Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Se upp för piratkopior på resan – kan ge 100 000 kronor i böter

18 jul, 2017 
AvSofia Börjesson
Ska du till Frankrike eller Italien i sommar? Passa dig för piratkopior!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Industrin kring piratkopior har vuxit sig allt större de senaste åren, särskilt på turistorter runtom i världen. Men det är vanskligt för turister att köpa de billiga kopiorna. Produkter som smink och leksaker kan innehålla farliga ämnen och ofta ligger såväl barnarbete som organiserad brottslighet bakom.

Men det är också vanskligt för att det kan bli väldigt dyrt för köparen.

Konsument Europa, som är en del av konsumentverket, går nu ut och varnar svenskar för att köpa piratkopior på semestern. Vissa länder i Europa har nämligen stränga regler som kan innebära böter på upp emot 100 000 kronor för den som äger en piratkopia.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Värst är det i Italien och Frankrike, mycket för man vill skydda modeindustrin. Ett fall som Konsument Europa har tagit del av gäller en kvinna som nyligen köpte en piratkopierad handväska i Italien. En väska som sedan gav henne böter på 10 000 euro.

Även en svensk skolklass råkade illa ut när de var på resa i Italien. Eleverna hade köpt glasögon och skärp och fick till slut betala 3000 euro i böter.

Annons

– Åker du till Italien gör du klokt i att lämna piratkopian hemma. Där kan du nämligen få böta upp mot 100 000 kronor om du blir påkommen med att köpa eller ha på dig en piratkopia. Straffsystemet har utvecklats för att skydda den italienska marknaden från invasionen av förfalskade produkter genom att bötfälla köpare, importörer och distributörer av dessa varor, säger Jolanda Girzl, chef för Konsument Europa.

Men reglerna ser olika ut i olika länder inom EU. I Sverige får du inte böter om du äger en piratkopierad produkt, och i Nederländerna får man ta in tre piratkopior för eget bruk efter en utlandsvistelse. Där var det nyligen en svensk kvinna som mellanlandade efter att ha varit i Thailand där hon hade köpt flera piratkopierade jackor. Piratkopiorna beslagtogs och förstördes.

Så om du ska ut och resa i sommar är det bra att handla med försiktighet, för det vore ju trist om hela semesterkassan gick åt böter.

Källa: Konsument Europa, Aftonbladet

Mer från ELLE:

14 plagg du måste ha på Way out West

11 plagg att klicka hem inför weekendresan

Annons