Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Ralph Lauren: "Jag visste att jag hade något inom mig som jag ville uttrycka"

23 dec, 2018 
Ralph Lauren firar 50 år i modebranschen. Exklusivt i ELLE minns designern sin väg från slipsförsäljare till det modeimperium han regerar över idag. Grattis, Ralph!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

– Jag hade ingen aning om att jag kunde bli designer, hävdar Ralph Lauren bestämt. Jag visste inte vad en designer gjorde, men jag visste att jag hade något inom mig som jag ville uttrycka.

Navajo–tyg och vintage hos Ralph Lauren
Ytterkläder och kuddar av vintagefiltar och Navajo–vävar.
Modedesignern Ralph Lauren
Ralph Lauren.

Framgångssagan är vida känd: Ynglingen från Bronx som började sälja handgjorda slipsar, utan någon som helst designutbildning, och som nu har elva modemärken, 1 014 butiker, fyra restauranger, en filantropisk stiftelse och sex olympiska laguniformer med sitt namn på (han gör dessutom fortfarande slipsar).

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Han medger att han förkroppsligar den klassiska amerikanska drömmen, som hämtad ur en av Horatio Algers sedelärande ungdomsböcker om fattiga pojkars strävsamma väg mot framgång.

Inte bara för att han har nått modevärldens absoluta höjder, utan också för att han tog med sig den arbetande mannens standardklädsel hela vägen upp. Skulle vi någonsin ha sett slitna jeans, rutiga flanellskjortor eller lumberjackor på catwalken om det inte varit för Ralph Lauren?

Herieth Paul i tyll och vackra smycken från Ralph Lauren Collection
Modellen Herieth Paul i en tyllblus och mässings– och kristallörhängen från Ralph Lauren Collection.

– När jag var ny i branschen sneglade alla på Europa för att ta till sig nyheter och ”det riktiga modet”, minns Lauren. Jag inspirerades alltid av USA. Jag älskade östkustens snobbighet, de praktiska slitna cowboyjeansen, amerikansk folkkonst, glamouren i Hollywood och den fantastiska hantverksskickligheten hos ursprungsamerikanerna. Det har alltid funnits där precis framför oss, på gatorna, i småstäderna, i storstäderna, i vår vardag.

Annons

Lauren var inte bara snabbt ut på banan med såväl street- som vardagsmode, han var också en pionjär inom ”athleisure”. I en intervju från 1993 i Womens Wear Daily förutspådde han att ”spavistelser, välgjord nyttig mat och att ta hand om sin kropp” skulle bli en hållbar trend.

Och långt före Goop och Draper James göt han liv i lifestylebegreppet med sina omfattande butikskoncept, en inredningslinje och restaurangen Polo Bar.

– Det jag gör handlar om att leva, säger han. Inte om att köpa en skjorta eller en klänning, utan om att ta del av en dröm.

Carl Moon–fotografi
Ett Carl Moon–fotografi från förra sekelskiftet i Vance–stugan på Ralph Laurens ranch i Colorado.

Just det, den amerikanska drömmen. Föga förvånande var det Lauren som designade kläderna till Robert Redfords inkarnation av den ikoniska Jay Gatsby i filmen från 1974 och hans patriotiska glöd har tagit sig många uttryck. 1994 syntes Cindy Crawford i den klassiska tröjan med flaggtryck på ett ELLE-omslag och Lauren stöttade kampanjen för bevarandet av den över 200 år gamla amerikanska originalflaggan, Star-spangled banner, som numera hänger på The Smithsonian.

Annons

När jag frågar hur det känns att ha representerat USA genom ständiga internationella fram- och motgångar, svarar han med eftertryck.

– Jag har aldrig medvetet designat för att föra fram något politiskt budskap. Men jag är stolt över att vara amerikan och jag är stolt över att vara en amerikansk designer. Och även om världen och modebranschen har förändrats, så tror jag inte passionen hos unga designer har förändrats.

Sanne Vloel i patchworkklänning och smycken från Ralph Lauren Collection
Modellen Sanne Vloel i en patchwork–klänning och mässings– och kristallörhängen från Ralph Lauren Collection.
Handmålade tepees
Handmålade tepees skapade av lokala hantverkare.

Expansionskraften i Laurens inställning är kongenial med ett så mångfacetterat land som USA. Hans vision talar till alla – från de tjusiga i New England till alla westernfrälsta och New York-kidsen som samlar på Polo-plagg och kallar sig själva ”Lo Lifes”.

Annons

– Jag har aldrig designat för någon speciell gruppering, förklarar Lauren. Det jag gör har alltid inspirerats av hur folk lever, alla möjliga sorters människor. Mitt arbete är uppriktigt och kommer från hjärtat, det är aldrig insmickrande. Förhoppningsvis är det vad som tilltalar hela spektrumet av människor som bär mina kläder.

Lauren firade sina 40 år i branschen med en enorm tillställning i Conservatory Garden i Central park. Nu, vid 50-årsjubiléet, tänker han snarare tillbaka på de mer lågmälda höjdpunkterna längs vägen.

– Jag minns när min fru Ricky och hennes föräldrar satt runt köksbordet och sydde fast Polo-etiketter i mina första slipsar … Det lilla teamet jag hade i början när vi höll till i ett gammalt bostadshus på West 44th street … Min första butik i London … När vi öppnade flaggskeppsbutiken på Madison avenue … och alla funderingar jag hade på hur vi skulle ta de här värdena med in i den digitala tidsåldern.

Vid 78 års ålder visar han inga som helst tecken på att varva ner.

– Det här har aldrig varit ett jobb för mig, det är ett nöje.

Läs mer:

15 looks från Ralph Laurens makalösa visning i helgen

Se bilderna från Ralph Laurens stjärnspäckade 50-årsfirande!

Se Ralph Laurens vårvisning livestreamas här

Av Véronique Hyland

Foto Richard Phibbs

Annons