Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så räddar ni relationen under semestern - psykologens 5 bästa tips

25 jul, 2018 
AvMalin Ny
Så räddar ni relationen, även under semestern.
Underbar eller konfliktfylld - semestern kan vara en avgörande tid för många par och enligt statistik skiljer sig flest efter ledigheten. Här är psykologens fem bästa knep på hur du förbättrar relationen i semestertider!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

Det är inte helt ovanligt att separera efter sommar, sol och semester – enligt statistik är september den månad då flest vill skilja sig. En stor andel skilsmässor sker i direkt anslutning till avslutande semestrar, och de senaste åren ansökte i genomsnitt flest par om skilsmässa i september, följt av mars och januari.

Varför är det just efter sommaren som många vill lämna en relation? Per Carlbring, professor i psykologi med inriktning på klinisk psykologi vid Stockholms universitet, och aktuell med boken ”Närmare varandra: Nio veckor till en starkare parrelation”, förklarar varför just ledigheten kan vara så pass avgörande för många par.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Under vintern ser många par fram emot en fantastisk semester ihop och när det blir tydligt att verklighetens sommardagar inte lever upp till förväntningarna finns det risk att man går skilda vägar. Just ledigheten kan paradoxalt nog vara en katalysator för separation. Man har ju mer tid att faktiskt uppleva relationen, säger han till ELLE.se.

Annons

– Är det ett harmoniskt förhållande är semestern en stor lycka eftersom man kan ägna sig åt varandra, men har man problem med kommunikationen, lågt känslomässig engagemang och kanske dessutom pyrande konflikter riskerar det att bli spiken i kistan.

Ledigheten kan därför vara en perfekt tid att faktiskt jobba på relationen – och det stöds även av statistik. Juli och december är till exempel de månader då tingsrätterna i genomsnitt får in minst antal skilsmässoansökningar. Det bästa är att arbeta på relationen i vardagen, resten av året, men enligt Per Carlbring kan semestern också vara en bra tid att försöka närma sig den andra extra mycket.

– Det är en vanlig missuppfattning att förhållanden som är bra fungerar utan smörjmedel. Precis som allt annat behöver man lägga manken till. Vi får inte bli för bekväma och ta varandra för givet. Mitt bästa tips är att vara nyfiken på varandra och använda semestern för att komma varandra närmre genom att satsa på relationen. Våga anförtro dig, avslutar han.

Annons

Per Carlbrings fem bästa tips på hur du förbättrar relationen i semestertider: 

 1. Prata om hur du upplevt dagen

Våga anförtro dig, och visa känslor. Då blir du mer spännande som person. Fakta om vad du gjort under en dag engagerar inte lika mycket som om du berättar om hur du påverkats av olika händelser.

2. Rör varandra i vardagen

Sex är viktigt i en relation, men glöm inte bort att visa varandra andra fysiska bevis på tillgivenhet.

Glöm inte bort att kramas.

3. Om ni inte tycker likadant – försök att ta den andras perspektiv

Kanske ändrar du dig när du inte bara fokuserar på och försvarar dina argument, eller så kan du i alla fall framföra dina åsikter mer balanserat.

4. Ansträng dig

Om man bara tar varandra för givet kommer kärleken ta slut. Lägg manken till, och satsa på relationen. Det är en investering med bra ränta!

Annons

5. Ros istället för ris

Forskning har visat att det bästa sättet att nå en varaktig förändring är att uppmuntra beteenden vi uppskattar, istället för att bestraffa beteenden vi inte gillar, och samma sak gäller i din parrelation. Ibland krävs det lite påhittighet och kreativitet för att ändra fokus från att bestraffa till att berömma, men det går.

Källor: SVT.se, Per Carlbring

Foto: IBL

Läs mer:

Experten: 3 saker alla långvariga relationer har gemensamt

Detta bör alla par göra dagligen – för att få en bättre relation

3 av de viktigaste sakerna i en bra relation

Annons