Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så skapar du ordning och reda i garderoben – med KonMari-metoden

31 jan, 2019 
AvEmma Castman
Skapa ordning och reda i garderoben med KonMari-metoden
Trött på klädesplagg som ligger huller om buller i klädkammaren? Här är en enkel steg för steg-guide till hur du på bästa sätt organiserar dina kläder och skapar den perfekta garderoben – enligt populära KonMari-metoden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hajpen kring Marie Kondo och KonMari-metoden kan knappt ha undgått någon. Redan 2015 utnämndes det japanska organiseringsproffset Marie Kondo till en av världens 100 mest inflytelserika personer av Time Magazine. Det efter att hennes succébok The Life-changing Magic of Tidying Up kommit ut på engelska.

Sedans dess har boken sålts i miljontals exemplar, och när Marie Kondo fick sin egen serie på Netflix – Tidying Up with Marie Kondo – i januari i år blev städmetoden på riktigt ett fenomen världen över.

Det innebär KonMari-metoden

I det stora hela går KonMari-metoden ut på att organisera och rensa med målet att bara behålla sådant som gör oss lyckliga. Marie Kondo menar nämligen att vårt hem och våra ägodelar har stor inverkan på det psykiska måendet – och att vi mår betydligt bättre när vi har det organiserat runt omkring oss.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Metoden kommer med sex basregler:

  • Engagera dig i städningen och låt den ta tid.
  • Föreställ dig din idealiska livsstil – för att klargöra varför du vill städa och vilken typ av liv du vill leva när du är klar.
  • Rensa ut innan du börjar organisera.
  • Städa efter kategori, inte rum eller plats.
  • Städa i rätt ordning – börja med kläder och fortsätt sedan med böcker, papper, diverse saker i till exempel badrum, kök och skafferi, och slutligen föremål med ett sentimentalt värde.
  • Behåll bara saker som du blir glad av.

Organisera din garderob efter KonMari-metoden – steg för steg:

1. Rensa ut och kategorisera

KonMari-metoden börjar alltid med en stor utrensning och denna ska som sagt ske utifrån kategorier – så som väskor, skor, jeans, kjolar, klänningar och underkläder. Placera sedan ut kategorihögarna på golvet.

Annons

2. Behåll det som genererar glädje

Gå igenom plagg för plagg och behåll det som du på riktigt känner ger dig glädje. Om inte, ska plagget skänkas, säljas eller slängas. Kom ihåg basreglen ”Behåll bara saker som du blir glad av”.

3. Sortera ut det som får dig sentimental

Under tiden du rensar i din garderob kommer du troligtvis att hitta saker som påminner dig om gamla minnen. Placera dessa i en egen hög och gå igenom dem sist. Anledningen till att sentimentala föremål kommer sist i KonMari-metodens ordningslista är för att de lätt stör processen och äter upp tid. Kom ihåg att nostalgi inte alltid är bra – och låt mantrat ”Behåll bara saker som du blir glad av” verka inom dig när du slutligen går igenom denna hög.

Enligt KonMari-metoden är det bättre att vika kläderna än att hänga dem.
Marie Kondo menar att våra plagg mår bättre av att vara vikta i en byrålåda än att vara hängda på en galge.

4. Samla ihop flera mindre lådor

Nu ska alla kategorier vara sorterade och du har förhoppningsvis bara kvar högar med klädesplagg som gör dig lycklig. Nästa steg är att leta upp mindre lådor. Marie Kondo menar nämligen att våra plagg mår bättre av att vara vikta i en byrålåda än att vara hängda på en galge – och att kläderna med fördel kan placeras i mindre lådor i byrån för tydligare överblick och mer ordning. Det går utmärkt att nyttja gamla skokartonger till detta.

Annons

5. Vik kläderna som små paket

Lådor på plats i garderoben – nu är det dags att vika. Varje plagg har en speciell KonMari-vikning som är skonsam mot plagget samtidigt som den möjliggör för en total överblick över garderoben. Grundprincipen är att varje klädesplagg ska vikas som ett paket och målet med vikningen är att plaggen ska kunna stå på högkant i byrålådan. På Marie Kondos Youtube-kanal finns förklarande videoklipp på hur du ska vika varje klädesplagg.

6. Färdig!

Men glöm inte att upprepa utrensningsprocessen då och då för att behålla känslan av välmående.

 

Så ska du vika strumpor – enligt Marie Kondo

Foto: TT/Seth Wenig

Läs mer:

Så inreder du ett lättstädat vardagsrum – 11 tips

Så ska du inreda för att ditt hem ska se större ut – 7 tips

Så många plagg kan du rensa ut från din garderob

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons