Sabina Ddumba om karriären och nya singeln – hör den här

Hon är soulpopstjärnan från Stockholmsförorten Fisksätra som i år vunnit priser för både sin musik och vassa stil. Sabina Ddumba tycks inte lämna någon oberörd – och nu släpps hennes debutalbum.
21 oktober, 2016

OM: 

Namn: Sabina Ddumba

Ålder: 22 år

Bor: Vårberg, Stockholm, med pojkvännen Rikard

Aktuell: Singeln Time släpps 21/10 – och debutalbumet Homeward Bound 28/10.

Hon blev Årets nykomling på både Grammisgalan och P3 Guld – och utsågs till Årets bäst klädda kvinna på ELLE-galan. 2016 är året då soulpopstjärnan Sabina Ddumba visade att hon är här för att stanna. Om hon inte redan hade gjort det, vill säga. 22-åringen som växte upp i Stockholmsförorten Fisksätra med sin pappa och sju syskon – har hunnit med en hel del. Som fjortonåring började hon i Tensta Gospel Choir och vid 20 års ålder hade hon fått ett amerikanskt skivkontrakt. Debutsingeln Scarred for life och den efterföljande Effortless sålde platina. Not too young, som är hennes största låt hittills, har över 30 miljoner lyssningar på Spotify och hon sjunger refrängen i Katy Perrys Walking on air. Det är med andra ord inte en okänd röst som nästa vecka släpper sitt debutalbum. Arbetet med Homeward Bound har tagit tre år och innehåller både äldre och nya singlar. Sabina Dduma säger att de olika låtarna representerar olika stadier i hennes liv, det är både lycklig och olycklig kärlek, en mix av känslor och stämningar.

Ditt debutalbum släpps i nästa vecka. Hur känns det?

– Det känns konstigt – men fantastiskt kul! Det är skönt att det är klart.

Du har redan hunnit med en hel del. Vad är du mest stolt över hittills?

– Att jag har fortsatt att göra musik, att jag inte har gett upp. Och att jag faktiskt har fått ihop ett helt album.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag vill åka på världsturné. Men jag känner ingen stress. Egentligen skulle jag kunna vara nöjd nu, men jag vill göra mer.

Vad inspirerar dig?

– Allt. Människan, livet. Och min pappa. Ju äldre jag blir desto mer märker jag att jag börjar ta efter hans sätt att resonera. Han är snäll och fin – och det vill man ju jobba för att vara? Och Lauren Hill har alltid varit en inspirationskälla, henne har jag älskat sedan jag var typ fyra år.

Hade du några andra idoler när du var yngre?

– Jag lyssnade mycket på Destiny´s Child.  Jag och mina kompisar sjöng och gjorde koreografier och jag älskade att uppträda. Och jag gillade Beyoncé också, men det är ju en grej man gör. Det är liksom mer ”whaaat?” om någon säger att de inte gillar henne.

När du blev utsedd till Årets bäst klädda kvinna av ELLE blev du förvånad – varför?

– Jag älskar kläder men har aldrig klätt mig för någon annan, eller för att få bekräftelse. Och när jag fick reda på det var jag hemma och hade på mig något väldigt konstigt lager-på-lager-aktigt.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Den går nog inte att beskriva. Vissa personer har en stil, men jag har verkligen flera. Jag gillar att klä mig efter humör. Om du skulle titta in i min garderob skulle du också ha svårt att förstå den. En del av garderoben är till för dagar då jag bara vill ha tofflor och t-shirt, en annan till när jag vill vara hur snygg som helst.

Vad betyder kläder i ditt artistskap?

– Det har alltid varit musiken som är mitt fokus – men på scenen får jag tillfälle att gå loss och bära saker jag inte annars har på mig. Jag brukar bejaka den mer kvinnliga sidan på scenen och ta på mig klackar, vilket jag inte har jag så ofta annars.

Har du någon stilförebild?

– Rihanna. Hon kan se ut på så många sätt.

Du växte upp med många syskon, varav fem är äldre. Hur var det?

– Det var alltid massa folk hemma hos oss. Syskon, kusiner, kompisar; det var som ett öppet hus. Det kunde till och med komma kompisar som satte sig i hallen för att de visste att det alltid hände något hemma hos oss. Jag kan sakna det, till och med våra bråk kunde vara roliga. Vi höll aldrig upp någon fasad.

När du var åtta år flyttade din mamma tillbaka till Uganda – och din pappa blev kvar med sex barn. Du har tidigare sagt att det inte är någon sorglig livshistoria – men hur har det påverkat dig?

– Det har påverkat mig supermycket. Jag har blivit väldigt självständig, tagit hand om saker själv. Min mamma kan vara väldigt mammig och om hon hade stannat kvar i Sverige hade saker och ting sett helt annorlunda ut – jag vet inte ens om jag skulle ha suttit här och blivit intervjuad då.

Kommer du från en musikalisk familj?

– Nej, det är bara jag i min familj som håller på med musik. Men min yngsta lillasyster, som flyttade med min mamma till Uganda, tycker om att sjunga. Hon är sexton år nu och har sagt: ”en dag ska jag göra en låt med dig” – och det är klart att vi ska! Men vi lever helt olika liv. Hon går på internat i Uganda, hon är jätteduktig och klarar sig bra. Men jag hoppas förstås att hon får utlopp för sin kreativitet.

Vad har Tensta Gospel Choir betytt för dig?

– Massor. Det var där jag lärde mig musiktermer och fick en fördjupning men det var också där jag var tonåring och utvecklades som människa. Det har betytt så mycket mer än bara musik. Jag kan sakna att sjunga i kör. Jag har aldrig varit en sådan som sjunger hemma, eller i duschen. Det var alltid något syskon som skrek ”håll käften!” om jag gjorde det – jag är van att sjunga tillsammans med andra.

Du har varit i Rwanda och Kongo med Clowner utan gränser. Är välgörenhet viktigt för dig?

– Om man kan hjälpa på något sätt, tycker jag att man ska göra det. Under resan i Rwanda och Kongo var det både skratt och gråt. För vissa var det ett wake up call men jag var medveten om att det sättet att leva finns. Men jag kunde bli frustrerad under resan, ibland blev det mycket fokus på själva filmen eller produktionen, och jag ville ha mer tid att hänga med barnen.

Vad betyder feminism för dig?

– Det är bra och viktigt att människor orkar kämpa. Men jag är inte så politisk som artist. Jag skriver inte statusuppdateringar om jag vad jag tycker på Facebook. Det finns dem som säger att jag ska använda min plattform – men jag känner mig inte som en förtryckt kvinna. Jag vet att världen är fucked up och jag kan verkligen bli arg men jag väljer att fokusera på frågan ”vad kan jag göra?” i stället för att visa vad jag tycker.

Av: Linda Fritiofsson

Lyssna på Sabina Ddumbas nya singel här:

 

FLER INTERVJUER:

Tove Lo i stor intervju med ELLE: Jag vill känna allt så sjukt mycket

Zara Larsson i exklusiv intervju med ELLE – om kärlek, hat och nya samarbetet med Nike

Intervju: 9 skönhetsfrågor till Candice Swanepoel