Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så får du vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn

01 mar, 2019 
AvEmma Castman
Två glada vänner
Att få tiden att räcka till efter att man har fått barn är svårt, men inte omöjligt. Här är fem konkreta tips på hur du enklast avsätter tid för att umgås med dina kompisar – och får vänskapen att blomstra även som förälder.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vänskapsrelationer är viktiga – men de kräver tid och engagemang för att kunna blomstra och hållas vid liv. Enkelt när det finns utrymme – men svårt när tiden är knapp.

Ofta är det efter att vi har fått barn som det känns extra svårt att parera mellan att vara en omsorgsfull mamma, kärleksfull respektive – och bra vän. Dygnet har bara 24 timmar, och hur gärna man än vill går det inte att vara på mer än en plats samtidigt. Där och då är det mer ofta än sällan som kompisrelationerna får ta stryk.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men måste det vara så? Nej, faktiskt inte. Här är fem tips på hur du får vänskapen att hålla – även efter att du har fått barn:

1. Acceptera att det inte kommer vara som förut

Sänk kraven och inse att vänskap kan bestå även om man inte ses tre gånger i veckan. Att vara förälder är tidskrävande – och föräldraskap ska uppta stora delar av ens tid. Var öppen med det till dina vänner och de kommer att förstå. Att värna om sina kompisrelationer behöver inte betyda att man alltid ses, ibland räcker det med ett enkelt sms eller en snabb promenad runt kvarteret.

Annons

2. Identifiera vilka som är dina riktiga vänner

Det går inte att vara överallt samtidigt – och som förälder gäller det att prioritera sin tid rätt för att få ut så mycket av den som möjligt. Sortera därför bland dina vänner och se till att du bara avsätter tid för de som faktiskt genererar glädje. Att umgås med vänner ska ge energi – aldrig ta. Kan tyckas hårt, men är viktigt både för dig själv och dina riktiga vänner.

3. Planera långsiktigt och avsätt tid för dina kompisar

Hur tråkigt det än känns går det oftast inte att vara superspontan som förälder – speciellt inte i början. Bestäm därför med dina vänner att ni alltid ses på ett specifikt datum varje månad och planera in det i kalendern. På så sätt blir det oftast av, samtidigt som dina vänner inte behöver bli besvikna när du tackar nej till en spontanfika för hundrade gången – och du slipper dåligt samvete.

4. Sluta aldrig att involvera dig i dina vänners liv

Som förälder upptar ens barn stora delar av ens tankeverksamhet – och de känns som det viktigaste på denna jord. Men kom ihåg att dina vänners vardag är precis lika betydelsefull oavsett var de befinner dig i livet. Fråga hur det går på jobbet, med kärleken och uppfyllandet av drömmar – och var en god lyssnare. Sätt en påminnelse i telefonen om din kompis ska på jobbintervju och skicka iväg ett sms som önskar lycka till. Det är genuin och stark vänskap.

Annons

5. Prioritera dina vänner med hjälp från din partner

Om du lever i en relation är det viktigt att komma ihåg att ett förhållande handlar om att ge och ta. Och något så enkelt som egentid tillsammans med sina vänner får aldrig ses som en tävling – peppa i stället varandra till att ge er iväg och umgås mer era vänner. För det kommer känns så mycket enklare att prioritera tid med kompisar om man vet att ens respektive uppmuntrar en till det.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Verily, MomJunction 

Läs mer:

Så hittar du en sund balans mellan egentid och familjetid

Topplista: Här är de populäraste flick- och pojknamnen just nu

8 viktiga tips för en lyckad kompisresa

Annons