Så håller ni vänskapen vid liv – 5 ovärderliga tips

Så vårdar vi våra vänskapsrelationer.

Enligt en studie vid Michigan State University är det vännerna som skänker mest lycka – inte din partner. Åtminstone ju äldre du blir. I två studier med sammanlagt nästan 300 000 deltagare kom forskarna fram till att vänskapsrelationer med tiden är en större källa till välmående än familjerelationer. Men vänner kräver tid och engagemang, precis som alla andra relationer.
02 mars, 2018

När kärleksrelationen knakar är vi villiga att lägga ner tid, energi och pengar på att få det att funka – men våra vänskapsrelationer tar vi ofta för givna. Ett misstag som kan leda till att vi förlorar viktiga människor i våra liv. Här är 5 sätt att vårda vänskapen!

1. Våga prata

Dina vänner är inte tankeläsare. Du måste kommunicera. Detta gäller för alla relationer. Grunden till många bråk börjar just med att man inte är ärlig med att tala om vad man verkligen vill och vad man förväntar sig av motparten.

Om du känner dig nere och vill vara ensam – förmedla det. Människor har lättare att ha förståelse för ett problem om de vet om problemet.

2. Ta tillvara på era olikheter

Ibland kanske din vän tänker på ett annat sätt än vad du gör, eller gör saker du aldrig skulle göra. Det är lätt att tänka att det är något som skulle kunna skapa en glipa mellan er. Försök istället ta tillvara på era olikheter. Din vän ger dig ju trots allt nya sätt att se världen på. Ibland kan det vara bra att se på saker ur en helt annan synvinkel.

3. Jämför er inte med varandra

Att din vän lyckas med allt medan du ständigt möter motgångar är en tuff dynamik. Men försök att inte jämföra din situation med din väns. Försök vara glad å din kompis vägnar och inspireras istället av framgången.

4. Ge varandra tid

Precis som kärleksrelationer kräver vänskapsrelationer tid och engagemang. Även i en stressig vardag gör du din vänskapsrelation en tjänst genom att prioritera tid med varandra. De riktigt bra relationerna gör också att du får mer energi att orka med din vardag.

5. Ställ upp för varandra

När livet går emot dig minns du alltid vilka som är där för dig genom allt. Ställ upp för din vän när den behöver dig som mest. Ibland räcker något så enkelt som ett telefonsamtal för att visa att du finns där. Er vänskap kommer bli starkare av att ta sig igenom även de tuffaste tiderna ihop.

Läs mer:

9 minimalistiska vänskapstatueringar för dig och din BFF

Alex Schulman och Sigge Eklund: Då höll vår vänskap på att gå i kras

5 vänskapstyper du måste göra dig av med NU