Pratar du med ditt husdjur? Grattis – det betyder att du är intelligent!

Pratar du med ditt husdjur? Grattis – det betyder att du är intelligent!

Människor som pratar med sina djur är intelligenta. Det menar professorn och beteendevetaren Nicholas Epley.
21 april, 2017

Vi som har husdjur går ofta runt och snackar med dem. Vi kanske inte erkänner det. Men vi gör det. Lite för ofta gör vi det också med förställd bebisröst. Och mer än en gång har vi fått undrande/besvikna/misstänksamma blickar från folk som hör oss.

Men sluta inte med det! Det visar egentligen bara att du är intelligent.

Nicholas Epley är professor i beteendevetenskap vid University of Chicago och expert på antropomorfism, vilket är ordet för personer som pratar med omänskliga saker. Det kan vara datorer, gudar, blommor eller husdjur, allt som inte är människor egentligen.

Enligt Epley är antropomorfism ett exempel på människors intelligens. Människan är den enda varelsen på jorden som besitter förmågan att tillskriva icke-människor mänskliga attribut. Att till exempel tänka att ”min bil är så jä–la envis” är inte dumt utan ett tecken på vår hjärnkapacitet.

– Historiskt har antropomorfism behandlats som ett tecken på barnslighet eller dumhet, men det är egentligen en naturlig biprodukt av det som gör människor unikt smarta på denna planet, säger Epley till Metro UK.

Så fortsätt prata med din hund/katt/blomkruka. Det visar bara att du och din hjärna är intelligenta.

LÄS OCKSÅ: NY STUDIE: GRAVIDA KVINNOR SOM SKAFFAR HUND FÖDER FRISKARE BARN