Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Robyn: "Jag känner mig som ett barn på internet"

04 apr, 2017 
AvELLE -redaktionen
Hon var med och grundade teknikfestivalen Tekla för tjejer mellan 11 och 15 på KTH och är engagerad i vårens Symposium Stockholm med fokus på tech, musik, mode och innovation. Sveriges mesta hitmakerska vill hjälpa tjejer att hitta naturliga vägar in i tekniken.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Av Jonna Dagliden Hunt Foto Alessio Bolzoni

Vad var ditt första möte med teknologi?

– Jag fick en Sony Walkman när jag var 4 eller 5. Jag trodde att det hette ”freestyle” när jag var liten. Den räddade mig när jag turnerade med mina föräldrar, jag kunde stänga ute världen och lyssna på det jag ville.

Varifrån kommer din passion för att få in unga tjejer i tech?

– Jag har hållit på och lärt mig nya grejer i studion själv de senaste åren och det har gjort att jag har fått upp ögonen för hur svårt det kan vara för tjejer att hitta naturliga vägar in i teknik och sammanhang som känns roliga och trygga. KTH gav mig en möjlighet att göra något av det och Lina Thomsgård och jag utvecklade idén om Tekla (22 april i år) efter att Lina hade hört att det är alldeles för få tjejer som söker deras utbildningar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vad hoppas du bidra med på Brilliant Minds/Symposium Stockholm?

– Jag har med mig alla de tjejer jag träffat genom Tekla och Popkollos producentprogram, och vad jag tror att jag kan se är några av deras behov inför framtiden. Och min känsla för saker som jag är intresserad av som musik, teknologi och hur människor snackar med varandra.

Annons

Varför är det viktigt att mötas över gränser?

– Det är väl det enda rimliga egentligen. Ingen är den andra lik, så att försöka sätta sig in i någon annans upplevelse och förstå vad det kräver tror jag är det enda sättet att faktiskt möta någon över huvud taget.

Utveckla idén om att skapa en skyddad plats – hur får man tjejer att våga testa?

– Jag har lärt mig massor genom att umgås med andra tjejer. När det inte är några killar med så slipper man en hierarki som kan störa ganska mycket. Det behöver inte bli det, men det kan bli lättare för tjejer att ta för sig när de får vara för sig själva. Det betyder ju inte att man aldrig kan blanda sig med killar, men det kan vara skönt att vara med bara tjejer ibland och öva på saker i lugn och ro.

Hur kan teknologi hjälpa till att stärka tjejer?

– För mig är det viktigt att kunna testa grejer i studion ibland, utan att vara beroende av någon annan. Det är bra ifall teknologi kan stärka människor, men det jag tycker är intressant är väl mer att det är bra om tjejer som vill hålla på med teknik kan få göra det bara. Att man får hålla på med det man vill hålla på med även om det kanske inte är vanligt eller något som man har naturligt i sin omgivning.

Annons

Du startade din karriär väldigt ung och har pratat om att du kunde känna dig osäker och ville ha kontroll över ditt eget arbete – dina bästa råd för att göra sin röst hörd?

– Det kan vara så himla svårt att veta var man ska börja om man vill lära sig något nytt. Ett sätt kan vara att försöka hitta andra som håller på med samma grej och lära sig tillsammans. När man ska börja lära sig ett nytt musikprogram till exempel så finns det en massa bra tutorials på Youtube, men det är också grymt om man har någon annan man gillar att snacka med om det man gör. Och så är det bara att hålla på med det även fast det är segt och tråkigt ibland, det är liksom så det är för alla, även för dem man tycker verkar vara skitbra.

Vilka är de största utmaningarna i samhället och hur kan teknologi hjälpa till att lösa dem?

– Jag tror att teknologisk utveckling och hur vi använder den kommer att vara avgörande för hur vi klarar av utmaningen att rädda jordens natur.

Hur har digitaliseringen förändrat ditt sätt att arbeta och att nå ut till fans?

– Den blev mer och mer direkt, det är kul. Men det känns som att vi fortfarande inte riktigt förstår hur vi ska hantera det. Jag känner mig som ett barn på internet.

Du är en förebild för många – vem är din?

– Mina kompisar. Alla och ingen. Det är olika hela tiden, det finns så många fantastiska människor. Men just nu lyssnar jag mycket på David Bowie och Marvin Gaye.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons