Så vet du att du är redo att gifta dig

Att gifta sig är fint i tanken, men är du verkligen redo att fatta ditt livs beslut? Här är frågorna du ska ställa till dig själv för att ta reda på om du är mogen för bröllop.
05 juli, 2017

Ringen, klänningen och festen – att gifta sig är en av livets höjdpunkter. Men även om alla dina vänner stadgar sig och du drömt om ditt bröllop sedan barnsben, är det inte säkert att ett giftermål är rätt beslut för dig – just nu.

Oavsett hur mycket du älskar din partner är det alltid en fördel att tänka efter innan ni tar det stora steget.

Här är några frågor du bör ställa dig själv – och svara ja på – för att ta reda på om du är mogen för ett äktenskap, enligt experterna.

1. Känner du dig själv?

Fråga dig själv om du känner dig tillfreds med ditt liv och med säkerhet kan säga att du vet vem du är som person.

Om svaret är ja, eller nära nog, är det bara att köra på, menar terapeuten Kimberly Hershenson.

– Att känna sig säker på sig själv leder till mer säkerhet i äktenskapet. Det är större chans att få ett lyckligt äktenskap om båda parterna är säkra på sig själva och klarar av att arbeta som ett team, säger hon.

2. Är ni förbi förälskelsefasen?

Det finns ingen magisk tidsgräns för hur länge ni ska ha varit ett par innan ni är redo att gifta er. Alla är olika och du ska aldrig jämföra er med några andra.

Däremot är det viktigt att ha kommit förbi nyförälskelsefasen.

– Nya förhållanden är spännande och i början ser du bara allt som är bra, förklarar sexterapeuten Wendi L. Dumbroff.

– Men den här fasen håller inte för alltid, oavsett hur kära ni känner er. Om ni kommer till den punkten då ni upptäcker något ni inte gillar med varandra – eller saker ni inte håller med varandra om – och ni fortfarande älskar varandra kan ni vara redo att ta nästa steg.

3. Har du levt självständigt?

– Jag skulle varmt rekommendera alla att leva självständigt innan man går in i ett äktenskap, säger Ana Aluisy, författare och parterapeut.

Att leva självständigt betyder olika saker för olika personer, så det kan till exempel vara att du tillbringar tid med dig själv, har varit singel, är ekonomiskt självständig eller bor ensam.

– Att vara självständig kan leda till högre självkänsla och du blir mer medveten om vad du vill ha ut av en kärleksrelation.

Det här leder i sin tur till att du får lättare att kommunicera vad du förväntar dig av din partner, vilket gör förhållandet bättre.

4. Är din ekonomiska situation under kontroll?

Enligt Kimberly Hershenson är det inte nödvändigt att er finansiella situation är hundra procent säker innan ni gifter er. Däremot är det bra att ha ett hum om var ni står rent ekonomiskt innan ni blir juridiskt bundna till varandra.

– Ni ska kunna diskutera ekonomin öppet innan ni gifter er, inklusive era eventuella skulder och hur er ekonomi ska se ut efter att ni gift er, säger hon.

– Att ha en massa pengar på banken eller inte har ingen betydelse för om du är redo att redo att gifta dig, däremot är det viktigt att du kan hantera din ekonomi på ett sätt som är kompatibelt med din partners.

5. Är du helt över dina ex?

Det spelar ingen roll hur förälskad du är i din nuvarande partner, det finns stunder då du kanske skänker dina ex en tanke. Det är helt normalt, men om du kommer på dig själv med att längta efter och sakna ditt ex är det en varningssignal.

– Om du fortfarande känner dig sårad över att det tog slut och snokar på sociala medier för att ha koll på ditt ex är det ett tecken på att du inte är redo för äktenskap, säger Hershenson.

6. Kan du se dig själv gifta dig?

Det kanske låter som en självklarhet, men det är viktigt att du känner efter om ett äktenskap är något som du faktiskt ser i din framtid.

– Om du frågar dig själv vad du har för livsmål är de närmsta fem åren och du inte tänker på giftermål är det kanske ett tecken på att du inte är redo riktigt än, säger Hershenson.

7. Är du villig att inkludera din partner i dina framtidsplaner?

Kan du tänka dig att inkludera en annan person i alla större livsbeslut från och med nu?

– Det är inte så att din partner måste vara med i allt du gör bara för att ni är gifta, men du måste vara villig att komma överens med din partner om hur ert liv ska se ut, vilka gränser ni sätter, och så vidare, säger Dumbroff.

– Om du fortfarande tänker att allt ska handla om och anpassas efter dig och vad du vill, utan att ta hänsyn till din partner, kanske du bör vänta med att gifta dig.

Källa: My domaine

Foto: Kelly Brown via Grace loves lace

Läs mer:

Ska du gifta dig? Här är 11 spartips inför bröllopet!

Expertens 7 bästa tips: Så får ni ert drömbröllop

Dags för bröllop? ELLE listar tips på bröllopsfrisyrer