11 situationer du känner igen dig i om du lider av PMS

29 nov, 2017 
AvSofia Börjesson
Situationer du kan känna igen dig i om du har pms.
Plötsligt bränner det innanför ögonlocken och läppen börjar darra. Varför? För att du tittar på Extreme Home Makeover samtidigt som du har PMS.
Annons

Det är inte lätt att vara kvinna, det ska gudarna veta. Förutom att föda barn, utstå sexism, ansvara för preventivmedel och ha mens ska vi också behöva utstå en explosion av hormoner en gång i månaden.

Premenstruellt syndrom, alltså PMS, kan ibland försätta oss i rätt kniviga situationer. Ibland blir vi arga trots att ingenting har hänt, och ibland börjar vi gråta för att vi helt enkelt blir rörda av vår egen briljans (mer om det längre ner).

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Skämt åsido så är det ju ganska jobbigt att plötsligt känna en oerhörd sorg, helt utan att ha någonting att sörja. För känslorna finns ju ändå där och går inte att rationalisera bort. Men som tur är kan vi ganska ofta skratta åt vårt PMS-beteende – åtminstone i efterhand.

Här är några dråpliga situationer vi kan hamna i på grund av vår inte så älskade PMS.

PMS 1: ”Hen är inte kär längre”

Du vaknar en morgon och din partner ligger en halvmeter bort – med ryggen vänd mot dig. Du tänker: ”Det är kört, hen är inte kär längre”, och börjar sörja det kommande uppbrottet. Du får en klump i magen och tänker att det är konstigt att allt kändes så bra i går.

Annons

Varför har hen inte sagt något? Vad kan ha hänt? Till slut övergår sorgen i ilska; hen har ju uppenbarligen fört dig bakom ljuset! Du vänder bestämt ryggen till så att hela sängen guppar. Hen snarkar vidare, och du ligger och väntar på att hen ska vakna och se hur förbannad du är.

PMS 2: ”Mamma är rörd”

Du försöker söva ditt barn genom att sjunga Gläns över sjö och strand vid läggdags och blir så rörd av låten och din egen röst att du börjar gråta. ”Nej älskling, mamma är inte ledsen, mamma är rörd.”

PMS 3: Allt går fel

Du sträcker dig upp för att öppna köksluckan och blir plötsligt våldsamt attackerad av matlådor, gamla kesoburkar och nio omaka lock som saknar låda. Vad du gör? Du sätter dig givetvis ner på köksgolvet och skriker. Varför händer allt ont i världen just dig?

PMS 4: The Rage

Dejtkvällen har varit romantisk och trevlig men närmar sig sitt slut. Hand i hand lämnar ni restaurangen, varma av vin och berusade av kärlek. Plötsligt hör du din partner säga: ”Du, angående lördag – jag kan inte komma…”

Annons

Du slutar lyssna. Hen vill inte vara med dig. Men ni hade ju bestämt? Ilskan bubblar i bröstet och du släpper hans hand. Du börjar gå lite snabbare och varje steg har kapacitet att krossa dubbla tegelstenar.

Allt du hör är: ”Jag skiter i våra planer, jag har annat för mig.” Men så fortsätter din partner meningen:

”… Syrran ringde och jag måste vara barnvakt. Hennes kille har fått cancer och de ska på cellgiftsbehandling.”

Ilskan övergår i självhat. Du är en hemsk människa.

PMS 5: När kylen är tom

Du kommer hem från jobbet, trött och hungrig och vill inte göra någonting annat än att dra täcket över dig och din vaniljmunk. Men kylskåpet ekar tomt och du orkar inte gå till affären.

PMS 6: Ingenting spelar någon roll

”Jag bryr mig inte om något eller någon. Väck mig om hundra år. Eller åtminstone när mensen är över och jag återfår förmågan att känna igen."

PMS 7: Den tysta protesten

Din partner är ute och du är ensam hemma. Efter en stund känner du dig ensammast i världen. I protest bestämmer du dig för att stänga av mobilen. ”Nu ska han minsann få undra var jag håller hus”, tänker du. Det går en timme, det går två.

Annons

Du sitter och sippar på ett glas rött och föreställer dig hur din partner när som helst kommer att rusa in genom dörren med andan i halsen och säga: ”Men älskling, var har du varit? Jag har varit så orolig!”

När 2 timmar och 30 minuter har passerat tänker du att partnern inte ska behöva våndas mer. Du sätter på telefonen. Men ingen har ringt. Ingen har sms:at. Ingen har märkt att du har stängt av din telefon. Fan.

PMS 8: Du gråter till Extreme Home Makeover

Eh ja, för att det är typ det sorgligaste programmet som finns? Men du kollar förstås utan ljud, för du klarar inte av programledarens jobbiga röst.

PMS 9: Du känner, men vet inte varför

Till slut kommer mensen och precis som varje månad sköljer en våg av lättnad över dig: ”Jahaaa, det var alltså därför jag grät hejdlöst på tunnelbanan i går.”

PMS 10: Släpp strumporna!

Du är, som så ofta vid PMS, skitförbannad och går till tvättstugan för att tvätta och för att få vara arg i fred. Men du tvättar förstås inte. Istället sitter du och gråter hejdlöst över ett par undanlagda bebisstrumpor. Så otroligt pyttiga och söta! Har barnen verkligen varit så små?

Annons

Du avbryter allt för att bläddra i gamla familjealbum och äta kinapuffar istället.

PMS 11: Din partner fattar ingenting

Antingen ställer din partner den dummaste av alla dumma frågor: ”Har du PMS eller?” Eller så blir hen helt förtvivlad. Du är otröstlig och hen har ingen aning om vad hen har gjort eller vad hen kan göra för att hjälpa. Har det hänt något? Vill du göra slut? Hen förstår ingenting.

Läs mer:

Annons