Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så blir du en mästare på att jobba hemifrån – 5 tips

29 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Tanken på att jobba hemma känns ganska härlig, men är aningen svårare i praktiken. Hur jobbar du egentligen effektivt i hemmet? Här är knepen för att bli en stjärna på att jobba hemifrån.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att jobba hemifrån har många fördelar. Men det kräver också mycket självdisciplin. Att arbeta hemma gör att steget att börja plocka med andra grejer, ta frekventa turer till kylskåpet eller scrolla på mobilen ligger mycket närmare till hands än när du sitter på din arbetsplats.

Vi har tagit fram 5 enkla tips som gör dig till en proffs på att jobba hemifrån.

1. Behåll din morgonrutin

Jobbar du i vanliga fall på ett kontor som du behöver ta dig till? Arbetar man hemifrån är det lätt hänt att sängen får agera kontor. Kom in i din vanliga jobbrutin genom att klä på dig och ta en promenad som om du skulle ta dig till din arbetsplats. Följ dina vanliga rutiner. Lyssnar du på en podcast? Eller på musik? Ta en kort promenad runt kvarteret medan du laddar för din jobbdag. Frisk luft och en promenad kan även göra att vi känner oss mer kreativa.

2. Sätt upp mål

Gör arbetet lite roligare genom att sätta upp några mål. Vad du vill hinna med under arbetsdagen? Skriv ner dessa och njut varje gång det är dags att bocka av en punkt. Arbetsuppgifterna kommer dessutom kännas mer hanterbara när du ser dem svart på vitt.

Annons

3. Val av arbetsplats

Att det är skönare att sitta i sängen och jobba kan nog de flesta hålla med om. Men det är trots allt en plats våra hjärnor förknippar med avslappning och sömn. Sätt dig istället vid en plats du förknippar med arbete, till exempel vid ett skrivbord.

4. Sätt en klädkod

Den här punkten kan vara knepig, för det är ju betydligt skönare att sitta hemma i pyjamas. Men precis som tidigare punkt är pyjamasen förknippad med avslappning. Många framgångsrika entrepenörer som jobbar hemifrån sätter på sig sina vardagskläder eller klär rent av upp sig. Att ha på sig formella kläder påverkar nämligen vårt kognitiva tänkande och gör att vi ”tänker bredare”, enligt en grupp forskare vid Columbia University och California State University i USA.

5. Jobba effektivt

Sätt ett alarm på ungefär en timme. Lägg sedan undan telefonen och ta tag i dagens arbetsuppgifter. När alarmet ringer är det dags för en liten paus. Sträck på dig, gå och hämta kaffe eller lyssna på din favoritlåt. Tänk bara på att en kort paus verkligen är en kort paus och inte en möjlighet att plöja igenom några avsnitt Game Of Thrones. Upprepa sedan proceduren fram till lunch. Ta en riktig lunchrast där du helt lämnar datorn. När lunchen är över upprepar du förmiddagens upplägg eller kortar ner alarmet till 45 minuter om du börjar få svårt att fokusera.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Voilá, arbetsdagen är avklarad!

Bild: HBO

Läs mer:

8 tecken på att du jobbar för mycket (och behöver varva ner

Studie: Pizza kan göra dig mer produktiv på jobbet

8 saker som påverkar din kreativitet

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons