Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

PR-direktör innan trettio – ELLE möter Sanja Tegeltija

02 nov, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Sanja Tegeltija sitter på en stol och tittar bort.
Sanja Tegeltija blev PR-chef på Hästens innan hon fyllt tjugofem, och nu är hon PR-direktör för NA:KD. För ELLE berättar hon om vikten av att gå sin egen väg, och att våga be om hjälp när man behöver det.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE möter Sanja TegeltijaBrand logo
ELLE möter Sanja Tegeltija

Sanja pluggade på Handels i Göteborg och drömde om att bli finanskvinna men insåg snart att det inte var hennes dröm.

– Jag gjorde mycket för alla andras skull och vad som ansågs vara kreddigt, som man skulle bli när man gick på handels. Men insåg att det var inte alls min grej utan jag älskar människor och att bygga relationer. Jag började arbeta på ALMI i Göteborg som marknadsförare och på den vägen är det. I och med att jag älskar att bygga relationer så träffade jag Jan som är ägare av Hästens och lärde känna honom, berättar Sanja.

Hon fortsätter:

– Det lyser igenom när jag gör någonting som jag inte är genuint passionerad av. Då blev det en vändpunkt. Jag sökte jobbet spontant på ALMI, jag tyckte det lockade. Jag tänkte ´fan är det här coolt nog, men skitsamma jag gör det´. Och det är det bästa jag har gjort.

Sanja Tegeltija promenerar.

Bästa karriärtips?

– Framför allt gå din egen väg och gör inte saker för andra. Det får jag påminna mig själv om än idag. Du är där du är av en anledning, tro på dig själv.

Annons

Sanja har sedan en tidig ålder suttit på höga positioner, och hon har upplevt att hennes ålder påverkat hur hon blivit bemött. Men bristen på respekt är något hon använt som en drivkraft.

– Jag har aldrig mött på motstånd på det sättet, men jag har känt av att det är minskad respekt. Kanske för att jag är ung och har haft ganska höga positioner i tidig ålder.

Hon fortsätter:

– Självklart är det är utmanande, det är mycket armbåga sig fram. Jag tror att nyckeln har varit att man vågar be om hjälp för att vi är så himla dåliga på det. Vi tänker ensam är stark, jag ska klara det här och så tänkte jag tills jag insåg att så här det leder mig ingenstans, utan jag får så mycket mer hjälp om jag frågar och snappar upp information.

Vad har det funnits för lärdomar längst vägen?

– Det är nog verkligen att vara schysst mot folk. Det har aldrig varit något strategiskt från mitt håll, utan man ska vara mot andra så som man vill att dem ska vara mot en själv. Det har gång på gång visat sig till min fördel. Du vet aldrig vem den andra personen är, om det är din framtida chef, om det är din framtida kollega eller anställd, vad som helst. Oavsett vad så kommer jag lämna rummet och veta att jag har god magkänsla. Jag har inte gjort någonting dumt, sagt något dumt eller sårat någon.

Annons

Hur ser din morgonrutin ut?

– Jag brukar gå upp runt 05.45, men jag måste poängtera att jag går och lägger mig klockan 22.00, sömnen är A och O. Startar alltid dagen med och hälla i mig mycket vatten, rör på mig, gärna minst 30 minuter. Det kan vara en promenad utomhus, få energi och så lyssnar jag på mina älskade YouTube-klipp. Video som sätter mind set för dagen.

Idag jobbar Sanja som PR-direktör för NA:KD och driver podden En timme med, där hon intervjuar människor som inspirerar henne inom olika branscher och berättar sin historia.

24 timmar med Sanja TegeltijaBrand logo
24 timmar med Sanja Tegeltija
Annons