Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFI

Så lätt hackas din telefon

Händer det att du surfar på trådlösa nätverk på caféer eller bibliotek? Då bör du nog tänka om, bedragare kan när som helst se allt du gör. Vi mötte upp en person som visar hur snabbt bedragaren arbetar. Läs också om hur du undviker att bli drabbad.
10 november, 2018

Vi möts utanför ett café i centrala Malmö, personen som valt att vara anonym, ska visa hur osäkra trådlösa nätverk (WIFI) är. Många av oss har för vana att använda gratis WIFI på kaféer, kollektivtrafik, hotell, bibliotek och flygplatser. Men vad många inte vet är att det, nästan, är som att bjuda in bedragaren.

– Jag förstår ärligt talat inte hur folk tänker, det är som att stå på torget och skrika ut sina lösenord eller lämna bankfacket öppet, säger den anonyma källan.

Bedragaren kapar ditt WIFI

Tänk dig att du köper en kopp kaffe på ett trevligt café. Du slår dig ner och kopplar upp dig på det trådlösa nätverket som erbjuds. Kanske kollar du din mail, ”swishar” pengar till din vän eller bokar en biobiljett.

Du märker det inte, men någon ser allt du gör. Dina lösenord, kontonummer, mail eller varför inte meddelande till Tinder-dejten. Och det är enkelt och riskfritt för bedragaren.

– Vad jag gör, eller bedragaren, är att skapa ett eget trådlöst nätverk med samma namn som det nätverk som redan finns. Eftersom min signal är starkare, så väljer cafébesökarens mobil eller dator att koppla upp mot mitt nät, säger den anonyma källan.

Riskfritt att manipulera trådlösa nätverk

Kortfattat går det till som så att bedragaren, som sitter på samma café, köpt en liten antenn för någon hundralapp i en helt vanlig teknikbutik. Denna sänder ut en signal som är starkare än den signal som erbjuds i caféet. Väl inloggad kan bedragaren, med rätt mjukvara, se allt du gör. I klartext.

– Men du är inte säker bara för att du loggat in på ”rätt” nätverk. Det går att skicka ut en störsignal som gör att besökarens telefon eller dator tappar sin uppkoppling någon millisekund, säger källan och fortsätter;

– När den sen kopplar upp igen, för att du inte ska störas av avbrottet, väljer den det starkaste nätverket. Mitt nätverk.

Så använder du WIFI säkert enligt experten

När Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef vid Internetstiftelsen i Sverige, hör talas om vad vår källa visat oss, bekräftar hon att det är precis så som bedragaren går till väga. Eller rättare sagt, det är ett av flera sätt att dra nytta av trådlösa nätverks svagheter.

– När du ansluter till ett öppet trådlöst nätverk, vet du aldrig vem som är ansluten eller i värsta fall avlyssnar kommunikationen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder och fortsätter;

– Du kan inte veta om det är exempelvis Espresso house nätverk som du är inloggad på, eller en kopia av nätverket med samma namn. Vem som helst kan dubblera det och se precis allt du gör.

Undvik öppna nätverk helt och hållet

Anne-Marie Eklund Löwinder råd är enkelt. Tänk efter om du tvunget måste använda trådlösa nätverk.

– Mitt råd är att inte använda öppna trådlösa nätverk överhuvudtaget. Använt din mobildata när du är utanför hemmet. Och ditt egna hemnätverk, som du givetvis bytt lösenord på från det förinstallerade lösenordet, när du är hemma, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Tittar du bara på nyhetssidor eller ”slösurfar” så är du mer säker än annars. Men Anne-Marie Eklund Löwinder ger likväl rådet att undvika nätverken, om du inte är tekniskt kunnig eller åtminstone kan googla dig till rätt information.

– Då är mitt absoluta råd att installera en så kallad vpn-tjänst. Denna skyddar dig på trådlösa nätverk, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Gör så här:

1. Använd mobildata

Förr var det ett problem att mobildata var dyrt, idag är det sällan så. Använd mobildata istället för gratis WIFI.

2. Surfa säkert

Om du nu tvunget måste använda ett gratis WIFI så gör inget annat än att slösurfa. Att besöka en nyhetssida eller kolla på en film är mer riskfritt (om filmen inte kräver inlogg till någon play-tjänst)

3. Lämna aldrig ut privata uppgifter

En del hotell och flygplatser ber om dina kontouppgifter för att kunna använda deras nät. Undvik dessa, vem som helst kan se dina uppgifter.

4. WIFI som kräver lösenord

En del caféer och andra som erbjuder gratis WIFI kräver att man skriver in ett lösenord. Detta kan kännas tryggt. Men tänk då på att du ofta inte vet vem mer som är inne på samma trådlösa nätverk och kan se vad du gör. Du kan inte heller veta om du är inne på bedragarens WIFI med samma namn som ber om samma lösenord.

5. Byt lösenord – igen och igen

Det kan uppfattas som tråkigt och krångligt. Men ha aldrig samma lösenord på mer än ett ställe och byt ofta. Aldrig till enkla lösenord som är kopplade till dig, dina barn, vänner, intressen, adress eller husdjur.

Läs mer:

Varsågod, här är WIFI-lösenorden till världens alla flygplatser

10 skäl att sluta med sociala medier – NU!