Säga upp sig från jobbet – tecken på att det är dags

03 mar, 2022 
AvIsabella Ahmadi
Apollonia San Contreras och Afrodite Dastory driver podden Off Topic.
Att säga upp sig från jobbet är inte alltid ett lätt val. Går du i tankarna? Då ska du definitivt läsa vidare. Här är fem tecken på att du är redo att säga upp dig.
Annons
TV: 5 tecken på att du ska säga upp dig
TV: 5 tecken på att du ska säga upp dig

Alla dagar på jobbet kan omöjligt vara kul, det finns alltid tuffa utmaningar och trista arbetsuppgifter som blandas med det roliga och inspirerande. Vissa kollegor och chefer kommer man bättre överens med än andra. Dock är det stor skillnad på att vara trött på sitt jobb och tillhörande arbetsuppgifter under perioder eller faktiskt vantrivas.

Apollonia San Contreras och Afrodite Dastory driver karriärpodden Off Topic. De båda har gått från toppjobb som anställda till att driva eget. Bara efter några månader som marknadschef på ett stort e-handelsbolag valde Apollonia San Contreras att lämna företaget.

Annons

– Att säga upp sig är inte helt lätt. En klassisk lista med för- och nackdelar och att våga lyssna inåt kan hjälpa genom valen, säger Apollonia San Contreras och Afrodite Dastory.

I podden Off Topic avsnitt The great resignation berättar Apollonia om vad det var som fick henne att bestämma sig.

– Det var något som skavde. Någonting kändes inte rätt. Det var som att detta inte var för mig. När man är ny på jobbet så är man lite blind, man är i kärleksfasen. Den borde hålla kanske sex månader. Min höll i några timmar, säger Apollonia.

Att inte trivas på sitt jobb

Känslan av att något inte stämde eller kändes rätt höll i sig, trots en bra lön, spännande arbetsbeskrivning och fina förmåner som anställd. Apollonia tog magontet på allvar och hittade ett system för att svart på vitt se hur hon faktiskt mådde på jobbet.

– Jag började tracka mina dagar och la in en tumme upp eller en tumme ner i kalendern för att hålla koll på mitt mående och hur det kändes. Efter ett tag blev det ganska många tummar ner, berättar Apollonia.

Annons

Tillsammans med vänner diskuterade Apollonia hur hon skulle hantera situationen. Hon skrev en lista med fördelar och nackdelar med jobbet, ett enkelt verktyg som senare kom till användning.

Ord på papper skapar klarhet och logik bland alla känslor som svallar kring ett uppsägningsbeslut, menar poddarna. Snart insåg Apollonia att fördelarna på listan inte var bundna till företaget hon var på, de kunde hon finna på andra bolag.

Så bestämmer du dig för att sluta på jobbet

Många menar att det är bättre att söka jobb medan man har ett. Till en början övervägde Apollonia att stanna kvar eftersom hon tänkte att det skulle se illa ut att säga upp sig. Men hon landade snart i att hon måste värna om sig själv.

– Även om jag var trygg i mitt beslut så tvekade jag. Men så kollade jag på min pros and cons-lista och insåg att jag behövde sluta, säger Apollonia.

Frågor att ställa sig själv innan uppsägning

Även poddkollegan Afrodite Dastory har lämnat det trygga livet som anställd för att driva eget. Hon berättar i podden Off Topic att hon sa upp sig 2019 eftersom hon inte var nöjd med sitt liv, hon längtade efter att bestämma över sin egen tid och agenda.

Annons

Men vilka frågor är viktiga att ställa sig själv? Afrodite delar med sig av tre inspirerande tips.

– Fråga dig själv hur vill du bygga upp ditt liv? Hur vill du starta om? Och om du får tänka fritt – vilka möjligheter ser du framför dig?

checklista – är du redo att säga upp dig från jobbet?

  • Våga gå mot normen. Låt dig inte hållas kvar bara för att en tjänst ser bra ut i CV:t.
  • Skriv en klassisk pros and cons-lista.
  • Notera bra och dåliga dagar i kalendern.
  • När sömnen och kosten förändras brukar det vara en indikation på att du inte mår bra, ta det på allvar.
  • Fokusera på kommande möjligheter, snarare än vad du lämnar bakom dig. Vad är viktigt för dig?
Se också: Så hanterar du energitjuvar på jobbet
Se också: Så hanterar du energitjuvar på jobbet

Här kan du ta del av karriärpodden Off Topic för fler inspirerande tips!

Annons