Populära skönhetsknepen som kan vara farliga

Samhällets utseendefixering får oss människor att ta till de mest galna knep. Men tänk efter innan du blint förlitar dig på kontroversiella skönhetstips.
13 juli, 2017

Barbiedrogen

Sedan femtiotalet har de flesta försökt oss på nya metoder för att fixa den fräscha sommarlystern. Utöver att ligga och steka insmord i olja när solen står som högst har mer udda metoder framkommit på senare år. Exempelvis den så kallade ”barbiedrogen”. Ämnet, som egentligen heter melanotan, är en kemisk variant på ett hormon (som finns naturligt i kroppen). Det injiceras i kroppen med en kanyl. Ämnet stimulerar kroppens pigmentceller och gör det därför lättare att bli brun. Melanotan är olagligt att sälja i Sverige eftersom det är cancerframkallande och läkemedelsverket varnar för ”drogen”. Det har rapporterats om flera fall där användaren har drabbats av födelsemärken som plötsligt börjat växa okontrollerat och behövts operareas bort akut.

LÄS OCKSÅ: 16 KLASSISKA SAKER FRÅN BARNDOMENS SOMMARLOV

Fransförlängning

Något som blivit populärt de senaste åren är att förlänga fransarna, men det är få som vet om att fransförlängning innebär en stor risk. Snabblimmet som används för att fästa de syntetiska fransarna består av allergiframkallande härdplaster. Ångan som uppstår när limmet värms upp kan orsaka röda ögon, svullnad och eksem skriver Daily Mail. I mer extrema fall kan man även drabbas av blåsor, astmaanfall, andningssvårigheter, näsblod och tryck över bröstet för att nämna några biverkningar.

Shotglas för plutiga läppar

Den här trenden startade när Kylie Jenner introducerade metoden där man med hjälp av en petflaska eller ett shotglas använder vakuumeffekt för att temporärt förstora läpparna. En del fick till önskad effekt. Andra spräckte läppen och tvingades åka till akuten.

Vampyrlyftet

Detta är en metod som används istället för syntetiska fillers för att släta ut rynkor och få huden att se yngre ut. Det så kallade vampyrlyftet går ut på att blod tappas från den egna kroppen. Blodet ska sedan centrifugeras för att separera plasma från röda blodceller. Därefter injiceras det in i ansiktet igen. Efter ingreppet är det vanligt att ansiktet svullnar upp och blåmärken uppstår. Om patienten har en låg halt blodplättar kan denna drabbas av svåra infektioner och anemi rapporterar Daily News. Behandlingen har inte gett bevisad effekt men finns på vissa skönhetskliniker i Sverige.

Bröstmjölk som tillskott

Det sägs att man kan dricka bröstmjölk för att få en energiboost inför träningspasset. Det finns vissa communites på svarta marknaden där man kan köpa och sälja mjölk. Dock kan avsändaren vara opålitlig och det går inte att kontrollera innehållet på mjölken som sänds via postorder. Sky news rapporterar även om att bröstmjölk kan sprida sjukdomar så som hepatit B, hepatit C , syfilis och HIV.

LÄS OCKSÅ: 8 VANLIGA MISSUPPFATTNINGAR OM HÖGKÄNSLIGA PERSONER

Träningskorsett

Med systrarna Kardashian längst fram i tåget har korsettrenden peakat det senaste året. Det sägs att korsetten ska bidra till formning av kroppen, stärkta magmuskler och extra förbränning. Dock menar läkare att magmusklerna i själva verket försvagas och att formen kroppen får endast är temporär.

Eld

I Kina finns det kliniker som sätter eld på ditt ansikte för att få huden att se yngre ut och på youtube ser man tjejer som tänder eld på arm- och benhår för att ta bort det permanent. Den här metoden är livsfarlig och kan ge bestående brännskador. I Brasilien används eld flitigt som en metod för att ta bort slitna hårtoppar, något som sägs vara mindre skadligt för håret (men potentiellt mer farligt för resten av kroppen). Metoden har spridit sig världen över och vloggarna kallar den hemmagjorda versionen för candlecutting.

LÄS OCKSÅ: 13 VARDAGSPROBLEM DU KÄNNER IGEN OM DU ÄR INTROVERT

Soldieten

Nog för att man kan dyrka solen men den här ”dieten” tar det bara för långt. Soldieten myntades av den indiske Yogin Prahlad och går ut på att man ska leva på solens energi och näras genom att stirra in i solen. Utöver att dieten går ut på svält är det även mycket farligt för ögonen att utsättas för direkt solljus. Även huden lär ta mycket stryk av så pass mycket UV-strålning som dieten kräver och risken att utövaren drabbas av solsting innan andra dagen är tämligen stor.

Lysande nagellack 

Att använda innehållet från glowsticks till att göra självlysande nagellack kanske låter lite festligt men innehållet är i själva verket mycket farligt skriver Expressen. Ingrediensen väteproxid har exempelvis en frätande effekt och kan vid kontakt skada dina läppar, din hud och din hals.

Tandkräm mot finnar

Detta knep är äldre en tiden självt och det brukar även fungera i de flesta fall eftersom tandkräm har en uttorkande effekt. Men de flesta tandkrämer innehåller farliga kemikalier, vars syfte är att rengöra och bleka dina tänder men som i ansiktet kan skapa sprickor och pigmentfläckar.

Citronjuice för att bleka pigmentfläckar

Det sägs att citronjuice kan användas för att ljusa upp pigmentfläckar. Men citronjuice har i själva verket alldeles för surt ph-värde för den känsliga huden i ansiktet och har därför en mycket uttorkande effekt.

LÄS OCKSÅ: 7 SAKER EN HÖGKÄNSLIG PERSON BEHÖVER FÖR ATT MÅ BRA

Deodorant i ansiktet

Även deodorant har använts för att ge en matt look i ansiktet och visst slipper du glans men din hy blir även extremt uttorkad och du kan vänta dig klåda.

Hårspray för att sminket ska hålla längre

Vissa modebloggare tipsar om att använda hårspray i ansiktet för att få sminket att hålla längre men hårspray innehåller alkohol vilket är uttorkande. För att inte tala om hur mycket det skulle svida att få i ögonen. Om du vill använda hårspray till att hålla ögonbrynen i styr – okej. Ta då lite på fingret och dutta på området.