15 saker som du som är student verkligen känner igen

15 saker som du som är student verkligen känner igen

Här är 15 saker som du som är student verkligen känner igen dig i:
12 oktober, 2015

När panten räcker till en hel middag, när du får reda på att radavståndet i uppgiften är 1.5 rader, när mataffären har massa smakprover, eller när din kompis säger att hen har pluggat ännu mindre till tentan än du. Den känslan som infinner sig vid var och en av dessa tillfällen är något som är väldigt svårt att relatera till om man inte pluggat.

För mig var den ”akademiska kvarten” typ den bästa nyheten jag fått i vuxen ålder: ”Aldrig mera försenad!” Typ. Du som har studerat känner definitivt igen dig i samtliga av de här sakerna och en del saknar man mer än andra. För du vet väl att vi som jobbar och bor i lägenhet har ett h-vete med att få tag i tvättid? Och nej, vi jublar inte när tåget är försenat.

1. När panten från förfesten räcker till en pizza. Från att ingen ville ha fest under gymnasiet och de år man jobbade efter det – till att ALLA vill ha festen hemma hos sig när man pluggar på universitetet beror inte på att man är bjussig eller tycker det är kul att städa. Det beror endast på att den som bor där festen är får en gratis pizza dagen efter medan alla andra surt får betala sin egen. Alltså: Kom inte på en studentfest med glasflaskor. Det funkar bara inte.

2. När Mecenat sjabblar. När vårterminen är slut och man upptäcker att Mecenat-kortet ändå gäller till och med september. 10% på Alla Mac-produkter är inte kattpiss, och alla andra rabatter på luncher, caféer och annat som ingår är värda ännu mer under sommaren om man inte hittat det bästa av sommarjobb som bara ger en marginellt större lön än CSN-bidraget.

3. Att man aldrig behöver vara snål. Det ger ett mer akademiskt intryck att säga att man är student än att säga att man är snål. Även om man är en liten snåljåp så kommer man undan det genom att spela ut studentkortet när det är dags för kompisgänget att betala och folk undrar om inte någon bara kan ta notan för alla. Även om anledningarna har lite av samma innebörd så låter det betydligt bättre att skylla allt på CSN.

4. ”Jag är inte försenad – jag är akademisk!” En av de allra finaste upptäckterna när jag som skriver det här började studera var att det här med ”akademisk kvart”. För er som inte vet det så betyder det att en föreläsning, ett seminarium eller en lektion som börjar kl 10:00 egentligen börjar 10:15. Fråga mig inte varför (men maila mig gärna om du vet) det är så, men det var lika välkommet varje gång man trodde att man försovit sig men sedan kom på att den där akademiska kvarten existerar. Efter några veckor hade man dock vant sig och ställde klockan efter den akademiska kvarten och dök då upp 10:30. Men då var man ju bara en kvart försenad och inte en hel halvtimme. Det får ändå anses som en okej försening.

5. Gratissaker. När något random företag kommer till universitetet och delar ut gratis pennor, karameller, kaffe, bullar, kollegieblock eller annat random som i vanliga fall kostar mer än 5 kronor händer ungefär samma sak som när Louis Vuitton har 50% på hela butiken (vilket tyvärr händer alldeles för sällan)! Det är armbågar som gäller, och glöm att vara försynt eller stå i kö – här gäller djungelns lag!

6. När streamingtjänster har en gratismånad. När Netflix, Viaplay eller annan streamingtjänst erbjuder en gratismånad blir studierna helt plötsligt kraftigt åsidosatta under 30 dagar. Man måste ju faktiskt få vara sjuk några dagar per termin också…

7. Radavståndet. När du läser igenom beskrivningen för kommande inlämningsuppgift och du känner att du bara dör mer och mer inombords för varje instruktion och krav och sen ba – voila: 1.5 punktera radavstånd! Helt plötsligt blir det tre sidorna du våndades över 50% lättare att skriva – och du firar i förväg med att gå till studentpuben som öppnar om exakt 11 minuter!

