Så många blommor ska du ha under kudden på midsommar

Blommor midsommar

Traditionerna kring midsommar står starka år efter år. Men hur många blommor är det man ska ha under kudden och hur ska de samlas in för att ge effekt! Här får du svaren.
22 juni, 2018
0:36

Efter reklamen: Så gör du sommarens enklaste midsommarkrans

(0:36)

Den är lika vacker att titta på som enkel att göra – här visar vi hur du gör!

Dans kring midsommarstången, sill, nubbe och blommor i håret. Midsommarfirandet följer för det mesta ett tydligt utstakat schema som vi alla kan känna igen oss i och glädjas åt.

En av de vedertagna traditionerna är att samla in blommor och lägga under huvudkudden. Blommorna ska i sin tur göra att du drömmer om den du ska gifta dig med. I sin nuvarande tappning är det antagligen inget krav på giftermål men det är i alla fall en kärlekspartner i potten.

Rulla sig i daggen på midsommar

Det är, av naturliga skäl, oklart vem som kom på blommornas magiska kraft. Men det är klarlagt att midsommarnatten hade en speciell status i det gamla bondesamhället. Midsommarnatten betraktades som en tid då naturen ”flödade av magiska krafter”, skriver Populär Historia.

När naturen var laddad med magiska krafter samlade man bland annat in läkeväxter för senare bruk. Till och med daggen ansågs ha en sådan speciell styrka den här dagen att om man gick i den barfota så skulle hälsan vara med en resten av året. Vissa rullade sig till och med nakna i daggen i förebyggande syfte, skriver Nordiska museet om högtiden.

Midsommarens magiska laddning överfördes också på kärlekens område. En perfekt tidpunkt att hitta sitt livs kärlek helt enkelt.

Blommorna ska plockas under tystnad

Traditionen att samla in blommor och lägga under huvudkudden kommer från midsommarnattens magiska kraft. Enligt traditionen ska blommorna plockas under tystnad för att inte bryta magin.

Ojämna siffror har också något sorts magiskt skimmer omkring sig. Antalet blommor ska därför vara ojämnt. För det mesta hävdar kännarna att det är sju blommor som gäller men även siffran nio brukar nämnas.

Traditionen blir ännu mer mystisk och magisk av att man klättrar över lika många gärdsgårdar som antalet blommor. I det avseendet blir det alltså lite enklare att hävda att det är sju som gäller. Speciellt om man måste vara tyst hela tiden.

Läs också:

5 superanvändbara stylingtips inför midsommar

Stannar du i stan? Här firar du midsommar i Stockholm 2018

Elsa Billgren: Så vill jag klä mig på midsommar

Artikeln publicerades först på Året Runt.