hon människor, fåglar, djur. Alla döda. Mycket spännande läsning om ensamhet, att klara sig själv och vad som egentligen är meningen med allt.

Väggen av Marlen Haushofer.

Väggen av Marlen Haushofer.

För dig som har all tid i världen

Ett litet liv

av Hanya Yanagihara (Albert Bonniers Förlag)

En underbar tegelsten på 700 sidor om fyra bästa vänner i New York. Vi får följa dem under flera decennier, från universitetet till medelåldern. Ett par hundra sidor in förstår man att en av dem, Jude, döljer en hemlighet. En hemlighet så mörk att han spenderar större delen av boken att dölja den även för läsaren. Bered dig på gråtfest.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara.

För dig med brustet hjärta

Berättelse om ett äktenskap

av Geir Gulliksen (Weyler Förlag)

Berättelse om ett äktenskap är som en lång och vacker klagosång, svår att släppa taget om. Romanen handlar om en man som försöker sätta sig in i sin hustrus perspektiv och vad som pågick i hennes huvud när hon valde att lämna honom för någon annan. Intensiv och med stor igenkänning för alla som blivit lämnade.

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen.

Berättelse om ett äktenskap av Geir Gulliksen.

För dig som ska på weekend till Paris

Presidentens hatt

av Antoine Laurain (Lavender lit)

På en restaurang i Paris upptäcker en man att landets president sitter vid bordet intill honom. Presidenten glömmer kvar sin hatt och mannen bestämmer sig för att stjäla den. När han kommer ut från restaurangen upptäcker han att den sitter helt perfekt. Dessutom får hatten honom att känna sig bättre, större, intressantare – och på något vis som någon annan? Presidentens hatt är som en saga för vuxna om en mycket speciell hatt på vift.

Presidentens hatt av Antoine Laurain.

Presidentens hatt av Antoine Laurain.

För sommarhemvändaren

Livet går så fort och så långsamt

av Martina Haag (Piratförlaget)

En melankolisk och hudlös historia om att vara femton år under tidigt åttiotal. Samtidigt med den typiska Haagska humorn med små underfundiga knorrar i slutet av varje kapitel. Nostalgifest och samtidigt en stor tacksamhet över att man inte går i högstadiet längre.

Livet går så fort och så långsamt av Martina Haag.

Livet går så fort och så långsamt av Martina Haag.

För dig som tar med sommarkatten tillbaka till stan

Gästkatten

av Takashi Hiraide (Brombergs)

Ett författarpar i Tokyo lever ett stilla liv med fasta rutiner. En dag lyckas grannkatten ta sig över till deras sida av trädgården och allt förändras. En bok om sorg och längtan och hur man kan bli kompis med precis vad som helst: trollsländor, katter, cikador. Aldrig bönsyrsor dock.

Gästkatten av Takashi Hiraide.

Gästkatten av Takashi Hiraide.

För dig som drömmer om en sommarfling

Ingen jämfört med dig

av Jonas Brun (Albert Bonniers Förlag)

Sextonårige Stewe tillbringar sommaren med familjen på lantstället. En dag när han är ute och ror ser han en ung man sitta vid bryggan på andra sidan sjön. Mannen heter John och han vinkar dit Stewe. Det ska ta mindre än ett dygn från deras första möte innan de ligger nakna bredvid varandra. Spänning, sex och ett mysterium inbakat i en roman om den första stora förälskelsen.

Ingen jämfört med dig av Jonas Brun.

Ingen jämfört med dig av Jonas Brun.

För dig som skriver på romanen i solstolen

Det är natten

av Karolina Ramqvist (Norstedts)

I några dygn får vi följa Karolina Ramqvist hemma i skrivhörnan dagarna innan den nya romanen ska lanseras. Hon funderar kring sin egen författar roll och vad som skiljer det manliga och det kvinnliga författarskapet åt. En bok för alla som skriver.

Det är natten av Karolina Ramqvist.

Det är natten av Karolina Ramqvist.

Läs mer:

Världens bästa bokaffär är utsedd – och ja, den ligger i Sverige!

Bloggarnas boktips som du inte får bläddra förbi

Här är självhjälpsböckerna som faktiskt hjälper dig – på riktigt

Foto Sandra Beijer