Robyn klimatstrejkar i Stockholm: ”Vill göra något med min oro”

Robyn deltar i Global week for futures storstrejk fredagen den 27:e september

På fredag avslutas Global week for future med en global storstrejk. Miljoner människor världen över förväntas delta – och till arrangemanget i Stockholm kommer ingen mindre än världsartisten Robyn att ansluta.
24 september, 2019

Mellan den 20:e och 27:e september har rörelsen Fridays for Future initierat Global week for future – en världsomspännande aktionsvecka med strejker och manifestationer.

Arrangemanget avslutas med en global storstrejk på fredagen, och till den har rörelsen, som vanligtvis riktar sig till barn och unga, även bett företag, fackförbund och privatpersoner att delta. En vädjan som gett resultat – både nationellt och internationellt.

I Sverige planeras det nämligen för strejk på 110 platser – och till arrangemanget i Stockholm kommer ingen mindre än Robyn att ansluta och bjuda på musik till förmån för klimatet.

– Jag vill göra min del som medmänniska. Klimatstrejken ger mig en möjlighet att göra något med min oro och träffa andra som känner likadant, säger Robyn i ett pressmeddelande.

Robyn och Oscar Stembridge uppträder i Stockholm

Storstrejken i Stockholm inleds klockan 13.00 på Medborgarplatsen, och innefattar tal från skolstrejkare, forskare och organisationer samt musik. Den gemensam klimatmarschen kommer att gå via Mynttorget till Kungsträdgården.

Förutom Robyn kommer även det elvaåriga stjärnskottet Oscar Stembridge att uppträda. Som yngsta artist någonsin skrev han nyligen kontrakt med skivbolaget Universal Sweden – och för en tid sedan hyllades han av inga mindre än Queen för sin cover av Bohemian Rhapsody. 
Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare under Global week for future är att:

  • Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
  • Följa Parisavtalet och bevisa det.
  • Lyssna på klimatforskningen.
  • Skapa mer miljö- och klimaträttvisa för alla.

Här kan du läsa mer om aktionsveckan, och se när och var strejkerna arrangeras i Sverige.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs mer:

Globala storföretag stöttar Greta Thunberg: ”Stänger ner produktion”

Därför samlas klimatförnekare för att stoppa Greta Thunberg

Meghan Markles uppmaning: Följ Greta Thunberg på Instagram