Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Dolda budskapen bakom några av Dianas mest ikoniska outfits

20 maj, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Diana i hämndklänningen
En outfit kan säga mycket... Här kikar vi närmare på de underliggande betydelserna i några av prinsessan Dianas mest välkända looks.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierarBrand logo
(ELLE) Prinsessan Diana - 13 looks världen fortfarande kopierar

Prinsessan Diana drog alltid blickarna till sig och många av hennes outfits blev ikoniska mer eller mindre i samma stund som hon bar dem. Diana följde inte bara trenderna på ett elegant sätt – hon skapade dem.

Dianas stil inspirerar fortfarande

Men hon hade inte bara ett fantastiskt öga för stil – hon använde också kläderna som ett sätt att uttrycka sig. Med hjälp av olika designers, färger, snitt och accessoarer kunde hon förmedla lidande såväl som triumf, styrka och njutning. Dessutom utmanade hon konventionerna och bröt mot de kungliga reglerna mer än en gång.

Annons

Det ville prinsessan Diana signalera med sina kläder

Här kikar vi närmare på de underliggande betydelserna av några av Dianas mest välkända outfits:

Den blåa förlovningsdräkten

Diana och Charles förlovning

Egentligen en ganska tantig historia för den blott 19-åriga Diana. Men med valet av den enkla, folkliga dräkten från Harrods (som hon köpt tillsammans med sin mamma) lyckades hon få till den perfekta känslan av en oskuldsfull ung tjej, ännu inte formad av det kungliga livet. En gest som onekligen gick hem.

Annons

Den röda klänningen

Diana i röd klänning

1982 hade Diana blivit lite varm i de kungliga kläderna. Med valet av en rödglittrig långklänning med tunna axelband tog hon ett medvetet steg ifrån de puffiga sammetsblåsor hon ofta setts i tidigare. Den röda klänningen signalerade både elegans och djärvhet, och ses idag som en mycket medveten rustning. I självet verket kämpade hon privat med både ätstörningar och förlossningsdepression.

Power suits

Diana i kostym

Åren gick och Dianas skal hårdnade. Den unga oskuldsfulla tjejen ersattes av en kvinna som tog för sig, och inte bara konfronterade sin mans påstådda älskarinna, utan även gav igen med samma mynt och var otrogen själv. Power suitsen speglade hennes nya självförtroende.

Annons

Hämndklänningen

Diana i svart kort klänning

Samma kväll som Charles erkände sin otrohet i en tv-intervju, bar Diana detta ikoniska svarta fodral – något som kammade hem mer uppmärksamhet i pressen än prinsens avslöjade.

Handskarna

Diana skakar hand med Aids-patient

Kanske inte så dolt, men ett annat exempel på hur Diana använde sina accessoarer som kommunikation är när hon besökte ett sjukhus för aids-patienter och demonstrativt tog av sig handskarna innan hon tog i hand med dem. Med gesten ville hon minska rädslan för smittan och stigmatiseringen av de sjuka, ett initiativ som fick stora rubriker världen över.

Källa: Vogue

Foto: TT

Annons