Artikeln innehåller reklamlänkar

Så stöttar du en vän som blivit lämnad – expertens tips

Din vän har blivit oväntat lämnad, och självklart vill du stötta hen på bästa sätt. Men vad är bästa sättet då? Vad hjälper och vad stjälper? Här är några viktiga saker att tänka på.
07 oktober, 2019

Åsa Kruse är psykolog och författare Lämnad: att överleva en oväntad separation, (länk till Adtraction)en bok som skildrar de processer man genomgår när man blir plötsligt lämnad, och ger stöd och råd för hur man tar sig vidare. Här delar Åsa med sig av sina bästa tips på vad man bör tänka på när någon i ens omgivning blivit oväntat lämnad.

Hur hjälper man sin vän genom krisen på bästa sätt?

Åsa lyfter framför allt fram hur viktigt det är att lyssna istället för att prata. Lyssna, trots att du hör samma sak om och om igen.

– Låt personen prata, för när man pratar så bearbetar man. Var lyhörd och ställ följdfrågor. Till slut kommer svaren hjälpa din vän att själv lägga det välbehövliga pusslet för att kunna gå vidare.

Det är också viktigt att låta den som blivit dumpad få sörja färdigt och gå igenom alla känslor i sin egen takt.

– Ha tålamod med att din vän mår dåligt. Och fortsätt fråga din vän hur hen mår även efter att lång tid har gått. Hen kan verka må bra men fortsätt visa att du bryr dig och förstår att det fortfarande kan vara jobbigt även efter att ett halvår eller ett år har gått.

Vad ska man inte säga eller göra när någon blivit dumpad?

Pusha inte din vän att gå för fort framåt och håll alla dina goda råd och andra perspektiv för dig själv, åtminstone i början. Du kan kanske tycka att det var det bästa som kunde hända, men din vän kommer inte hålla med. Inte just nu i alla fall.

– Dels är man inte mottaglig för andra synvinklar och dels kan vara väldigt förvirrande eftersom alla kommer med olika goda råd, menar Åsa.

Vill din vän inte prata, så propsa inte. Och pressa inte din vän att söka hjälp.

– Detta är en normal livskris och det finns inget som en psykolog i det läget kan göra bättre än en empatisk och tålmodig anhörig. Senare, om man fastnar och inte kommer vidare, kan det vara relevant att ta hjälp av terapi, men det är ganska ovanligt, säger Åsa Kruse.

Det är också viktigt att inte bagatellisera det som hänt eller förminska deras relation. Håll er från att falla in i skitsnack om exet.

Finns där i vardagen

Men det är inte bara viktigt att lyssna. Att vara närvarande i vardagen och vara det sällskap din vän är van vid att få från sin partner kan vara nog så viktigt. Tänk på att din vän kanske inte alltid ber om den hjälp eller sällskap de vill ha, men erbjud den gärna ändå. Var ett sällskap att gå att handla tillsammans med, laga spaghetti och köttfärssås ihop med en tisdagkväll eller frukostsällskap en söndagsmorgon.

Den plötsliga avsaknaden av fysisk beröring kan också ge en väldig tomhet, så strössla med kramar (om din vän vill), och kanske bjud med hen på massage när det gått ett tag?

Bild: TT

Läs mer:

Att umgås med vänner är bland det bästa du kan göra för hälsan

Därför kan du inte sluta tänka på ditt ex – experten förklarar