Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

5 vanliga relationsproblem – och lösningar på dem

11 apr, 2018 
Detta är de vanligaste relationsproblemen.
Alla relationer möter problem på vägen, men vissa problem dyker upp oftare än andra. Här berättar relationsexperten om de vanligaste relationsproblemen – som ofta bottnar i samma känsla – och hur ni lyckas tackla dem steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I en långvarig parrelation är kompromisser en naturlig del av vardagen och även par i sunda relationer bråkar ibland. Hur ni väljer att tackla problemen är dock avgörande för att ni ska komma ur det starkare, istället för att separera.

Charlotte Sander är samtalsterapeut och driver sajten relationsexperten.se. Hon möter många par som har problem i sin relation. Enligt henne finns det några problem som är återkommande i parrelationer och allt grundar sig i en känsla av otillräcklighet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Otillräckligheten kan sedan ta uttryck i olika problem. Vissa lägger det på partnern istället för att blicka inåt och andra vänder sig bort från relationen för att hitta någon ny. En del får en obalans i förhållandet där en är för på och den andra för bortkopplad, medan andra par kopplar bort båda två och inte längre känner in varandras känslor.

– Vi inte är så vana vid att samtala om vår sårbarhet och otillräcklighetskänsla. Vi drar in samhällets krav i våra relationer och stressar upp oss ännu mer för att hålla takten med alla lyckliga par vi ser på sociala medier, säger Charlotte Sander och fortsätter:

Annons

– Vi ska ha superkroppar, hem som i inredningstidningar, Michelinguide-mat… Partners i bra relationer är duktiga på att förhandla och kan se relationen på lång sikt. Jag kanske får backa lite ett tag för att min partner ska genomföra något nu och sedan är det min tur. Omlottliv är bra!

Varför uppstår just de här problemen?

– Det är en kombination av vår avsaknad av insikt, att vi måste börja med oss själva, var och en, för att sedan kunna mötas i en balans. Det är också en avsaknad av acceptans, att du är som du är och jag är som jag är, samt att vi positionerar oss istället för att ta första steget och säga förlåt.

Känner du igen dig själv och din partner i de vanliga relationsproblemen?

Här är 4 konkreta steg för att lösa dem

1. Titta på dig själv först, sök inte i första hand svaret runtomkring dig utan i dig själv. Vad är det som får dig att känna dig otillräcklig?

2. Fundera på vad det är du behöver acceptera och vad du behöver släppa taget om i relationen. Fundera även på vad du vill förändra. Det behöver inte vara stora omvälvande saker, åtminstone inte till en början, börja med att ta små steg och träna på att stå kvar.

3. Betrakta hur det du gör påverkar din partner, hur reagerar han eller hon?

4. Lär dig förhandla. Vad är no-no’s för dig där du inte kan tänka dig att backa kontra vad kan du släppa taget om?

Foto: SVT

Läs mer:

Studie: Därför stannar du i en relation – trots att den inte är bra för dig

Är du snygg? Då är du förmodligen sämre på relationer

7 nyårslöften som kan rädda relationen 

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons