Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så reagerar Sverige och världen på branden i Notre-Dame

16 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
Katedralen från 1100-talet har överlevt såväl världskrig som revolution, men i går förstördes stora delar av Notre-Dame i en våldsam brand. Donald Trump tog till Twitter och tipsade om vattenbombning, Edward Blom föll i gråt och Carl Bildt kände domedagskänslor. Här är reaktionerna på den fruktansvärda branden i Frankrike.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Måndagen den 15 april utbröt en massiv brand i anrika Notre-Dame i Paris, Frankrike. Orgeln, det runda rosettfönstret, Ludwig IX:s dräkt och en bit av Jesu törnekrona räddades mirakulöst undan lågorna. Hur mycket som i övrigt kommer att kunna restaureras är fortfarande oklart, men mycket har totalförstörts.

Världens ledare och kändisar tog till Twitter i bestörtning. För även om våra sympatier går till Frankrike så är det som Europeiska kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, skriver:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

”Notre-Dame tillhör hela mänskligheten.”

Carl Bildt (M) fick domedagskänslor och twittrade: ”Det känns som alltings slut. Europa gråter.” Och Margot Wallström (S) hyllade brandmännen som kämpade tappert.

Donald Trump kommenterade branden genom flera tweets, bland annat undrade han om det inte gick att vattenbomba katedralen från luften och uppmanade president Macron att han ”måste agera fort”.

Annons

Kändisarnas reaktioner

Men det var inte bara världsledare och politiker som sörjde katedralen. Det gjorde även skådespelare, författare och artister. Idris Elba twittrade till exempel: ”Jag kan inte ta in det som händer med Notre-Dame.”

Och Cher uttryckte också sin förtvivlan och hjärtesorg:

Anne Hathaway skrev i ett inlägg på Instagram att hon vet att lågor inte kan minska katedralens helighet, men ändå gråter hon när hon ser Notre-Dame i brand. Och modedesignern Diane Von Furstenberg skrev: ”800 år av historia… Världens skatt… Quasimodo, Esmeralda… Victor Hugo… allting upp i rök. Så, så sorgligt.”

Svenska kändisar minns

Men även svenska kändisar minns och sörjer Notre-Dame. Edward Blom skriver på Twitter att han gråter, och Anitha Clemence skriver så här:

Johanna Frändén har bott och verkat i Paris länge, och genom flera nationella tragedier:

Hollywood-frun Gunilla Persson minns tillbaka på de gånger hon varit där tillsammans med sin dotter, och berättar att hon själv varit med om hemska bränder ett par gånger i sitt liv.

Annons

”Jag hatar bränder. Erika och jag har ju varit med om två, den första i skyskrapan på 72nd street på Manhattan (mitt hem i 25 år) och den andra för två år sedan här i Pacific Palisades”, skriver hon.

Jessica Almenäs är även hon ledsen över händelserna i Paris, och Agneta Sjödin har lagt upp en bild från när hon besökte katedralen tillsammans med Paulo Coelho.

 

Och Katarina Wennstam lade upp ett starkt klipp på parisare som sjunger psalmer samtidigt som katedralen brinner en bit bort:

Läs mer:

Tårar på catwalken när Chanel hyllade Karl Lagerfeld i Pars

6 heta streetstyle-looks från Paris Fashion Week 2019

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons