Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Så blev spiritualitet vår tids religion

16 feb, 2018 
AvELLE -redaktionen
Hur blev spiritualitet 
vår tids religion och
 själsliga vägledare dagens psykologer? 
Sofia Edgren träffar den ”andliga junkien” och författaren Gabrielle Bernstein och sveps med av den nyandliga vågen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av Sofia Edgren

Kroppar skakar och fyrahundra armar vajar i luften. Någon reser sig upp och slår ut händerna mot podiet där en kvinna lite senare, ackompanjerad av lugn musik, upprepar mantrat ”Ek Ong Kar Gur Prasad, Ek Ong Gar”.

Nej, vi befinner oss inte i kyrkan eller på en frireligiös andakt utan på ett helgretreat med New York-bon Gabrielle Bernstein. Föredragshållaren, författaren, livsstilscoachen – och med egna ord ”andliga junkien” – är på ett Stockholmsbesök i regi av eventföretaget Wild Wood Sweden. Ovannämnda session är en meditationsteknik hämtad från kundaliniyogan. Meningen är att vi genom att rytmiskt upprepa mantrat (som kan översättas till ”Det finns en skapare av allt som är skapat. Allt är en välsignelse från Skaparen”) ska öppna blockeringar och komma i kontakt med vår inre kärna.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Steg för steg guidar jag människor till att läka sina rädslor så att de kan komma i kontakt med sin inre kraft. Jag kallar den kraften universum, men man kan kalla den vad man vill. I grunden handlar det om att komma i kontakt med den andliga kraft som finns inom dig, din kärna, säger Gabrielle ”Gabby” Bernstein när vi får en pratstund efter förmiddagens sittning.

Annons

Under morgontimmarna har hon talat om hur man vänder rädsla till tillit, vilket också är temat i The universe has your back, hennes New York Times-bästsäljare från 2016. Under helgen, som vid sidan av Bernsteins föreläsningar och frågestunder även består av yoga och mer kirtan (mantrasång i grupp), ska gurun hjälpa oss att bryta ner de inre murar som separerar oss från lyckan. Eller som hon själv uttrycker det: att genom olika metoder hitta vägen till vår verkliga mening – att vara kärlek och sprida kärlek för att ”lära oss att sluta jaga livet för att kunna leva det på riktigt”.

En kurs i självtillit skulle man kunna säga – fast av Gabbys hängivna anhängare att döma kan man likna retreaten vid ett väckelsemöte. Till helgens möte, där de flesta betalat tusentals kronor för sina platser, har besökarna – till 90 procent kvinnor – rest från hela landet. Många har följt Gabrielle Bernstein i åratal genom hennes böcker och Youtubekanal, och upphetsningen över att hon nu äntligen kommit till Sverige vibrerar i luften. När Gabby i pauserna sätter sig för att signera böcker ringlar kön lång framför bordet. Väl framme passar många på att ta en selfie med armen runt gurun.

Annons

– Jag upplever Gabby som väldigt ”real”, hon känns som en riktig person utan en falsk fasad. Sedan är hon rolig och har bra självdistans, säger Amanda Hellman, en av helgens besökare som jag talar med över en rawfoodbar och en flaska fermenterat te i pausen.

Amanda upptäckte Gabrielle Bernstein för flera år sedan. Hon minns inte exakt hur, men hon tror att det var en kombination av hennes eget intresse för kost och hälsa och att hon hört Gabbys namn via Kris Carr och Louise Hay, andra nyandliga vägledare.

– Via Gabby, yoga, meditation och annan läsning har jag lärt mig att stanna upp ibland i vardagen och reflektera. I dag kan jag notera och skifta min energi när den är låg. Dessutom påverkas jag inte av andras energier i samma utsträckning som tidigare, säger Amanda.

Blockeringar och att påverkas av dåliga energier är något Gabrielle Bernstein själv tampades med under många år. Som tonåring led hon av depressioner och i 20-årsåldern kom hon att vända den andlighet som alltid funnits inom familjen ryggen. En hektisk karriär i pr-branschen där Gabby sökte lyckan ”utåt i stället för inåt” ledde till alkoholism och beroende av allt från shopping till mat och droger. Men så gick hon, som hela tiden känt en längtan tillbaka till den inre harmoni hon upplevde som barn, som 25-åring med i en nykterhetsrörelse med andliga förtecken. Med den resan tog livet en ny vändning och i dag är Gabrielle nykter sedan 12 år tillbaka.

Annons

– Jag mediterar varje morgon och under dagen bejakar jag mina tankar och beteenden och jobbar för att de inte ska styra mig i en negativ riktning, förklarar hon innan hon återvänder till podiet.

Eftermiddagens sittning inleder hon med att läsa citat från några av sina egna guruer, bland andra tidigarenämnda Louise Hay.

”Definiera vad du vill ha och föreställ dig ditt liv omgivet av människor och händelser som utgör ditt drömliv, det är det som är din inre kärna och ditt sanna jag. Agera som om allt det redan har hänt. Du är vad du tror på och kommer att få allt det du tror att du kan få. Dröm drömmen du vill leva.”

Merparten av Gabrielles läror handlar om affirmationer vars grundbudskap går ut på att genom olika tekniker bli regissören i filmen om sitt eget liv. Visst skulle några av hennes sägningar kunna avfärdas som klyschor, men att hon väver in självupplevda dilemman gör att mycket, som Amanda Hellman påpekade, är lätt att ta till sig. Oavsett kan hennes enorma popularitet ses som ett tecken på intresset för nyandlighet som uppstått i västvärlden i dag. De senaste årens nyväckta andlighet – kanske främst bland de medvetna och sökande kvinnor som Gabrielle kallar ”spirit junkies” – är en trend som även syns utåt: i dag är en drömfångare eller en tarotkortlek i en storstadskvinnas våning inget att höja på ögonbrynen över. Det är inte heller ett besök hos en shaman, spådam eller healer.

Annons

Inför retreaten ringer jag upp Anne-Christine Hornborg, professor i religionshistoria som forskat kring nyandlighet och livscoachning, för att diskutera den nyandliga vågen. Hon menar att Gabrielle Bernsteins läror bygger på A course in miracles, en känd bok som spreds under 1960-talets new age-rörelse.

– Om 1960-talets new age var en protest mot hierarkier, auktoriteter och strukturer och en vilja att lyfta fram individen, så ligger fokus i dag mest på individen. Det är alltså individens fel att hens liv blir som det blir och strukturella problem som ohälsa, stressande arbetsuppgifter, arbetslöshet, utbrändhet etcetera bearbetas inte. ”Det mänskliga varat” har blivit en säljande nisch att erbjuda lönsamma produkter för. Eller som Gabrielle Bernstein säger: ”You have the power to create the world you want to see.”

Anne-Christine Hornborg menar att media och vår tids kändisdyrkan har spelat en stor roll för uppkomsten av dagens nyandliga våg. Hon pekar på hur personer som Oprah Winfrey bidragit till att människors inre liv undersökts i tv och till populariteten kring öppna retreater som Gabrielle Bernsteins.

Annons

– I och med att individens stress blivit just individens problem och de strukturella problemen inte ventileras, så skapas en värld av livscoacher och nyandliga terapeuter. Dessa kan i sina kursutbud ta fram individens inre potential och ”energier”.

Åter i salen har retreatens avslutande frågestund inletts. Många händer viftar och frågorna som ventileras handlar om allt från dålig självkänsla till yrkesval och relationsproblem.

”Hur ska jag göra för att bli en andlig vägledare som du?”, frågar en kvinna i 20-årsåldern.

– Genom att hängivet följa och lära dig av dina guruer. Vägen dit är lång, men din tid kommer, svarar Gabrielle.

Fler frågor återstår innan det är dags för dagens avslutande yogaklass. För många följer sedan middag med diskussioner om det som kommit fram under dagen. Men inte för Gabrielle Bernstein. Hon ska flyga vidare till Amsterdam. Dagen därpå väntar hundratals holländare på att höra henne prata.

Annons

Så egoboostar du din vardag – Gabrielle Bernstein tipsar!

1. Byt samtalsämne. Bestäm dig för att förändra din inre dialog om rädslor och negativa känslor. När du tänker, pratar och agerar utifrån en negativ utgångspunkt, drar du till dig negativitet i livet. Starta en ny konversation. Börja prata om och tänka på vad du älskar i ditt liv istället för att spela upp samma gamla negativa historia om och om igen. Resultatet kan överraska dig!

2. Ge. Att vara altruistisk gagnar inte bara den du hjälper, utan förhöjer också ditt eget liv. Börja leva efter mantrat ”Hur kan jag ge?” i stället för ”Hur kan jag få?”. Det finns till och med en teori om att givande producerar endorfiner, vilket gör att du mår toppen! Plus, att ge till andra hjälper dig att sluta stå i vägen för dig själv. När du fokuserar på att ge kan du sluta fokusera på vad du inte får.

3. Ta en JAG-paus! Bestäm dig för att ta en JAG-paus minst en gång i veckan. Ta dig tid att fokusera på dig själv. Detta är en kraftfull vana att skapa. Behöver du några förslag? Ta en lång yogaklass, laga en trevlig måltid för dig själv eller skapa en kvällsritual. Ett av mina favoritsätt att ta en JAG-paus på kvällen är att ge mig själv en ansiktsbehandling och dricka en kopp te.

Annons