Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så klarar ditt förhållande coronakrisen – bästa tipsen

17 mar, 2020 
AvNina Nyström
Jobbar både du och din partner hemifrån kan det tära på relationen att umgås konstant, nu dessutom under pressade former. Här är några viktiga tips som för er närmare i krisen i stället för att reta er på varandra.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Människan är ett flockdjur. Och hur mycket man än så sent som för bara några veckor sedan uppskattade möjligheten att kunna jobba hemma då och då, så är läget annorlunda nu. Isoleringen frestar på, med osäkerheten över konsekvenserna och hur länge det ska pågå som ett extra orosmoln hängande över oss.

Men trots att vi saknar den sociala kontakten som jobbet ger, kan det också bli jobbigt om både du och din partner både ska jobba hemma under en längre tid.

Att tillbringa mycket tid tillsammans kan tära på relationen även under mer lättsamma omständigheter, som semester, och än värre blir det nu. Förutom att träffa varandra majoriteten av dygnets timmar, vissa kanske på en liten yta, isolerar vi oss dessutom samtidigt allt mer från andra sociala aktiviteter. Dessutom har möjligheten till träning begränsats för många, vilket annars kan vara en skön ventil .

Hur gör man för att inte gå varandra på nerverna?

I Aftonbladet ger Per Carlbring, professor i psykologi och författare till Närmare varandra: Nio veckor till en starkare parrelation sina bästa tips för att undvika risksituationer och i stället försöka se krisen som något som för er närmare varandra och kan stärka förhållandet.

Annons

– Man brukar säga att kittet för en relation är att dela intryck från dagen med sin partner. Att man berättar om händelser och känslor som uppkommit på arbetsplatsen. Nu får man inga spännande konversationer från jobbet att prata om vid köksbordet. Det är en risk. Den andra är att man helt enkelt retar sig på varandra och de olikheter som finns mellan i förhållandet.

Det gäller alltså att jobba lite proaktivt. Här är några relationstips för corona-tider, baserade på Per Carlbrings råd:

Håll rutinerna

Det är viktigt för både relationen och den mentala hälsan att gå in i sin arbetsroll trots att arbetet utförs på hemmaplan. Skilj på privatliv och arbete så mycket det går. Ge varandra utrymme och tystnad för att kunna koncentrera sig på jobbet. Ta hellre en gemensam fika, lunch och gärna en lunchpromenad för att komma ut och få frisk luft.

Prata med varandra

Se samtidigt möjligheten att få tid tillsammans och kunna prata med varandra i lugn och ro. Dela sorg och glädje. Prata om det som gör er besvikna och känns jobbigt. Men glöm inte att prata om roliga saker och annat än corona också. 

Annons

Var fysiska

I kris är relationerna med de närmaste extra viktiga. Boosta varandra med närhet och fysisk kontakt (i pauserna).

Fokusera på bra saker

Ja, risken är stor att ni kommer att irritera er mer än vanligt på varandra. Men försök att hantera det och ge i stället din partner ökad uppskattning för det hen gör bra.

Ta en dag i taget

Ingen vet hur länge det här kommer att pågå och hur allvarliga konsekvenser det får. Försök göra det bästa av nuet.

Foto: TT

LÄS MER:

10 av de roligaste tweetsen om att jobba hemma

Så blir du en mästare på att jobba hemifrån – 5 tips

Corona: Här är evenemangen som ställs in eller skjuts upp i Sverige

Annons