8. Studenter håller ihop! När man är orolig för att man pluggat alldeles för lite inför en tenta och kompisen säger ”Jag har inte heller pluggat så mycket” så förstår man äntligen vad riktig vänskap innebär.

9. Tvättid mitt på dagen. När vanligt folk är på jobbet dansar studenterna ner i tvättstugan. Man slipper trängsel med konstiga grannar, kan lyssna på musik medan man tvättar och är klar så tidigt på dagen att man slipper möta andra konstiga grannar i trappuppgången.

10. Du behöver inte städa så ofta. Trots att din lägenhet ser ut som något som man i vanliga fall knappt hade bott i alls så känner du inte att det egentligen behöver städas ännu. Din kompis lägenhet eller korridorsrum ser ju faktiskt rent ut sagt förjävligt ut, och varför ska du då få dåligt samvete över att du bor i något som anticimex borde besöka?

11. Boken du behöver köpa finns som E-bok! Som om det inte redan är knapert och rent utsagt omöjligt att få CSN-bidraget att räcka till hyra, mat, massa öl, vin, drinkar och otaliga kaffe runt om på campus så förmodas man köpa kursböcker också. Ärligt: böcker? Hur modernt känns det att betala fyrahundra spänn för en bunt papper? Varför kan man inte streama Rysk litteratur – från Tjechov till Solsjenitsyn på Netflix?!

12. När cafét har studentrabatt. Även om du bara får 10% rabatt på kaffet är alla rabatter välkomna som student. Låt oss vara ärliga: det blir en del kaffe mellan föreläsningarna och låt oss göra en snabb överslagsräkning. Låt oss räkna lågt med att en kaffe kostar 25 kronor på ett café. 10% på det är 2:50 och du går ca 200 dagar i skolan och dricker 2 kaffe om dan. Du sparar alltså ca 1000 kronor vilket är nog med pengar för att kunna ta några extra glas blaskigt vitt vin per termin. Så, ja: studentrabatter is the shit!

13. När tåget blir försenat. Folk som jobbar säger alltid ”Ååh vad jag saknar tiden som student, man var alltid ledig!”. Eh, fel. Man är ALDRIG ledig. Det finns alltid något man borde läsa, göra, komplettera, eller fixa till lite bättre inför inlämning. Att vara student är det mest stressande man kan göra, så när tåget är försenat är det en av få stunder man faktiskt kan koppla av och känna att det faktiskt inte är ens eget fel att man inte pluggar. Det är tågföretagets fel. Det är i och för sig alltid tågföretagets fel. Oavsett vad det gäller.

14. När någon har glömt ELLE eller annat magasin vid sin plats på tåget. Som sagt, pengar är inte direkt det man har i överflöd när man pluggar, så många av de saker man gärna skulle köpa får stryka på foten, däribland sitt favoritmagasin. Ibland när man ska åka mellan ett besök i hemstaden och staden där man pluggar händer det dock att man hittar ett magasin som man gärna läser, men fått prioritera bort p.g.a. kursböcker (eller?) och då är man snabb att ta den platsen och rycka åt sig tidningen innan någon annan gör det.

15. När det är provsmakning i mataffären. Visst, man lyckas i princip alltid bli mätt, men hur kul är det när man äter nudlar och bröd för sjätte gången samma vecka? Inte för att någon skulle erkänna att man åker till mataffären för att jaga gratis smakprov – det råkar bara vara ett lyckligt sammanträffande att ens veckohandling råkar sammanfalla med den veckodag då ICA Maxi har sin stora provsmakningsdag. Varje vecka.

Läs mer:

13 säkra tecken på att du har en crush

13 problem bara vi Instagram-stalkers förstår

19 saker singlar är trötta på att höra

13 problem bara vi Instagram-stalkers förstår