Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så visar kronprinsessan sitt stöd för #metoo och #Tystnadtagning

20 nov, 2017 
AvJohanna Lejon
I går samlades skådespelarna bakom uppropet #Tystnadtagning på Södra Teatern i Stockholm för att att läsa upp vittnesmål om trakasserier och övergrepp. På plats fanns kronprinsessan Victoria – och drottning Silvia.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Från början var det 456 skådespelare som stod bakom #Tystnadtagning, ett upprop mot sexuella kränkningar och övergrepp inom skådespelarbranschen. I dag har siffran vuxit, nu vittnar 703 personer.

Under söndagen samlades skådespelarna på Södra Teatern i Stockholm för att läsa upp några av de vittnesmål om trakasserier och övergrepp som kommit fram under arbetet med #Tystnadtagning.

Läs också: Kravlistan till männen efter #metoo-kampanjen:”Sluta våldta oss för fan”

Flera kända ansikten, förutom skådisarna, kom till Södra Teatern under gårdagen. Bland andra fanns kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på plats. För Aftonbladet berättade hon om vad kampanjerna #metoo och #Tystnadtagning betyder.

– Det betyder att vi nu har chansen att göra något stort. Vi, du och jag, har chans att vara del av det stora skiftet, när vi faktiskt gick från vackra ord på papper till att faktiskt skapa förändring.

Annons

Hon är inte förvånad över hur stort det hela faktiskt blivit.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Läs också: 456 svenska skådespelerskor om övergreppen: ”Jag skulle tystas. Jag var för kaxig”

– Ja och nej. Jag är mer imponerad över kraften och modet hos kvinnor i många olika branscher som nu reser sig och säger ”nej, nu är det nog. Nu tänker vi alla ta den här chansen.”.

Också drottning Silvia och kronprinsessan Victoria fanns på plats på Södra Teatern under söndagen. Deras närvaro är ett viktigt ställningstagande som verkligen visar att kungafamiljen står bakom #metoo och #Tystnadtagning.

– Det är en väldigt viktig kampanj, kommenterade kronprinsessan när hon gick över den svarta mattan på väg in på teatern.

Foto IBL

Annons