Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Så tänker svenskarna kring åldersskillnad när de dejtar

13 dec, 2018 
AvSofia Börjesson
Mary Kate Olsen är gift med 17 år äldre Olivier Sarkozy.
Sju år äldre eller sju år yngre – där verkar smärtgränsen gå för våra svenska singlar när det kommer till åldersskillnad. Men det är inte det ålderspannet som är mest optimalt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur tänker du kring ålder när du dejtar? Hur många år äldre är för gammalt? Och hur många år yngre är för ungt? Dejtingappen Happn har kartlagt vilka ålderspreferenser svenska singlar har när de dejtar, och de har kommit fram till att svenskarna faktiskt verkar vara ganska generösa i spann.

Den magiska siffran är sju års åldersskillnad i snitt – alltså både yngre och äldre. Men även om man kan tänka sig att dejta dem som är sju år äldre eller yngre så är det ändå vanligast att man faller för någon som är jämngammal. Ett och ett halvt år verkar nämligen vara den perfekta åldersskillnaden, enligt undersökningen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Män och kvinnor har snarlika ålderspreferenser men de skiljer sig ganska tydligt åt i det yngre spannet. Kvinnor kan tänka sig att dejta personer som är maximalt fem år yngre, medan män kan tänka sig att dejta dem som är nio år yngre.

Svenskarnas åldersspann vid dejting

Det vanligaste spannet bland kvinnor: 12 år: sju år äldre och fem år yngre.

Annons

Det vanligaste spannet bland män: 16 år: sju år äldre och nio år yngre.

En annan studie, som Expressen har skrivit om, har tittat på vilken ålderskillnad som är bäst för en långvarig relation. Där kunde man se att ett års åldersskillnad var optimalt, och om man ökade ålderskillnaden med fem år så ökade också risken för skilsmässa med 18 procent. Men självklart finns det undantag!

Läs mer:

Att dejta – eller att inte dejta – någon som röstar på ett annat block

Därför stannar vi i relationer som är dåliga för oss

Så kan din barndom påverka dina relationer som vuxen

Annons